Τρίτο σκάφος θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας, αφού θα ποντιστεί και το μήκους 23 μέτρων Lambousa 2. Πρόκειται για τράτα, που κατασκευάστηκε στη Ρουμανία το 1995 και γράφτηκε στο κυπριακό νηολόγιο σκαφών.
Πριν από αρκετά χρόνια μετατράπηκε σε ρυμουλκό και πρόσφατα έγινε δωρεά στο Τμήμα Αλιείας από την εταιρεία Brasal Marine Services, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μέρος τεχνητού υφάλου.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προκήρυξε διαγωνισμό για προετοιμασία, καθαρισμό, ρυμούλκηση και πόντιση του Lambousa 2.
«Η προσφορά προβλέπει πως το σκάφος πρέπει να καθαριστεί και να ετοιμαστεί κατάλληλα, με βάση πρωτόκολλα που αφορούν την προστασία της Μεσογείου. Θα αφαιρεθούν δηλαδή τμήματα και ρυπογόνες ουσίες, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από τους δύτες. Ακολούθως θα ρυμουλκηθεί και θα τοποθετηθεί στη Λάρνακα σ’ ένα βάθος μεταξύ 20-25 μέτρων» ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας, υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές στις οποίες τοποθετούνται τεχνητοί ύφαλοι, Γιώργος Παγιάτας.
Το Lambousa 2 είναι το δίδυμο του σκάφους Κωνσταντής, που είχε τοποθετηθεί πριν από δέκα χρόνια στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού.
«Το Κωνσταντής είχε μεγάλη επιτυχία, επειδή έχει περιπλοκότητα. Αναμένουμε πως κάτι αντίστοιχο θα υπάρξει και στη Λάρνακα με το Lambousa, διότι είναι τα ίδια σκάφη», σημείωσε ο κ. Παγιάτας.
Η ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή ξεκίνησε το 2019 με τη βύθιση του πλοίου Ελπίδα και του σκάφους LEF1. Το Lambousa είναι πιο μεγάλο από το LEF1 και μικρότερο από το Ελπίδα, που θα βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος.
Η παρουσία του πέραν από τη θαλάσσια ζωή αναμένεται ν’ αυξήσει και το καταδυτικό ενδιαφέρον, αφού θα μπορούν να το επισκεφθούν δύτες που βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο καταδύσεων.
Ο στόχος της προστατευόμενης περιοχής Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ Παγιάτα, είναι ν’ αυξηθεί η θαλάσσια βιοποικιλότητα και κυρίως τα αποθέματα ψαριών.