Ξεπέρασαν τις 280.000 οι καταγγελίες από τις κάμερες της Τροχαίας, ενώ μόλις ένας στους δύο έχει πληρώσει το εξώδικο του. Η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορά στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ενώ αυξήθηκαν και οι καταγγελίες για παραβίαση της άσπρης γραμμής και του κόκκινου φαναριού.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από σημείωμα της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδη Προκοπίου προς τη Βουλή, η Αστυνομία έχει λάβει αρκετά μέτρα ώστε να επιτηρεί καλύτερα τα βαν με τις κινητές κάμερες και να μην παρανομούν, ενώ έρχεται και εφαρμογή για να εντοπίζονται όσοι οδηγοί δεν παραλαμβάνουν τα εξώδικα τους.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», από την 1/1/2022 οπόταν και άρχισε να λειτουργεί στην Κύπρο το σύστημα φωτοεπισήμανσης, μέχρι και τις 31/10/2023, καταγράφηκαν από τις 20 κινητές κάμερες και τις 26 σταθερές, 281.667 περιστατικά. Από αυτά 205.708 είναι καταχωρημένα ως εξώδικα από τα οποία πληρώθηκαν 98.644, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Τα υπόλοιπα, όπως εξηγήθηκε στον «Φ», είτε οι παραβάτες οδηγοί αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, είτε γίνεται έλεγχος για ταυτοποίηση του οδηγού (εάν πρόκειται για εταιρείες, οχήματα των Βρετανικών Βάσεων, Εθνικής Φρουράς κ.ά.). Όσον αφορά στα αδικήματα, πρώτη είναι η υπερβολική ταχύτητα με 164.569 καταγγελίες και ακολουθεί η παράβαση της άσπρης γραμμής στα φώτα τροχαίας με 24.616 καταγραφές και η παραβίαση του κόκκινου φαναριού με 16.523 καταγγελίες.
Αυτό το διάστημα γίνεται αρκετή συζήτηση κατά πόσο πρέπει να μειωθούν τα εξώδικα, κυρίως η παράβαση του κόκκινου και ήδη κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση νόμου για να πάει το πρόστιμο στα €150 αντί €300 που είναι σήμερα.
Σημειώνεται ότι η Β’ Φάση του συστήματος που διανύουμε τώρα και είναι και η τελευταία, άρχισε την 1/9/2023 και οι εργασίες εγκατάστασης αναμένεται να συμπληρωθούν στις 7/3/2024. Στη Β’ Φάση θα τοποθετηθούν 66 σταθερές κάμερες σε 23 σημεία. Το σύνολο των καμερών θα ανέλθει στις 90 σταθερές σε 30 σημεία. Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, από την έναρξη του προγράμματος εντοπίστηκαν διάφορα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αναδόχου Εταιρείας και με προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος, όπως η κακή χρήση των κινητών καμερών, η μη ενημερωμένες βάσεις δεδομένων, οι επιδόσεις των εξωδίκων / επιστολών, καθώς και η επικοινωνία με το κοινό.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη χρήση των κινητών καμερών, η Αστυνομία, όπως αναφέρει η υπουργός Δικαιοσύνης, έχει (α) εκπαιδεύσει τους χειριστές των καμερών, (β) έχει ετοιμάσει οδηγίες χρήσης και εγκατάστασης των καμερών, (γ) έχει προβεί σε έλεγχο όλων των σημείων στα οποία τοποθετούνται οι κινητές κάμερες, (δ) έχει παραδοθεί εξοπλισμός σε μέλη της για να ελέγχουν με GPS τα σημεία όπου τοποθετούνται οι κάμερες, (ε) ετοιμάζεται μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχου των σημείων από αξιωματικούς, (στ) θα τοποθετηθούν σταθερές προειδοποιητικές πινακίδες και (ζ) υποβλήθηκαν εισηγήσεις στο Νομοσχέδιο για τη τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων όταν υπάρχει πάροδος.
Για τις βάσεις δεδομένων έχει συμπεριληφθεί πρόνοια στο νομοσχέδιο έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται επικαιροποιημένα στοιχεία, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δυσχεραίνει αφάνταστα τον εντοπισμό των ιδιοκτητών των οχημάτων, είτε από το ταχυδρομείο, είτε από τους επιδότες.
Επίσης, έγιναν πολλές αλλαγές για άντληση και χρήση στοιχείων και από άλλες βάσεις δεδομένων. Για τις επιδόσεις των εξωδίκων έχει ετοιμαστεί εφαρμογή από πλευράς της Αστυνομίας έτσι ώστε να γίνεται επίδοση στα αεροδρόμια, λιμάνια και στα γραφεία προηγούμενων καταδικών. Για να τεθεί σε λειτουργία αναμένεται η ανάδοχος εταιρεία να υποβάλει σχετική πρόταση στην αναθέτουσα Αρχή.
