Ασθενής περίμενε 16 ώρες για να τον δει ειδικός γιατρός, γυναίκα ξέμεινε από φάρμακα επειδή ο γιατρός της απουσίαζε με μακροχρόνια άδεια ασθενείας και δεν την είχε ενημερώσει κανένας σχετικά, ασθενείς πέθαναν λόγω ελλιπούς φροντίδας, όπως υποστηρίζουν τα παιδιά τους. 

Η συμπεριφορά επαγγελματιών υγείας, κυρίως κατά τη διάρκεια ενδοσοκομειακής περίθαλψης σε νοσοκομεία εντός και εκτός ΓεΣΥ, είναι ψηλά στη λίστα των παραπόνων που έλαβε τον μήνα Ιανουάριο το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες που καταγγέλλουν τη συμπεριφορά επαγγελματιών υγείας δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε επίσημη και επώνυμη αναφορά, αλλά επικοινωνούν με το Παρατηρητήριο Ασθενών, προκειμένου η περίπτωση τους να καταγραφεί.

Στο πιο κάτω παράπονο, η γυναίκα που επικοινώνησε με το Παρατηρητήριο Ασθενών, περιγράφει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων. Αναφέρεται στις συνεχείς μεταφορές ασθενών από άλλα νοσηλευτήρια, αλλά και στην ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νέων εισαγωγών.

«Χρειάστηκε να επισκεφθώ το ΤΑΕΠ κρατικού νοσοκομείου. Είχα περάσει κορωνοϊό τα Χριστούγεννα και παρόλο που αρνητικοποιήθηκα είχα συμπτώματα γι’ αυτό έκανα εξετάσεις που δεν ήταν καλές και όταν τις είδε η προσωπική μου γιατρός μού είπε να επισκεφθώ τις Πρώτες Βοήθειες γιατί μπορεί να χρειαζόμουν και άλλες εξετάσεις. Όταν πήγα περίμενε πολύς κόσμος, ήταν μεσημέρι και είχε περιστατικά που τα έστειλαν από νοσηλευτήρια εκτός ΟΚΥΠΥ και εντός ΓεΣΥ επειδή δεν μπορούσαν να τα αναλάβουν. Δεν είχε κρεβάτια και ούτε επαρκή προσωπικό. Είχε ένα άτομο που σφάδαζε από τον πόνο και το άφησαν εκεί 3 ώρες».

Η γυναίκα ανέφερε την εμπειρία της στην ΟΣΑΚ για απλή καταγραφή.

Σε δεύτερη περίπτωση συγγενής ασθενούς επικοινώνησε με την ΟΣΑΚ τη στιγμή που βρισκόταν σε άλλο ΤΑΕΠ.

  • «Είναι 75 ετών, είναι 3 ώρες στις πρώτες βοήθειες και θέλει να φύγει γιατί δεν του δίνουν σημασία. Έχει πρόβλημα με τον σπόνδυλο του και δεν κοιμήθηκε καθόλου τη νύχτα.  Έγινε διαλογή αλλά μπαίνουν συνέχεια άλλοι μπροστά του. Ζήτησε τα €10 αλλά δεν του τα δίνουν».

Τα δύο παράπονα που ακολουθούν αφορούν ασθενείς, οι οποίοι απεβίωσαν και οι συγγενείς τους κάνουν λόγο για ελλιπή φροντίδα κατά τη νοσηλεία τους σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ:

– «Τον άφηναν νηστικό και χωρίς νερό. Πέθανε τον Δεκέμβριο. Νοσηλευόταν για 15 μέρες. Δεν άφηναν τους συγγενείς να τον επισκέπτονται και δεν του άλλαζαν πανί. Αρχικά τον είχαν πάρει στο ΤΑΕΠ με πνευμονία. Τελικά ξεπέρασε την πνευμονία και κόλλησε μικρόβιο από το νοσοκομείο και πέθανε. Σημάδευε το μπουκάλι με το νερό για να δει πόσο πίνει και πόσο τρώει. Άνοιξε το φαγητό του και ήταν μουχλιασμένο γιατί έμεινε εκεί μέρες».

– «Ο πατέρας μου πέθανε τον Δεκέμβριο. Μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο γιατί αρχικά είχε έλκος μετά έπαθε ουρολοίμωξη, μετά κάτι στον προστάτη και μετά κόλλησε και μικρόβιο στο νοσοκομείο. Γίνεται ενώ είχε το μικρόβιο να έχει κι άλλον ασθενή μαζί του στο θάλαμο; Είχε μια νοσοκόμα που ήταν απαίσια η συμπεριφορά της. Δεν έχουν τρόπους. Δεν έδιναν νερό στον παπά μου. Όταν πέθανε και πήγαμε δεν είχε έναν άνθρωπο να μας εξηγήσει και να μας μιλήσει σωστά»

Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες δεν ζήτησαν την οποιαδήποτε περαιτέρω διερεύνηση από την ΟΣΑΚ και δεν προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία.

Άλλο παράπονο που καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Ασθενών, αφορούσε τον χρόνο αναμονής σε ΤΑΕΠ εντός ΓεΣΥ.

-«Ο σύζυγος μου έχει πολλά προβλήματα υγείας και χρειάζεται σχεδόν κάθε μήνα να πηγαίνει ΤΑΕΠ για να του βάλουν ορούς. Η  συμπεριφορά του προσωπικού δεν είναι καλή». (Δεν αφήνουν τη σύζυγο του να είναι μαζί με τον ασθενή). Την τελευταία φορά περιμέναμε 16 ώρες γιατί έπρεπε να έρθει ο ειδικός γιατρός να τον δει και δεν είχε κρεβάτια ελεύθερα».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη γυναίκα έγινε σύσταση για να επικοινωνήσει με τον προσωπικό γιατρό του συζύγου της, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις και να μη χρειάζεται να μεταβαίνει σε ΤΑΕΠ για να λάβει την αγωγή που χρειάζεται.