Τίποτα δεν θυμίζει πλέον το αρχοντικό Παυλίδη επί της Οδού Ιφιγενειας στο κέντρο της Λεμεσού, μετά από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (21/02) στο εσωτερικό του.

Ήταν ένα από τα πιο όμορφα κτήρια εντός της πόλης και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Δημοτικό Μέγαρο και τα κτήρια του ΤΕΠΑΚ. Με την πάροδο των χρόνων το κτήριο εγκαταλείφθηκε και φαίνεται να μετατράπηκε σε καταφύγιο αστέγων.

Η χθεσινή πυρκαγιά επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των δεκάδων εγκαταλελειμμένων κτηρίων στο κέντρο της Λεμεσού, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, ενώ κάποια από αυτά έχουν γίνει σπίτια αστέγων, οι οποίοι βρίσκουν εκεί προσωρινό καταφύγιο. Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει τον Δήμο, αφού σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά, εντοπίστηκαν νεκροί άστεγοι.

Το συγκεκριμένο αρχοντικό είχε εγκαταλειφθεί πριν από μια δεκαετία. Προηγουμένως στέγαζε τα γραφεία της Τροχονομίας του Δήμου Λεμεσού. Κάποτε, η εξωτερική αυλή του λειτουργούσε ως μπαράκι.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν φως εντός του κτηρίου και διάφορα πρόσωπα να μπαινοβγαίνουν σε αυτό. Η φωτιά προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στο κτήριο με την ξύλινη οροφή να πέφτει, ενώ υποχώρησε ο πρώτος όροφος και η εσωτερική σκάλα. Το μόνο που παρέμεινε όρθιο, είναι η τοιχοποιία του. Με την εκδήλωση της φωτιάς και των πυκνών μαύρων καπνών, προκλήθηκε πανικός και αναστάτωση, κυρίως στους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, κάποιοι εκ των οποίων διαμένουν σε διπλανά στούντιο, ενώ άλλοι έκαναν μάθημα στο απέναντί κτήριο.

Μετά και την κατάσβεση το κτήριο επιθεώρησαν μηχανικοί και τεχνικοί των Δημοσίων Έργων, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στην Πυροσβεστική να εισέλθει για έρευνες, καθώς έκριναν πως ελοχεύει κίνδυνος κατάρρευσής του.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιστρατεύτηκαν τρία πυροσβεστικά καθώς και τηλεσκοπικό βραχιονοφόρο όχημα, ενώ χρειάστηκαν ώρες μέχρι την τελική κατάσβεση. Λόγω τοποθεσίας, υπήρξαν δυσκολίες προσέγγισης των πυροσβεστικών οχημάτων. Ταυτόχρονα, δόθηκε μεγάλη μάχη για να προστατευθούν διπλανές διατηρητέες οικίες και υποστατικά.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι υπό διερεύνηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Πληροφορίες αναφέρουν πως τέσσερα πρόσωπα θεάθηκαν να εγκαταλείπουν το κτήριο λίγο πριν ξεσπάσει φωτιά.

Σε δηλώσεις του ο Βοηθός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Σταθμών Λεμεσού, Βενιαμίν Λουκά, ανέφερε ανέφερε ότι όταν άνδρες της υπηρεσίας έφτασαν στο μέρος, η στέγη είχε καταρρεύσει. Πρόσθεσε ότι η φωτιά οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι διερευνώνται πληροφορίες ότι το κτήριο χρησιμοποιείτο από άστεγους. Επιπρόσθετα είπε ότι αναζητούνται από παρακείμενα υποστατικά κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης αλλά και μαρτυρίες.

Ο Δήμος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του για τη φωτιά στο διατηρητέο αρχοντικό, σημειώνοντας ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Για το μεγάλο πρόβλημα με τις εγκαταλελειμμένες οικοδομές στο κέντρο της Λεμεσού είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν ο «Φ». Τον Οκτώβριο του 2020, σημειώναμε πως το ποσοστό εγκατάλειψης των κτηρίων στο κέντρο της πόλης ήταν πέραν του 50%. Κάναμε λόγο για απουσία κινήτρων από την Πολιτεία . Την ίδια ώρα φαίνεται ότι το Τμήμα Διαχείρισης Διατηρητέων Οικοδομών παραμένει υποστελεχωμένο.