Με μεγάλα ή μικρά εμπόδια βρίσκονται αντιμέτωποι ηλικιωμένοι ασθενείς στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται.

Η ανυπαρξία εξειδικευμένων δομών, οι ελλείψεις που ακόμα παρουσιάζει το ΓεΣΥ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης, ανακουφιστικής φροντίδας και κοινοτικής νοσηλευτικής αλλά και τα κενά που εξακολουθούν να παρατηρούνται, στη στήριξη χρόνιων ασθενών ή ασθενών τελικού σταδίου και σε κάποιες περιπτώσεις, στην παραχώρηση επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων σε ασθενείς οι οικογένειες των οποίων υποχρεώνονται σε μεγάλα έξοδα προκειμένου να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες τους, προκύπτουν από τις αναφορές πολιτών στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου τον περασμένο μήνα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, απευθύνονται στην ΟΣΑΚ ζητώντας βοήθεια αφού δυσκολεύονται να μεταβούν στα νοσηλευτήρια και άλλα κέντρα από τα οποία λαμβάνουν υπηρεσίες. Σε πιο δύσκολη θέση οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι αν και προσφέρονται υποστηρικτικές υπηρεσίες και η οικονομική ή άλλη στήριξη, οι πολίτες δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα να μην απευθύνονται στα αρμόδια κρατικά Τμήματα ή φορείς για να διευκολυνθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένος αριθμός καταγγελιών για ιατρική αμέλεια

Τα όσα κατέγραψε τον Οκτώβριο το Παρατηρητήριο Ασθενών, ενδεικτικά της κατάστασης:

>> 84χρόνος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Δεν έχει κάποιο δικό του άτομο για να τον μεταφέρει στη μονάδα αιμοκάθαρσης. Ζήτησε πληροφορίες για το κατά πόσον το κράτος προσφέρει μια τέτοια υπηρεσία ή κάποιο επίδομα προκειμένου να πληρώνει τα κόμιστρα του.

>> Γυναίκα συνταξιούχος επικοινώνησε με την ΟΣΑΚ ζητώντας πληροφορίες για το κατά πόσον παρέχεται οικονομική στήριξη σε ασθενείς για τη μεταφορά τους σε ιατρικά κέντρα τα οποία τους εξυπηρετούν. Ο σύζυγος της είναι καρκινοπαθής και μεταβαίνει σε ογκολογικό κέντρο για να λαμβάνει τη θεραπεία του. Υποχρεώνεται να πληρώνει ταξί για την μεταφορά του.

Αναφέρεται ότι τόσο στην περίπτωση ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση, όσο και στην περίπτωση των καρκινοπαθών, αρμόδιοι σύνδεσμοι ασθενών εφαρμόζουν προγράμματα μεταφοράς ασθενών στα ιατρικά κέντρα από τα οποία λαμβάνουν την θεραπεία τους. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, ωστόσο, δεν καλύπτουν τους ασθενείς σε όλες τις περιοχές της Κύπρου.

Το κόστος μεταφοράς των ασθενών από και προς τον χώρο διαμονής τους διαπιστώνεται και μέσα από το παράπονο που υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών και αφορούσε την περίπτωση 84χρονης η οποία διαμένει σε γηροκομείο ορεινής κοινότητας. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και την ενημέρωσαν ότι η μεταφορά της πίσω στον οίκο ευγηρίας μετά το εξιτήριο θα στοίχιζε €160.

Άλλο παράπονο, το οποίο επίσης σχετίζεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ηλικιωμένα άτομα στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, αφορούσε τα δρομολόγια των λεωφορείων. Όπως καταγγέλθηκε στην ΟΣΑΚ, παλαιότερα, οι κάτοικοι της ορεινής Λευκωσίας είχαν στη διάθεση τους λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε κατευθείαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Το δρομολόγιο, πλέον, έχει αλλάξει και για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν δύο λεωφορεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αντί να χρειάζονται 45 λεπτά για να φθάσουν στο νοσοκομείο, να χρειάζονται σχεδόν δύο ώρες. Το παράπονο υποβλήθηκε από νεφροπαθή, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και χρειάζεται να μεταβαίνει στο νοσοκομείο για τη θεραπεία του τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ενδεικτικό είναι το παράδειγμα καρκινοπαθούς τελικού σταδίου, ο οποίος ζει μόνιμα στη Λεμεσό όπου δεν υπάρχει κατάλληλη δομή που να λειτουργεί εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το παράπονο, που υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών Κύπρου, (με κοινοποίηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας), αφορά ασθενή για τον οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες και οι γιατροί του συστήνουν τη μεταφορά του σε κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας ή την επιστροφή του στο σπίτι του προκειμένου να τυγχάνει της απαραίτητης φροντίδας από την οικογένεια του. Σύμφωνα με την αδελφή του ασθενούς η οποία αποτάθηκε στην ΟΣΑΚ, οι γιατροί του καρκινοπαθούς ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο του ΓεΣΥ, ενημέρωσαν την οικογένεια ότι ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη δομή, αφού το νοσηλευτήριο δεν μπορεί να του προσφέρει την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Στη Λεμεσό, στην οποία ζει ο ασθενής και η οικογένεια του, δεν λειτουργούν εντός ΓεΣΥ εξειδικευμένες δομές και, όπως ανέφερε η αδελφή του, το κόστος για τη μεταφορά του σε εκτός συστήματος εξειδικευμένο κέντρο είναι δυσβάστακτο.

Επιπρόσθετα, πολίτες επικοινώνησαν με την ΟΣΑΚ αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με την στήριξη ηλικιωμένων ασθενών με άνοια. Τον μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν δύο παρόμοιες αναφορές. Η μια περίπτωση αφορούσε ηλικιωμένη η οποία, όπως αναφέρθηκε, πολύ συχνά φεύγει από το σπίτι της και την αναζητούν στη συνέχεια γνωστοί και γείτονες, οι οποίοι ζήτησαν πληροφορίες για το κατά πόσον εφαρμόζεται στην Κύπρο σύστημα εντοπισμού ατόμων με τέτοιου είδους προβλήματα.

Στο Παρατηρητήριο Ασθενών, υποβλήθηκαν και τον μήνα Οκτώβριο παράπονα που αφορούσαν την συμπεριφορά της οποίας έτυχαν ηλικιωμένοι ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Ένα από τα παράπονα αφορούσε γυναίκα η οποία υποβλήθηκε σε ορθοπεδική επέμβαση, κατά τη νοσηλεία της προσβλήθηκε από κορωνοϊό, μεταφέρθηκε σε θάλαμο για ασθενείς με κορωνοϊό και όταν επέστρεψε στο σπίτι της τα παιδιά της διαπίστωσαν ότι στο σώμα της είχαν δημιουργηθεί κατακλίσεις (πληγές) «σοβαρής μορφής, τρίτου βαθμού και χρειάστηκε περίθαλψη από χειρούργο». Στην ΟΣΑΚ κοινοποιήθηκαν και σχετικές φωτογραφίες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ώρα για πολύπερισσότερα

Ο πληθυσμός της Κύπρου, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης, γερνά. Το προσδόκιμο επιβίωσης έχει ανέβει και είναι μάλλον ώρα να αντιληφθούμε ότι πλέον οι ανάγκες των ηλικιωμένων δεν σταματούν στο ραντεβού σε γιατρό και στην ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα. Τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει και ως κράτος, για άλλη μια φορά, δεν έχουμε προετοιμαστεί. Δεν έχουμε κάνει την προετοιμασία μας ούτε για τη μακροχρόνια φροντίδα σοβαρά ασθενών. Η επιστήμη αποτρέπει τον θάνατο. Άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις κερδίζουν την μάχη. Συνεχίζουν τη ζωή τους, αλλά χρειάζονται στήριξη για να τα καταφέρουν. Αρκετές υπηρεσίες προσφέρονται μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία. Από συνδέσμους ασθενών ή άλλους μη κυβερνητικούς φορείς. Με τις κρατικές χορηγίες, το κράτος δεν ξοφλά το χρέος του στους πολίτες.