Θέμα θεσμικής διαφθοράς και διαπλοκής στον χειρισμό των παρανομιών που σημειώθηκαν στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», έθεσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Ο κ. Δαμιανού έκανε αναφορά σε περιβαλλοντικό έγκλημα σημειώνοντας πως η ζημιά που έχει επέλθει, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ανεπανόρθωτη, παραπέμποντας σε πιθανές ποινικές ευθύνες. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
«Έχουμε ισχυρή άποψη, ότι έχουν συντελεστεί σοβαρές παραβιάσεις της εθνικής νομοθεσίας και του περιβαλλοντικού κοινοτικού κεκτημένου, ως αποτέλεσμα θεσμικής και πολιτικής διαπλοκής της τότε εποχής. Και επειδή τα πράγματα πρέπει να αποτυπωθούν με το όνομά τους, στο βαθμό που προκύπτουν άλλα ζητήματα που δεν αφορούν τη Βουλή, αλλά την Δικαιοσύνη, το πρωτογενές υλικό θα παραδοθεί στις αρμόδιες Αρχές, ενδεχομένως για την εξέταση πιθανών ποινικών διώξεων».
Στο πλαίσιο πρόσφατης έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος έκαψε το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον χειρισμό του θέματος, ο κ. Δαμιανού ανέφερε και τα ακόλουθα: «Αυτά που συνέβησαν αποτελούν μία μορφή διαπλοκής και διαφθοράς που επικρατεί στην Κύπρο, διότι περί αυτού πρόκειται. Και έχουμε πολύ ισχυρά τεκμήρια για τις πολιτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί».
Και θα ήθελα, πρόσθεσε, μια φορά ένας λειτουργός του δημοσίου να πει «δεχόμαστε πιέσεις και απειλές, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ακάμα. Να πει ο τάδε υπουργός, ο τάδε βουλευτής μας πίεζε και μας εκβίαζε (διότι περί αυτού πρόκειται) για να εξυπηρετηθούν τεράστια συμφέροντα». Να πει, «εγκληματήσαμε και στην περίπτωση τη περιοχής Άμμος του Καμπούρη».
Όπως αποπειράθηκαν να κάνουν και στο Πέρα Πεδί, όπως έπραξαν και στις θαλασσινές σπηλιές και όπως προσπαθούν να κάνουν στον Ακάμα και σε όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό ο ρόλος του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι καθοριστικός για όσα συμβαίνουν.
Απευθυνόμενος στους επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών (οι οποίοι χθες εκπροσωπούνταν από λειτουργούς των Τμημάτων τους) ο κ. Δαμιανού, είπε και τα εξής:
«Έχετε όλα τα εφόδια να στήσετε πόδι, και για να αναφερθώ στην περίπτωση Άμμος του Καμπούρη, είναι ενοχλητικό κάτι το οποίο είναι εκεί και φαίνεται να αντιδρούμε ωσάν να μην υπάρχει.
Τι να πω; Ότι ο Μαλαισιανός κατέβαινε από το χορτάρι της έπαυλης του στο jet ski του όταν αφαιρέθηκαν παράνομα οι βράχοι που υπήρχαν εκεί;
Αποτελεί μεγάλη πρόκληση αυτό που έγινε», πρόσθεσε, για να συνεχίσει:
«Και αυτοί που παρενέβησαν θα κατονομαστούν στην έκθεση της επιτροπής Εσωτερικών, από δημοτικά συμβούλια, μέχρι επικεφαλής τμημάτων μέχρι και υπουργοί που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, παρατηρώντας ότι κάποιοι έσκαβαν και κατέστρεφαν το περιβάλλον της περιοχής χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, οπόταν ο πρόεδρος της επιτροπής πήρε τη σκυτάλη για να προσθέσει: «Εβδομάδα με βδομάδα. Έσκαβαν νύχτα όπως τους καλικάντζαρους και δεν τους έβλεπε κανείς με εκσκαφείς και μπουλντόζες. Δεν τους έβλεπαν ούτε οι τοπικές Αρχές, ούτε η επαρχιακή διοίκηση ούτε η Αστυνομία. Για να μην πω ποιοι χειρίστηκαν την ποινική δίωξη που ασκήθηκε, όπως ασκήθηκε μετά από καταγγελίες».
Ακολούθως σημείωσε και τα εξής: «Ήταν τεράστιο το νήμα της διαπλοκής στην περιοχή. Ήταν αποτέλεσμα θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς αυτό που έγινε εκεί. Οριζόντια μάλιστα.
