Τη λειτουργία Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τριών κατηγοριών, ή πιο σωστά ΤΑΕΠ δύο επιπέδων και παράλληλη λειτουργία «σταθμών Πρώτων Βοηθειών», εισηγείται μελέτη που ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και κατατέθηκε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το υπουργείο Υγείας πριν από έναν χρόνο.

Η μελέτη του ΟΚΥπΥ, στην οποία περιλαμβάνονται και δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των ΤΑΕΠ σε άλλα κράτη, επανέρχεται αυτή τη στιγμή, εξαιτίας και των προβλημάτων που φαίνεται να έχουν προκύψει μετά την ένταξη ιδιωτικών τμημάτων επειγόντων περιστατικών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Μια από τις σκέψεις άλλωστε που καταγράφηκαν κατά τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο υπουργείο Υγείας, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτησης τον τρόπο λειτουργίας των ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ, με δεδομένο το γεγονός ότι λόγω ανυπαρξίας θεσμοθετημένων κριτηρίων δεν υπάρχει ομοιομορφία στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΤΑΕΠ στην Κύπρο, ήταν και η κατηγοριοποίηση των τμημάτων αυτών.

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη του ΟΚΥπΥ, στην Κύπρο, χρειάζεται η λειτουργία ΤΑΕΠ τριών επιπέδων:

Επίπεδο 1: Πρέπει να είναι μεγάλα τμήματα που να παρέχουν 24ώρη υπηρεσία με πλήρεις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, στελεχωμένα με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποστηριζόμενα από ειδικούς γιατρούς όλων των κρίσιμων ειδικοτήτων σε αναμονή κλήσεων ή ενεργό εφημερία, αντιμετωπίζοντας ασθενείς των οποίων κινδυνεύει ή απειλείται η ζωή. Τα νοσοκομεία που θα προσφέρουν ΤΑΕΠ επιπέδου 1, πέραν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που αποτελεί βασική προϋπόθεση, πρέπει να διαθέτουν χειρουργεία 24ώρης λειτουργίας, ανάλογες κλινικές για νοσηλεία ασθενών, καθώς και ελικοδρόμιο για άμεση μεταφορά ασθενών.

Επίπεδο 2: Είναι μικρότερα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, παρέχουν 24ώρη υπηρεσία, είναι στελεχωμένα με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποστηριζόμενα από ειδικούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και αντιμετωπίζουν μεσαίας και μικρής βαρύτητας περιστατικά. Τα νοσοκομεία που προσφέρουν αυτού του τύπου υπηρεσίες, πρέπει να διαθέτουν και τις ανάλογες κλινικές για τη νοσηλεία των ασθενών. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και αφού το σταθεροποιήσουν να το μεταφέρουν σε νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ σε διάστημα μιας ώρας.

Επίπεδο 3: Είναι σταθμοί Πρώτων Βοηθειών που παρέχουν 24ώρη υπηρεσία, είναι στελεχωμένοι με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επιλαμβάνονται πολύ απλών περιστατικών που δεν χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν ως εσωτερικοί ασθενείς.  Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς για εξέταση και γνωμοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τα διεθνή δεδομένα, στη μελέτη του ΟΚΥπΥ γίνεται εκτενής αναφορά στα συστήματα που ακολουθούνται σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λειτουργούν ΤΑΕΠ τεσσάρων επιπέδων: Στο επίπεδο 1, ανήκουν, μεγάλα τμήματα επειγόντων περιστατικών που παρέχουν 24ώρη υπηρεσία, με πλήρεις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αντιμετωπίζοντας ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η απειλείται η ζωή. Τα ΤΑΕΠ επιπέδου 2 παρέχουν 24ώρη υπηρεσία για συγκεκριμένες καταστάσεις όπως για παράδειγμα οφθαλμικές παθήσεις, τα ΤΑΕΠ επιπέδου 3, αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς και ασθένειες όπως πόνους στο στομάχι, κοψίματα και μώλωπες, ορισμένα κατάγματα και ρωγμές και λοιμώξεις ή εξανθήματα και τα ΤΑΕΠ επιπέδου 4, λειτουργούν ως σταθμοί Πρώτων Βοηθειών και επιλαμβάνονται πολύ απλών περιστατικών που δεν χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.

Στις ΗΠΑ, λειτουργούν ΤΑΕΠ πέντε επιπέδων: Τα ΤΑΕΠ, επιπέδου 1 διαθέτουν ειδικούς χειρουργούς για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών και περίπλοκων τραυματισμών. Βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και έχουν συνήθως μεγάλη περιοχή εξυπηρέτησης με μεταφορά με ελικόπτερα. Είναι πλήρως στελεχωμένα με ειδικούς επείγουσας ιατρικής. Το επίπεδο 2, αφορά τα περισσότερα νοσοκομεία μεγάλου και μεσαίου μεγέθους με χειρουργούς και αναισθησιολόγους σε εφημερίες 24ώρες την ημέρα. Διαθέτουν ΜΕΘ και είναι στελεχωμένα συνήθως με ειδικούς επείγουσας ιατρικής. Στο επίπεδο 3 ανήκουν ΤΑΕΠ τα οποία συνήθως μπορούν να χειριστούν χειρουργικά προβλήματα εντός 24ώρων. Αυτός ο τύπος ΤΑΕΠ είναι καλύτερος στη θεραπεία και τη σταθεροποίηση του πιο αρρώστου ή πιο σοβαρά τραυματισμένου ασθενούς για ταχεία μεταφορά σε εγκατάσταση επιπέδου 2 ή επιπέδου 1. Τα ΤΑΕΠ των επιπέδων 4 και 5 συνήθως βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές. Μπορεί να μην διαθέτουν γιατρό σε 24ώρη βάση και προορίζονται να σταθεροποιήσουν τον ασθενή για μεταφορά.