Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται μάλλον Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και συντεχνίες αφού ξεκάθαρα και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να μετακινηθούν από τις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι έτοιμος ακόμα και να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ηρεμία στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως επισημάνθηκε στον «Φ», από κύκλους του Προεδρικού, «ο ΟΚΥπΥ και τα εργασιακά ζητήματα καλύπτονται από τη νομοθεσία την οποία ομόφωνα ψήφισαν όλα τα κόμματα το 2017». Οι προθέσεις του Προέδρου φαίνεται, άλλωστε, να επιβεβαιώνονται και από τη στάση που τήρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, οι οποίοι, αν και ενημερώνονταν για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη, δεν προχώρησαν επίσημα σε κάποια παρέμβαση. Η δε προσπάθεια των γενικών διευθυντών των δύο υπουργείων (τη Δευτέρα και την Τρίτη) δεν απέδωσε και τα κρατικά νοσοκομεία οδηγήθηκαν χθες στην 8ωρη απεργία, με τους εργαζόμενους να προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων. Κίνηση, όπως πληροφορούμαστε, ενδεχομένως και εάν προκύψουν δεδομένα που να δικαιολογούν κάποια παρέμβαση, θα γίνει από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σχετική συζήτηση έγινε και στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα, προσήλθαν στα νοσοκομεία για τα προγραμματισμένα τους ραντεβού.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των συντεχνιών περί επιστροφής των κρατικών νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας, οι οποίες προκάλεσαν το έντονο χειροκρότημα των απεργών που φώναζαν ότι συμφωνούν. Συγκεκριμένα και κατά την παρουσία των εκπροσώπων των συντεχνιών στον χώρο της απεργίας, ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε: «Εγώ θα πω και δημόσια μια εισήγηση προς τροφή σκέψης. Πρέπει να σκεφτούμε αν αυτοί οι άνθρωποι (δ.σ. ΟΚΥπΥ) συνεχίσουν με την ίδια τακτική, να ζητήσουμε να παν σπίτι τους και τα νοσοκομεία να επιστρέψουν κάτω από το υπουργείο Υγείας». Σε σχετική δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Επί της ουσίας της διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρεται ότι οι συντεχνίες διεκδικούν εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, η οποία θα έχει περιεχόμενο αντίστοιχο των όσων ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέση την οποία ο ΟΚΥπΥ απορρίπτει. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο, αφορά το ύψος της μισθολογικής αύξησης αλλά και το αίτημα των συντεχνιών για καθορισμό μισθολογικών κλιμάκων, στα επίπεδα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι η συλλογική σύμβαση θα αφορά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί υπογράφοντας συμβόλαια με τον ΟΚΥπΥ και όχι τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στον οργανισμό. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, η συλλογική σύμβαση θα αφορά γύρω στους 1.200 εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις της, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, υποστήριξε ότι ο ΟΚΥπΥ οδηγεί στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων. «Σκεφτείτε δύο γραφείς οι οποίοι κάνουν την ίδια δουλειά, ο ένας να μπορεί να παίρνει προσαυξήσεις, ο άλλος να μην ξέρει ποια είναι η προοπτική του, να αναζητά αλλού εργασία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «ο οργανισμός έχει κάνει την υποχώρηση του παρουσιάζοντας την Τρίτη νέα πρόταση. Μια συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει τον μισθό, την αύξηση, την ΑΤΑ, το ταμείο προνοίας, τις άδειες κ.λ.π. Όλα αυτά βρίσκονται στην σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ, εφαρμόζονται και αποδίδονται. Η μοναδική διαφορά είναι το ύψος της μισθολογικής αύξησης και η τοποθέτηση σε μισθολογικές κλίμακες. Τον εργαζόμενο τον απασχολεί να έχει μια σταθερή μισθολογική αύξηση. Η πρόταση μας, λέει παραχώρηση μισθολογικής αύξησης, από τον πρώτο χρόνο και όχι από τον τέταρτο που είναι για τους δημόσιους υπαλλήλους, μέχρι και τον τελευταίο χρόνο εργασίας του στο οργανισμό. Δεν μπορεί ο οργανισμός να δώσει την ίδια αύξηση που δίνεται στον δημόσιο τομέα. Πέραν από τη σταθερή αύξηση, θα δίνεται και κυμαινόμενη η οποία θα συνδέεται με ένα σύστημα αξιολόγησης».

Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι έχει αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει κάποια μεσολάβηση με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.