Η θεωρία του Antonio Gramsci για την ηγεμονία και τη δυνατότητά της να εξηγήσει πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα, ήταν η πηγή έμπνευσης για τον νεαρό πολιτικό επιστήμονα Βαρνάβα Τιμοθέου, κατά τη διάρκεια των σπουδών του ώστε να δημιουργήσει το δικό του πολιτικό επιτραπέζιο παιχνίδι και να το ονομάσει «Hegemony: Lead Your Class to Victory». Φιλοδοξία του, το παιχνίδι που δημιούργησε, μέσα από τη δική του νεοφυή επιχείρηση (start-up) να αποτελέσει έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο εκπαίδευσης σε ακαδημαϊκά θέματα, που δεν θα περιοριζόταν σε μια συνηθισμένη διάλεξη.

Για την υλοποίηση της ιδέας, ο Βαρνάβας συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή παιχνιδιών, Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, όπου μετά από δύο χρόνια δοκιμών δημιούργησαν το επιτραπέζιο παιχνίδι, κάνοντας τη δική τους απόπειρα ενσωμάτωσης των εννοιών της πολιτικής επιστήμης και της πολιτικής οικονομίας.

Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής από το κοινό, πέραν των προσδοκιών του δημιουργού και της ομάδας του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το «Hegemony: Lead Your Class to Victory» έχει πωληθεί σε περισσότερα από 35.000 αντίτυπα σε πάνω από 113 χώρες ανά τον κόσμο, ενώ έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες (ανάμεσά τους Γαλλικά, Ισπανικά και Κινέζικα), ενώ στα σκαριά βρίσκονται κι άλλες μεταφράσεις. Παράλληλα, το παιχνίδι κατατάσσεται ανάμεσα στα 300 καλύτερα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο και μεταξύ των 50 δημοφιλέστερων για περισσότερους από έξι μήνες, σύμφωνα με τον ιστότοπο Board Game Geek.

Αρχικά, όπως εξηγεί ο Βαρνάβας στον «Φ», καθορίστηκε ο στόχος και το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος, ενώ καταρτίστηκε ένα πλάνο στο οποίο θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή η ομάδα να ανατρέξει. Ακολούθως, καθορίστηκαν οι σημαντικές παράμετροι που θα αποτελούσαν τις βάσεις για το παιχνίδι αλλά και για το αποτέλεσμα που θα ήθελαν!

Παράλληλα, φρόντισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα ακαδημαϊκών αλλά και προσώπων από το χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών και με την συμβολή τους, να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια δοκίμασαν αρχές και μηχανισμούς μέσα από playtests για να δουν πώς όλα αυτά δένουν μεταξύ τους και μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα τον στόχο της διασκέδασης αλλά και της μάθησης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Hegemony».

Πώς παίζεται το παιχνίδι

Το «Hegemony: Lead Your Class to Victory» είναι σχεδιασμένο για να μπορούν να παίξουν από δύο μέχρι τέσσερις παίκτες. Προσφέρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική εμπειρία χωρίς να υπάρχει ανάγκη προαπαιτούμενης γνώσης στην πολιτική ή στην οικονομία. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες και η διαδραστική φύση του παιχνιδιού επιτρέπει στους παίκτες να μάθουν ενόσω εξελίσσεται η διαδικασία του παιχνιδιού.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε παίκτης ελέγχει μια από τις τρεις κοινωνικές τάξεις, την Εργατική Τάξη, τη Μεσαία Τάξη και την καπιταλιστική Τάξη ή το Κράτος. Κάθε πλευρά έχει διαφορετικούς στόχους και δυνατότητες. Για παράδειγμα η εργατική και μεσαία τάξη επιδιώκουν να ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο, η καπιταλιστική τάξη επιδιώκει την μεγιστοποίηση των κερδών της, ενώ το κράτος επιδιώκει την αύξηση της αποδοχής-νομιμοποίησης του από τις τρεις κοινωνικές τάξεις, χωρίς ωστόσο να καταρρεύσει οικονομικά.

