Η κόντρα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, μπήκε πλέον στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερώς για το θέμα αλλά και για τις θέσεις των δύο Υπουργείων, τα οποία από τον περασμένο Αύγουστο και ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις μέχρι σήμερα και αντάλλαξαν αρκετές επιστολές, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, με την μεταξύ τους διαφωνία να κρατά εδώ και μήνες μακριά από τη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί και αφορά την λειτουργία των ασθενοφόρων στην Κύπρο γενικά.

Το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει, έχοντας την στήριξη της πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων, ότι η Αρχή πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο τμήμα υπό την δική του εποπτεία και το υπουργείο Οικονομικών, απαιτεί την ένταξη της εθνικής αρχής στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους αφού η επιστροφή της σημερινής υπηρεσίας ασθενοφόρων που λειτουργεί υπό τον ΟΚΥπΥ, στο Υπουργείο, θα επιβαρύνει τα Ταμεία του κράτους ενώ η παραμονή της στον οργανισμό θα επιβαρύνει τον δικό του προϋπολογισμό.

Η άποψη πάντως των κοινωνικών εταίρων που υποστηρίζουν τη θέση του υπουργείου Υγείας, είναι ξεκάθαρη και για αυτό το λόγο άλλωστε, κατόπιν διαβούλευσης, στο σχετικό νομοσχέδιο προνοείται η ίδρυση της εθνικής Aρχής η οποία θα λειτουργεί υπό το Υπουργείο. Επιχείρημα των εμπλεκομένων το γεγονός ότι μια εθνική Aρχή επιβάλλεται να λειτουργεί, να εποπτεύει και να διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα παγκύπρια, εντός και εκτός πλαισίου ΓεΣΥ και ως εκ τούτου η ένταξη της στον ΟΚΥπΥ θα δημιουργεί από μόνη της στρέβλωση στο όλο σύστημα.

Η καθυστέρηση βεβαίως στην προώθηση του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει κι άλλα προβλήματα ενώ έχει οδηγήσει σε αφαίρεση των προνοιών που αφορούν την λειτουργία μητρώου διασωστών και σε διαμόρφωση δεύτερου, ανεξάρτητου νομοσχεδίου, το οποίο τέθηκε ήδη στη δημόσια διαβούλευση προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος και να κατοχυρωθεί, το συντομότερο δυνατό, το επάγγελμα το οποίο εδώ και χρόνια ασκούν, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των πληρωμάτων ασθενοφόρων που εξυπηρετούν καθημερινά τους Kύπριους ασθενείς σε παγκύπρια κλίμακα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επί του προνοιών του οποίου όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις και τα σχόλια τους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, προνοεί, μεταξύ άλλων την ίδρυση και λειτουργία συμβουλίου εγγραφής διασωστών.

Το συμβούλιο σε διάστημα εννέα μηνών από την ψήφιση του νόμου θα καταρτίσει το μητρώο διασωστών.

Προσόντα διασωστών

Οι διασώστες για να εγγραφούν στο επαγγελματικό μητρώο πρέπει να κατέχουν συγκεκριμένα διπλώματα συγκεκριμένων προνοσοκομειακών προγραμμάτων υποστήριξης υγείας και βάσει των πιστοποιητικών αλλά και των προγραμμάτων που θα έχουν παρακολουθήσει θα δικαιούνται να στελεχώνουν διαφορετικούς τύπους ασθενοφόρων οι οποίοι επίσης καθορίζονται στο νομοσχέδιο.

Επίσης και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «οι διασώστες που στελεχώνουν ασθενοφόρα θα λαμβάνουν πρόσθετη συνεχιζόμενη εκπαίδευση τουλάχιστον 15 ωρών ετησίως από το  υπουργείο Υγείας ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωρισμένο, από το Υπουργείο, φορέα». Με τη λειτουργία του συμβουλίου εγγραφής, κανένα άτομο δεν θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του διασώστη, εάν δεν έχει εγγραφεί, κατόπιν αξιολόγησης των προσόντων του στο σχετικό επαγγελματικό μητρώο. 

Στο νομοσχέδιο πονοείται επίσης η ίδρυση Συλλόγου Εγγεγραμμένων Διασωστών Κύπρου με μέλη του εγγεγραμμένους διασώστες που ασκούν το επάγγελμα τους στην Κύπρο.