Πολλές ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με την Παιδεία, ορισμένες από τις οποίες τροχιοδρομήθηκαν ενώ άλλες παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Διέξοδο στον εφιάλτη χιλιάδων μαθητών, τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, έδωσε το υπουργείο Παιδείας λίγο μετά την αλλαγή σκυτάλης της Κυβέρνησης. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών συμπεριλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα Νίκου Χριστοδουλίδη και αποτέλεσε μία από τις πρώτες ενέργειες της Υπουργού Παιδείας. Αποτέλεσμα το σχολικό έτος να συνεχιστεί μοιρασμένο σε τετράμηνα, χωρίς όμως ενδιάμεση εξέταση τετραμήνων αλλά μόνο μια κεντρική εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με βαρύτητα 30%.

Ένας άλλος στόχος, ήταν η σταδιακή επέκταση του θεσμού των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, με τελικό στόχο την καθολική εφαρμογή τους. Το υπουργείο Παιδείας αύξησε φέτος κατά οκτώ τα ολοήμερα σχολεία, ενώ έθεσε και στόχο μέχρι το 2028 ο εν λόγω θεσμός να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά καθώς και πιλοτικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, προχώρησαν με περιβαλλοντική αναβάθμιση σχολείων, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα σε 405 μονάδες.

Ακόμη προχώρησαν στην αναβάθμισης του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την προδημοτική μέχρι και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά στον πρώτο στόχο από το πρόγραμμα διακυβέρνησης Χριστοδουλίδης, ο οποίος αφορούσε στη βιωματική μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης μέσω της «αποφόρτισης και αναδόμησης των αναλυτικών προγραμμάτων», πληροφορούμαστε έχουν γίνει ενέργειες από το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση, όμως ακόμη δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

Επίσης, γίνονται ενέργειες επαναξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν και στο πρόγραμμα Χριστοδουλίδη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ώστε να είναι συμπεριληπτική.

Ωστόσο αναμένουμε, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις σχολικές μονάδες. Την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων ή/ και ανέγερση νέων σχολείων. Την δημιουργία πρότυπων Τεχνικών Σχολών σε όλες τις πόλεις και στην ύπαιθρο. Την έναρξη θεσμοθετημένου διαλόγου για αναθεώρηση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων. Την αξιολογούμε υφιστάμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων («δια βίου μάθησης»). Την ενσωμάτωση νέων, σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, η επαυξημένη πραγματικότητα στα σχολεία.