Με έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών του εξωτερικού και της Κύπρου, γέμισαν οι δρόμοι της Λεμεσού, δίνοντας ζωντάνια και άποψη στις μουντές και γκρίζες τοιχοποιίες.
Εδώ και λίγες ημέρες, δεκάδες καλλιτέχνες μέσω του διεθνές φεστιβάλ τέχνης του δρόμου, με την επωνυμία Revive, έχουν δημιουργήσει σε περίπου 20 σημεία, πανέμορφες τοιχογραφίες, οι οποίες άλλαξαν την όψη της πόλης. Πρόκειται για έργα καθένα από τα οποία στέλνει το δικό του μήνυμα, προκαλώντας την ίδια ώρα και τα ανάλογα συναισθήματα.

Ανάμεσα στα σημεία τα οποία επιλέχθηκαν για τις τοιχογραφίες είναι και το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο, πρώην ΓΣΟ, το οποίο πλέον φιλοξενεί οκτώ διαφορετικά γκράφιτι καλλιτεχνών, καλύπτοντας τους τσιμεντένιους τοίχους. Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία κοσμεί γνωστό κτήριο της πόλης, το οποίο παραχώρησε την πλαϊνή εξωτερική τοιχοποιία, μετατρέποντας την σε ένα τεράστιο γκράφιτι, με ζωντανά χρώματα και με τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της Λεμεσού, να επιζητούν να το απαθανατίσουν. Στο κέντρο της πόλης έχουν, επίσης, δημιουργηθεί τοιχογραφίες πολλών μέτρων, τα οποία μεταφέρουν το σημαντικό μήνυμα της βιωσιμότητας και της φροντίδας για το περιβάλλον.

Ο «Φ» βρέθηκε χθες στο «Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο» όπου γύρω στους 10 καλλιτέχνες εργάζονταν πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τις τοιχογραφίες που δημιούργησαν. Το «Φυτίδειο» έχει αποκτήσει σε οκτώ διαφορετικά σημεία, τοιχογραφίες με οικολογικά χρώματα στέλνοντας, παράλληλα, διάφορα μηνύματα, μέσω της τέχνης του δρόμου.

Στο χώρο του πρώην ΓΣΟ συναντήσαμε τον Λεωνίδα, έναν νεαρό Ελληνοκύπριο καλλιτέχνη, ο οποίος μας ανέφερε οι τοιχογραφίες γίνονται μέσω του Revive Festival 2023 και της μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης City Friends Club σε συνεργασία με το Zograff studio. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο εργάζονται από την Κυριακή όπου ήταν και η έναρξη του φεστιβάλ, 10 καλλιτέχνες, ενώ άλλοι περίπου 10 διεθνούς φήμης, δημιούργησαν γκράφιτι σε μεγάλα κτήρια εντός του κέντρου της πόλης. «Η δημιουργία των γκράφιτι έχει αρκετά θετικά στοιχεία όπως για παράδειγμα να «σπάσει» το γκρίζο και τη μονοτονία των ξεφτισμένων τοίχων της πόλης, ενώ δίνει έμπνευση σε μικρούς, αλλά και μεγάλους να έχουν μια καλύτερη ημέρα και μια νέα ιδέα για το αύριο», μας είπε ο Λεωνίδας.

Και συνέχισε: «Η φύση των έργων που φτιάχνουμε αλλά και η ταυτότητα του street art, είναι να υπάρχει στην πόλη. Σε ό,τι αφορά τα χρώματα που επιλέγονται εννοείται ότι και αυτά έχουν τον δικό τους ρόλο. Το κάθε χρώμα δημιουργεί μια ψυχολογία στον θεατή. Αυτό το μελετάμε από πριν όπως και πιο συναίσθημα θέλουμε να προκαλέσουμε στον θεατή που το βλέπει».