Στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκού πάρκου στα καμένα της Βάβλας προχώρησε την Τετάρτη η Περιβαλλοντική Αρχή, παρά τις αρνητικές απόψεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, επειδή ο προκαταρκτικός σχεδιασμός για την όδευση της γραμμής σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού διέρχεται μέσα από γνωστό διάδρομο και πέρασμα διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας υπέβαλε τις αρνητικές απόψεις της με επιστολή ημερομηνίας 30/4/2024, στην οποία σημειώνεται η έντονη μορφολογία του εδάφους, η ανάγκη χωματουργικών έργων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, η σύνδεση με νέα εναέρια γραμμή μήκους 9,5χλμ. η οποία θα περάσει μέσα από πέρασμα διέλευσης πτηνών, η εγγύτητά της με περιοχές χωροκράτειας σημαντικών αρπαχτικών πουλιών και το γεγονός ότι η σύνδεση του έργου δεν έτυχε περιβαλλοντικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι αρνητικοί για το έργο είναι το ΕΤΕΚ, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και το Terra Cypria. Σημειώνεται, επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της βλάστησης είχε καεί από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2023, ενώ δεν εντοπίζονται δέντρα εντός των τεμαχίων.

Η Περιβαλλοντική Αρχή έθεσε ως ουσιώδη όρο όπως με την καθοδήγηση του Τμήματος Δασών στην έκταση του τεμαχίου όπου δεν θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια να γίνει φύτευση με χαρακτηριστικά είδη της βλάστησης που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή μελέτης πριν την πυρκαγιά του 2023, για την προώθηση της αποκατάστασης του φυσικού τοπίου στην πρότερή του κατάσταση.

Ουσιαστικά, με την γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής εγκρίνεται μέρος του έργου που αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 7 MW, από τα συνολικά 14,9 MW που αιτήθηκε η ιδιοκτήτρια εταιρεία της γης. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από επιτόπια επίσκεψη που διενεργήθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος όπου διαπιστώθηκε ότι μέρος των τεμαχίων του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται από σημαντικές υψομετρικές διαφορές που σχηματίζουν ένα σημαντικό πλάτωμα στο βορειοανατολικό μέρος τους, και απότομες πλαγιές προς τα νοτιοδυτικά. Επομένως, ζητήθηκε επανασχεδιασμός του έργου στον οποίο να εξαιρούνται όλα τα μέρη των τεμαχίων με μέση κλίση πέραν του 25%, στη βάση της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τη χωροθέτηση των έργων που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής».

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, κατά το σχεδιασμό της επέκτασης του δικτύου από τον ιδιοκτήτη του συστήματος μεταφοράς, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι έντονες ανησυχίες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και να προταθούν κατάλληλες σχεδιαστικές λύσεις. Υπογραμμίζεται ότι οι υποδομές σύνδεσης αποτελούν ξεχωριστό έργο που θα πρέπει να υποβληθεί σε αξιολόγηση από την Περιβαλλοντική Αρχή βάσει των προνοιών του «περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου», όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες και οι σχεδιασμοί από τον ιδιοκτήτη συστήματος μεταφοράς.

Η όδευση της σύνδεσης ξεκινά από το νότιο άκρο των τεμαχίων και κατευθύνεται νότια-νοτιοανατολικά προς την κοινότητα Τόχνης. Ακολούθως θα κατευθυνθεί προς τα νότια-νοτιοδυτικά, μέσα από την κοινότητα Καλαβασού και θα καταλήξει στον τερματικό σταθμό στην κοινότητα Μαρί. Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη προκαταρκτική όδευση της σύνδεσης διέρχεται από πέρασμα αποδημητικών πουλιών, περνά στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου Τέντας Καλαβασού και υπεράνω του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού.