Μόνο στην Κύπρο θα μπορούσε να συμβεί. Παραχώρησαν σε νεαρό ζευγάρι προσφύγων διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε ξεχαρβαλωμένη πολυκατοικία και όταν η οικογένεια μετέβη επιτόπου, διαπίστωσε πως υπήρχαν μόνο δύο δωμάτια, αφού το τρίτο που φαινόταν στα σχέδια, χρησιμοποιείτο από άλλο πρόσωπο, ύστερα από παραβίαση του τοίχου και ενσωμάτωση του δωματίου στο διπλανό διαμέρισμα, με τη χρήση γυψοσανίδας.

Τώρα, οι υπηρεσίες του κράτους θα κινήσουν δικαστική διαδικασία ανάκτησης του δωματίου, κάτι το οποίο ωστόσο αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και μερικά χρόνια.

Το θέμα συζητήθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ύστερα από διαβήματα της οικογένειας των προσφύγων. Σημειώνεται, ότι η οικογένεια έχει τρία παιδιά. Το διαμέρισμα δεν είναι σε κατάσταση που μπορεί να κατοικηθεί, γι’ αυτό θα παραχωρηθεί στην οικογένεια χρηματικό ποσόν €25.000 με σκοπό να αναλάβει τη συντήρησή του.

Ο δικαιούχος πρόσφυγας Μάριος Γεωργίου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ότι από την πολυκατοικία πέφτουν σουβάδες, ενώ υπάρχουν επικίνδυνα μπαλκόνια, Εξάλλου, καταστράφηκε η μόνωση ενώ φαίνονται και τα σίδερα της οικοδομής. Είπε επίσης, πως κάποια τμήματα της πολυκατοικίας έκλεισαν κατόπιν παρεμβάσεων ενοίκων.

Το κράτος θα διαθέσει €100.000 για εγκατάσταση ανελκυστήρα στην πολυκατοικία, αν και βουλευτές παρατήρησαν, πως αν δεν συντηρηθεί η πολυκατοικία, η εγκατάσταση ανελκυστήρα αποτελεί ημίμετρο αφού τα διαμερίσματα  χρήζουν εκτεταμένης συντήρησης για να καταστούν κατοικήσιμα.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, πέραν της συγκεκριμένης πολυκατοικίας, στον ίδιο δρόμο (Οδός Αναξιμάνδρου στη Λάρνακα) υπάρχουν άλλες δύο πολυκατοικίες οι οποίες ανήκαν σε Τουρκοκύπριο. Η μία από αυτές απαλλοτριώθηκε περί το 1985 επειδή σε αυτήν διέμεναν πρόσφυγες ενώ το καθεστώς των άλλων δύο ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα αδιευκρίνιστο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ζήτησε ενημέρωση ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας των κτηρίων, ύστερα από ισχυρισμούς κάποιων εκ των ενοίκων των κτηρίων, ότι διαθέτουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Γιώργος Ματθαιόπουλος ανέφερε, πως το 1985 ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης των πολυκατοικιών είχε πουλήσει τη μία σε ελληνική εταιρεία αλλά επειδή η πράξη δεν εγκρινόταν από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφυγε στο Ανώτατο, το οποίο τον δικαίωσε. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι η περιουσία του Τουρκοκύπριου δεν ενέπιπτε στη νομοθεσία περί διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών, οπόταν μπορούσε να την αξιοποιήσει όπως αυτός επιθυμούσε.  Τότε η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τη μία πολυκατοικία για να μην εκδιωχθούν οι πρόσφυγες που διέμεναν σε αυτήν. Μάλιστα η πολυκατοικία ανακαινίστηκε και στις 15 τρέχοντος, το κτήριο θα συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα και θα παραδοθούν τα κλειδιά στους δικαιούχους.