«Εξευτελίζουμε εν γνώσει μας και εξακολουθούμε να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ανέφερε στον «Φ» εξοργισμένος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
«Έχουμε άνθρωπο τετραπληγικό ο οποίος υποβλήθηκε και σε πολύ εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις και επειδή το ιδιωτικό νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ στο οποίο αποτάθηκε για να υποβληθεί σε συγκεκριμένο υπερηχογράφημα δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά του από το τροχοκάθισμα στο εξεταστικό κρεβάτι, μας πρότειναν να έρθουν να τον σηκώσουν με τα χέρια τους τέσσερις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να μπορέσει να εξεταστεί».
«Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Ως ΟΣΑΚ έχουμε πολλές φορές φωνάξει, έχουμε πολλές φορές διαμαρτυρηθεί, έχουμε πολλές φορές πάρει υποσχέσεις ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Υποτίθεται, ότι μετά και από έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, το υπουργείο Υγείας ανέλαβε να ετοιμάσει τα απαραίτητα κριτήρια και τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και γενικά όλοι οι χώροι στους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες υγείας. Ελλείψει νομοθεσίας, μας είπαν ότι προς το παρόν τα κριτήρια που θα ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας θα ενσωματωθούν στις συμβάσεις των παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ. Περιμένουμε να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».
Στο μεταξύ, όμως, «να γνωρίζουν όλοι ότι θέτουμε σε κίνδυνο και εξευτελίζουμε ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, η παραμικρή λάθος κίνηση κατά την μεταφορά του από άλλους ανθρώπους, θα του προκαλούσε τεράστια ζημιά. Στην ίδια θέση βρίσκονται συχνά ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν μπορούν να ανέβουν στο ειδικό εξεταστικό στρώμα. Σηκώνουμε δηλαδή στα χέρια τους ανθρώπους αυτούς για να μπορέσουν να εξεταστούν. Και θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος. Και αν πέσει ο ηλικιωμένος κατά τη μεταφορά του; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν πάθει κάποιο κάταγμα ή κάτι άλλο;»
Ο συγκεκριμένος ασθενής, ο οποίος κατέστη τετραπληγικός συνεπεία νευρολογικής πάθησης, «δεν εξυπηρετήθηκε τελικά από το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο. Αποτάθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο το οποίο τον ενημέρωσε ότι δεν προσφέρει την υπηρεσία που χρειάζεται και βεβαίως κατέληξε στον δημόσιο τομέα ο οποίος διαθέτει και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό».
«Αυτό από μόνο του μας υπενθυμίζει ότι λειτουργούμε στον τομέα της Υγείας χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι νόμοι σε ισχύ. Ας αναλάβει ο κάθε αρμόδιος τις ευθύνες του».