Αποτροπιασμό προκαλούν τα δεδομένα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο, καθώς προκύπτει ότι εξετάζονται καθημερινά περισσότερα από ένα παιδιά ως θύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Hope For Children από την αρχή του 2023 έως τον περασμένο Οκτώβριο το Σπίτι του Παιδιού έλαβε παραπομπές για 390 παιδιά. Αναφέρει παράλληλα ότι από το 2017 που ξεκίνησε η λειτουργία του Σπιτιού μέχρι το 2023 οι παραπομπές αυτές ξεπέρασαν τα 2.200 παιδιά.
Περίπου το 90% των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων βρίσκεται στον στενό κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Hope For Children και προσθέτει ότι το 70% με 75% των θυμάτων είναι κορίτσια με κυπριακή υπηκοότητα. Το 1/3 των οικογενειών είναι ήδη γνωστές στην Αστυνομία και οι μισές (1/2) είναι ήδη γνωστές στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για διάφορους λόγους.
Το Hope For Children έφερε στο προσκήνιο τα εν λόγω στοιχεία καθώς αύριο είναι «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση» και μεθαύριο η «Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης».
Τα παιδιά παραπέμπονται στο Σπίτι για διερεύνηση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης, λαμβάνουν στήριξη η οποία συνεχίζεται και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ή/και μετά την δικαστική διαδικασία.
Το Σπίτι του Παιδιού, ιδρύθηκε στη Κύπρο το 2017 βάσει του πρότυπου Barnahus της Ισλανδίας και έχει ως επίκεντρο την εφαρμογή διαδικασιών φιλικών προς τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και την άποψή τους. Το Σπίτι διαχειρίζεται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών με όλες τις υπηρεσίες να παρέχονται κάτω από την ίδια στέγη.
Η χώρα, συνεχίζει Hope For Children, πέτυχε φέτος μια σημαντική διάκριση σε ότι αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών για εξασφάλιση φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Το Ηope For Children και η Σχολή Δικαστών Κύπρου έλαβαν το βραβείο Crystal Scales of Justice 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης για το καινοτόμο εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο» (KiCGame) που αφορά στην προετοιμασία παιδιών (ευάλωτοι μάρτυρες) ενόψει της συμμετοχής τους σε δικαστικές διαδικασίες.
Πρόκειται για ένα ψυχομετρικό εργαλείο, το οποίο έχει τη μορφή επιτραπέζιου παιχνιδιού και είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να αποτελεί μέσο υποστήριξης και ενίσχυσης των παιδιών που πρόκειται να εμπλακούν σε δίκη. Κεντρικός στόχος του εργαλείου είναι το παιδί να εξοικειωθεί με τις συνθήκες της δικαστικής διαδικασίας, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης με σύνδεση στις αίθουσες Δικαστηρίων όλων των επαρχιών, απαλλάσσοντας τα παιδιά από φυσική παρουσία.