Για την επικοινωνία με το κοινό υπήρξε εισήγηση η οποία έγινε ήδη αποδεκτή, όπως η ανάδοχος εταιρεία προσλάβει άτομο το οποίο θα χειρίζεται την αλληλογραφία που αφορά στην εταιρεία, αποφορτώνοντας έτσι όγκο εργασίας από την Αστυνομία. Για αντιμετώπιση αρκετών από τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ετοιμάστηκε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας στο οποίο προεδρεύει ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και συμμετέχει και η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχουν συζητηθεί θέματα που προκύπτουν και όπου είναι δυνατόν, έχουν εξευρεθεί πρακτικοί τρόποι επίλυσης τέτοιων ζητημάτων.
Έξυπνο σύστημα στα οδοφράγματα
Σύστημα το οποίο αναγνωρίζει τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων έχει εγκατασταθεί σε όλα τα οδοφράγματα, ώστε να ελέγχονται όσα διακινούνται με σκοπό να διαπιστώνεται αν οι οδηγοί εμπλέκονται σε διάφορες παρανομίες.
Όπως προκύπτει από ενημέρωση της Βουλής από την υπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της έξυπνης αστυνόμευσης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η Αστυνομία έχει εγκαταστήσει σε 147 αστυνομικά οχήματα, κινητό σύστημα αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής, μηχανοκινήτων οχημάτων (A.N.P.R.). Επίσης, το σύστημα τοποθετήθηκε σε όλα τα οδοφράγματα που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου γίνεται διέλευση οχημάτων μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών.
Το σύστημα καταγράφει και αναγνωρίζει αυτόματα τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων και διαπιστώνει εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα σε σχέση με την κυκλοφορία του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, πιστοποιητικό καταλληλότητας, ασφαλιστήριο έγγραφο σε ισχύ, κλοπιμαία οχήματα κ.α.) ή εάν προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος (εκκρεμή εντάλματα σύλληψης, προστίμου κ.α.).
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, επεκτάθηκε η εγκατάσταση GPS σε 588 οχήματα της Αστυνομίας και 123 της Πυροσβεστικής και υπήρξε προμήθεια 61 φορητών συσκευών (41 στην Αστυνομία και 20 στην Πυροσβεστική). Το σύστημα επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό θέσης οχημάτων για σκοπούς επιτήρησης των μελών της Αστυνομίας και για σκοπούς συντονισμού σε επιχειρήσεις.
Εκτός από τις 280.000 εξώδικα από τις κάμερες, η Αστυνομία φέτος μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, εξέδωσε σε παγκύπρια βάση 52.761 εξώδικες καταγγελίες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, 6.157 για παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας, 1.550 για παράλειψη χρήσης προστατευτικού κράνους, 6.094 για μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση, 4.414 για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και 72.845 εξώδικες καταγγελίες για διάφορες άλλες τροχαίες παραβάσεις.
Όσον αφορά στη σύγχρονη οδική αστυνόμευση που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και άλλων ποινικών αδικημάτων πέραν των τροχαίων αδικημάτων (road policing), για την περίοδο μεταξύ 1/1/2023-31/10/2023, η Αστυνομία προέβη σε 1.409 καταγγελίες για αδικήματα που απορρέουν από την πολιτική της οδικής αστυνόμευσης. Κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, προέβη σε 1.424 καταγγελίες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2023, 23,52% των νεκρών σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, το ποσοστό των νεκρών που δεν έφεραν ζώνες, ήταν 64,28%. Παράλληλα, ποσοστό 58,33% των νεκρών σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2022, δεν έφεραν προστατευτικό κράνος, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2023, κανένας από τους οδηγούς/επιβάτες μοτοσικλετιστών δεν παράβηκε τη νομοθεσία σχετικά με τη χρήση κράνους.
Τεράστιο πρόβλημα δείχνουν τα νάρκοτεστ
Από τις 25/01/2018 όταν τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το νάρκοτεστ, η Αστυνομία διενεργεί αδιάλειπτα, στοχευμένους ελέγχους.
Μεταξύ 01/01/2023-30/09/2023, διενεργήθηκαν παγκύπρια 1.396 στοχευμένοι έλεγχοι σε οδηγούς και ετοιμάστηκαν 1.224 υποθέσεις εναντίον των παραβατών (1.156 θετικά δείγματα και 68 υποθέσεις άρνησης παροχής δείγματος σάλιου).
Κατά το 2022, διενεργήθηκαν παγκύπρια 894 στοχευμένοι έλεγχοι σε οδηγούς και ετοιμάστηκαν 830 υποθέσεις εναντίον των παραβατών (779 θετικά δείγματα και 51 υποθέσεις άρνησης παροχής δείγματος σάλιου).