Δυσβάστακτο για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία λαμβάνουν κατόπιν συστάσεων των γιατρών τους, αλλά δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
Για άλλη μια φορά το θέμα απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο, ενώ σχετικά συνεδρίασε και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων να τονίζουν ότι από την ημέρα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας και τη μη ένταξη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής στο Σύστημα, οι συνταξιούχοι, οι οποίοι προηγουμένως εξασφάλιζαν τα σκευάσματα αυτά δωρεάν από τα κρατικά φαρμακεία, «φορτώθηκαν ένα τεράστιο για τα δεδομένα τους οικονομικό βάρος».
Σε συνέχεια παλαιότερων συζητήσεων που είχαν γίνει και αφορούσαν το ενδεχόμενο να αναλάβει το κράτος την κάλυψη των αναγκών των χαμηλοσυνταξιούχων σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε μια σχετική διευθέτηση. Ωστόσο, τόνισε, για να γίνει αυτό και να ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση πρέπει να γίνει σωστή και λεπτομερής οικονομική μελέτη για να υπολογιστεί το κόστος και να καθοριστεί το απαραίτητο κονδύλι.
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ από πλευράς του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τονίστηκε το γεγονός ότι κανένα σύστημα υγείας στην Ε.Ε δεν καλύπτει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.