Επιπλέον, οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να ασκήσουν πολιτική επιρροή στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια που τους ευνοούν, την ίδια ώρα που πρέπει να αντιμετωπίζουν τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργούν οι επιλογές των άλλων παικτών. Στο τέλος του πέμπτου γύρου, ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους νίκης κερδίζει.

Με την συνεργασία ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, η ομάδα έχει δημιουργήσει και ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο στο οποίο οι παίκτες μπορούν να ανατρέξουν για να μάθουν περισσότερα σχετικά με ακαδημαϊκές έννοιες και θεωρίες των πολιτικών επιστημών, των οικονομικών και της πολιτικής οικονομίας που θα συναντήσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί είτε από καταστήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών, τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, ενώ σύντομα θα παρέχεται και η δυνατότητα αγοράς από τη δική του ιστοσελίδα.

Κατ’ ευθείαν από το οικοσύστημα των start- up εταιρειών

Όραμα της Hegemonic Project Games είναι ν’ αλλάξει τον τρόπο που ενημερώνεται και μαθαίνει κάποιος για τα θέματα που αφορούν την πολιτική και την οικονομία μέσα από τον διαδραστικό κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών! Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο κι έτσι το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η ομάδα της Hegemonic Project Games.

Όπως σημειώνει ο Βαρνάβας, μέσα από την εμπειρία του, θα ενθάρρυνε κι άλλους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. «Είναι ωραίο να έχεις τις δικές σου ιδέες. Χρειάζεται όμως πολύ τρέξιμο και πολλή δουλειά. Η Κύπρος χρειάζεται τους επιχειρηματίες και τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουν μπροστά τη χώρα».

Τα πρώτα βήματα μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι απρόβλεπτα και γεμάτα σκαμπανεβάσματα, σημειώνει. Θέλει τεράστια αυτοσυγκράτηση και υπομονή, αλλά κυρίως συγκέντρωση στον στόχο ώστε να μην τα παρατάς σε κάθε δυσκολία.

«Σε ότι αφορά τα προγράμματα στήριξης όπως για παράδειγμα το Idea Incubator που είμαστε μέρος, η βοήθεια που παρέχουν είναι πολύ σημαντική. Η εντατική εκπαίδευση και η καθοδήγηση μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή και να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές που χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ωστόσο, το σημαντικότερο για μας είναι το γεγονός ότι έρχεσαι σε επαφή με άλλους νεαρούς επιχειρηματίες. Με άτομα που έχουν παρόμοιο σκοπό και όραμα με εσένα, που σε εμπνέουν συνεχώς για να παλέψεις και να πετύχεις τους στόχους σου».

Μια πολύ σημαντική στιγμή για την ομάδα αποτέλεσε το γεγονός ότι μέσα από την εκστρατεία χρηματοδότησης για το παιχνίδι στο Kickstarter πέτυχε χρηματοδότηση πέραν των 600.000 ευρώ. Έτσι κατάφερε να μοιραστεί με το κοινό το όραμά της και να δείξει όλα όσα δούλευε για δύο χρόνια, ν’ ακούσει γνώμες των παικτών που το δοκίμασαν και να μπορέσει να προχωρήσει στην κατασκευή του παιχνιδιού.

Το νέο βήμα

Αυτή την περίοδο, η ομάδα ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται «World Order» με βάση τις αρχές των διεθνών σχέσεων. Στο «World Order», οι παίκτες θα μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο μιας από τις τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση), όπου μέσα από διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές ενέργειες, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που θα μπορούν να αυξήσουν τις εσωτερικές τους δυνατότητες και παραγωγή.

Με το «World Order», η ομάδα στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παγκόσμιες δυναμικές και την ισορροπία της δύναμης στις διεθνείς σχέσεις. Το παιχνίδι θα ενισχύσει την κατανόηση των παικτών για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ανταγωνίζονται και συνεργάζονται στη διεθνή σκηνή. Και, πάνω απ’ όλα, ευελπιστούμε ότι θα προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης.