Με τη μαρτυρία του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα, συνεχίζεται η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου.

Νωρίτερα το Δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της οικογένειας Νικολάου που αφορούν την κατάθεση της ιατροδικαστού Ελπίδας Σπανουδάκη και την επανακλήτευση του Υπαστυνόμου, Μελή Αντωνίου σε σχέση με την κατάθεση – μαρτυρία ότι πρόσωπο αποκάλυψε σε άλλο πρόσωπο ότι χτύπησαν και σκότωσαν τον Θανάση τον Σεπτεμβρίου του 2005.

O κ. Μάτσας κλήθηκε από τους συνηγόρους της οικογένειας να αναφέρει τις ενέργειες που έκαναν οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές λέγοντας ότι διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως παρέλαβε 6 box files και 4,000 σελίδες, εξηγώντας ότι το υλικό αυτό διαμοιράστηκε.

Η δικηγόρος της οικογένειας Λητώ Καριόλου κάλεσε τον μάρτυρα να περιγράψει τις συνθήκες διαβίωσης του Θανάση Νικολάου στο στρατόπεδο που υπηρετούσε.

Όπως είπε, από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού διαπίστωσαν ότι η ζωή του Θανάση Νικολάου ήταν μαρτυρική σε αυτό το στρατόπεδο. «Δεχόταν συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ από 3 στρατιώτες, με διάφορους τρόπους. Επρόκειτο για ένα πολιτισμένο άνθρωπο, χαμηλών τόνων με βαθιά θρησκευτική πίστη Τον εκμεταλλεύονταν, τον υποχρέωναν να κάνεις αγγαρείες και τον έλεγαν Αυστραλό και καγκουρό. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λάμπα» είπε ο κ. Μάτσας.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δύο ήμερες πριν από τον θάνατό του ζήτησε από τον διοικητή του στρατοπέδου να πάρει μετάθεση. Όπως είπε ο κ. Μάτσας δεν θεωρήθηκε ότι ο Θανάσης αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο. Πρόσθεσε ακόμη ότι λίγο πριν από τον θάνατό του, μυρίστηκε και είπε σε άλλους στρατιώτες «τι κάνετε εκεί μυρίζει λιβάνι».

«Ο Θανάσης ήθελε να φύγει, τον είδαν να δακρύζει και να είναι στεναχωρημένος», σημείωσε ο κ. Μάτσας, αναφέροντας ακόμη ότι μετά τη σκοπιά, κάποιοι στρατιώτες του έβαζαν χαρτάκια τα μεσοδακτύλια των ποδιών και τα άναβαν»