Όσον αφορά τον χειρισμό, δεν αναφέρομαι στους λειτουργούς αλλά στους επικεφαλής κάποιων υπηρεσιών. Αν ήμουν προϊστάμενος μιας Αρχής που ονομάζεται Τμήμα Περιβάλλοντος, θα έβγαινα στα τραπέζια».
Κατέστρεψαν το περιβάλλον για να το…σώσουν
Στην έκθεση καταγράφονταν οι θέσεις εμπειρογνώμονος, με τις οποίες επιβεβαίωσε τους αρχικούς προβληματισμούς και ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Σημειώνεται, πως η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην επιμονή του προέδρου της επιτροπής να αναφέρει «ποιος χειρίστηκε το θέμα», ανέφερε ότι ο χειρισμός έγινε με οδηγίες του διευθυντή του Τμήματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως, ο χειρισμός από το Τμήμα έγινε για να προστατευθεί η περιοχή, με δεδομένο ότι με τη διακριτική ευχέρεια που μπορεί να ασκήσει η Πολεοδομία ή και τα κίνητρα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν χειρότερα για το περιβάλλον και την ίδια την περιοχή.
Σημειώνεται, πως στη σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, αναφερόταν, πως το Τμήμα Περιβάλλοντος τροποποίησε τους νομικά δεσμευτικούς όρους της αρχικής του Έκθεσης για το Κάβο Γκρέκο και ειδικότερα για την περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», αυξάνοντας το συντελεστή δόμησης, τους αριθμούς ορόφων και το ύψος κτηρίων χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή του με νέα επιστημονικά δεδομένα.
Στην ίδια έκθεση αναφερόταν, πως το Τμήμα Περιβάλλοντος «γενικά και αόριστα ανέφερε ως κύριο λόγο της αναθεώρησής του, κίνητρα που είχαν εγκριθεί υπό το Υπουργικό Συμβούλιο και που θα ισχύουν σε μελλοντικές αναπτύξεις».
Αυτό επαναλήφθηκε και χθες ενώπιον της επιτροπής.
Στην έκθεση αναφερόταν επίσης, πως το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπόψιν την επίσημη πρόταση του Τμήματος Αλιείας να επεκταθεί η «ΕΖΔ Κάβο Γκρέκο», προκειμένου να προστατευθεί το είδος προτεραιότητας Monachus monachus (μεσογειακή φώκια) που αναπαράγεται στην περιοχή.
Ο Γενικός Ελεγκτής είχε καλέσει την Περιβαλλοντική Αρχή να επανεξετάσει σοβαρά το ζήτημα και να αξιολογήσει εάν η απόφασή της τεκμηριώνεται με περιβαλλοντικούς όρους ή αν θα πρέπει να ανακληθεί.
Παράλληλα στην έκθεση καταγράφονταν οι θέσεις εμπειρογνώμονος, (με την οποία συνεργάστηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία) με τις οποίες επιβεβαίωσε τους αρχικούς προβληματισμούς και ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι: «Η Συμπληρωματική Έκθεση για τα έργα στο Κάβο Γκρέκο δεν συμπεριλαμβάνει νέα περιβαλλοντικά στοιχεία, ούτε σχετική νέα ενδελεχή ανάλυση, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, από περιβαλλοντική επιστημονική άποψη, οποιαδήποτε τροποποίηση των συμπερασμάτων ή των περιβαλλοντικών όρων που είχαν τεθεί στην αρχική έκθεση και συνεπώς, η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί ακόμα και για την ίδια την Περιβαλλοντική Αρχή, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, δεν συνάδει με τις πρόνοιες του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων».
Ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, τόνισε πως η περίπτωση της περιοχής «Άμμου του Καμπούρη» είναι από τις «πιο κλασσικές όσον αφορά το τι θα πει διαφθορά» στην Κύπρο.
Υπεστήριξε επίσης πως κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα σχεδόν στο σύνολο τους έχουν διαπράξει αδικήματα.
Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όχι μόνο υπέκυψε στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά παραβίασε τους νόμους, έκοψε και έραψε τι σημαίνει περιβαλλοντική προστασία, άλλαξε τόπο στους οικότοπους, έκοψε τεμάχιο που δεν υπήρχε και το έδωσε στην Αρχιεπισκοπή ως αντάλλαγμα δήθεν τεμαχίου σε άλλη επαρχία, που είναι παράνομο».
«Τελικά, δεν απέτρεψε το περιβαλλοντικό έγκλημα του εκβραχισμού και της ολικής περιβαλλοντικής καταστροφής της Άμμου του Καμπούρη», κατέληξε.