Η ανάγκη για αλλαγή και επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο δικηγορικός κόσμος είναι ένας από τους λόγους στους οποίους αποδίδει την συντριπτική του νίκη στις προχθεσινές εκλογές, ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Μιχάλη Βορκάς.

Μιλώντας στον «Φ» κι απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, είπε ότι «ο δικηγορικός κόσμος έδειξε πως ασπάζεται τις θέσεις μου», αναφερόμενος στα όσα είχε εξαγγείλει με το πρόγραμμά του πριν από τις εκλογές.

Εξήγησε ότι οι δικηγόροι χρειάζονταν αλλαγή, παραπέμποντας στα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά την ενάσκηση του επαγγέλματος τους και πρόσθεσε ότι υπό αυτά τα δεδομένα «έκριναν ότι η δική μου υποψηφιότητα ήταν η πιο κατάλληλη».

Ρωτήσαμε τον νέο πρόεδρο του ΠΔΣ για τα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους στην παρούσα χρονική στιγμή και κατ’ επέκταση για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται πλέον ο ίδιος αντιμέτωπος.

Ο κ. Βορκάς, προτίμησε να τις χαρακτηρίσει ως «προτεραιότητες» και τις απαρίθμησε αρχίζοντας από το θέμα του Ταμείου Συντάξεων του ΠΔΣ. Είπε ότι υπάρχει «σοβαρό έλλειμμα» και πρόσθεσε ότι από το 2017 έχουν εισέλθει στο επάγγελμα 2.000 νέα μέλη. Μίλησε, επίσης, για «απουσία επενδύσεων» σε σχέση με το ταμείο. Μετά από ερώτημά μας, ανέφερε ότι συμμετείχε στη διαχειριστική επιτροπή (ex officio) την τελευταία τριετία ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε σε «αναλογιστικές μελέτες» που έγιναν και συμπλήρωσε ότι έτυχαν επεξεργασίας τρόποι για απάμβλυνση του προβλήματος, στέλνοντας το μήνυμα πως πλέον ήρθε η ώρα για λύσεις.

Η δεύτερη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βορκάς, αφορά την καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων. Ζήτημα, για το οποίο, μάλιστα, από τη χθεσινή πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έκανε ήδη ενέργειες. Όπως μας είπε, ήρθε σε επικοινωνία με το Ανώτατο Δικαστήριο, με απώτερο στόχο να διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ των δυο μερών και να επιλυθεί το θέμα. Τόνισε πως γι’ αυτό το θέμα, αυτή τη στιγμή «σημασία έχουν οι λύσεις».

Η άμεση εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων είναι ένα ακόμη ζήτημα που περιλαμβάνει στις προτεραιότητές του ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Σχολίασε πως με την υπάρχουσα κατάσταση ένας πολίτης «σκέφτεται διπλά κατά πόσον θα διεκδικήσει το δίκιο του μέσω Δικαστηρίου». Διευκρίνισε, κατόπιν ερωτήματός μας, ότι αναφέρεται σε αστικές διαφορές.

Μίλησε και για το θέμα της «δικηγορικής ύλης» και εστίασε στο θέμα των αγοραπωλητήριων εγγράφων. Είπε πως αυτά θα πρέπει να συντάσσονται από δικηγόρους, για να διασφαλίζεται η συναλλαγή και η εκτέλεση των όρων της σύμβασης. Είπε, μάλιστα, ότι οι δικηγόροι είναι οι πλέον κατάλληλοι από τη στιγμή που εποπτεύονται. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βορκάς, σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, είχε αναφέρει πως οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις και πωλητήρια έγγραφα που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο, πρέπει να γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα από δικηγόρους. Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων είχε αναφερθεί σε συμμετοχή του στις προεργασίας για προώθηση της σχετικής πρότασης νόμου.

Ρωτήσαμε και για το θέμα του πειθαρχικού ελέγχου των δικηγόρων και την εισήγηση από τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής «Moneyval» του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου η εποπτεία των νομικών να ανατεθεί σε άλλη υφιστάμενη Αρχή. Μας απάντησε: «Η εποπτεία δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ΠΔΣ σε καμία περίπτωση. Εκείνο το οποίο συζητείται τον τελευταίο καιρό είναι η δημιουργία ενός οργάνου, το οποίο θα ενεργεί με τρόπο που να συντονίζει όλες τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές. Ο σκοπός του συντονισμού είναι να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων απ΄ όλες τις εποπτικές Αρχές».

Ο κ. Βορκάς κατέληξε λέγοντας ότι με «συλλογικότητα, όρεξη, καλή διάθεση και πολιτισμένο διάλογο» θα γίνει προσπάθεια για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.

Κληρίδης: Με το μέτωπο ψηλά

Το γεγονός ότι ο Χρίστος Κληρίδης απέτυχε να επανεκλεγεί στην προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με τόσο μεγάλη διαφορά ψήφων προκάλεσε αίσθηση στο ευρύ κοινό.

Ίσως γιατί ο ίδιος και τα μέλη του απερχόμενου συμβουλίου του δεν ήταν αμέτοχα σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος κατά τη θητεία τους. Υπήρξε έντονη παρουσία στη Βουλή του ΠΔΣ κατά τη συζήτηση νομοθετημάτων που έπρεπε να προωθηθούν κατ’ επειγόντως (τα πλείστα συνδέονταν με το ταμείο ανάκαμψης κι ανθεκτικότητας). Το ίδιο ενεργός ήταν ο ρόλος του συμβουλίου του στο θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Επιπλέον, είχε να επιδείξει έργο στον τομέα της αυτορρύθμισης σε σχέση με ζητήματα που απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε προσπάθεια απόδοσης των όποιων πειθαρχικών ευθυνών στα μέλη του συλλόγου που ενεπλάκησαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και σε άλλες υποθέσεις όπου ενδεχομένως να υπήρχε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Υποβάλαμε σχετικό ερώτημα στον κ. Κληρίδη, ο οποίος ήταν φειδωλός στην απάντησή του. Αρκέστηκε να μας αναφέρει τα ακόλουθα: «Δεν έχω να πω τίποτα, εκτός από το γεγονός ότι φεύγω με το μέτωπο ψηλά και πλήρως ικανοποιημένος ότι διεκπεραίωσα στο ακέραιο τα καθήκοντά μου».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κληρίδης λίγο μετά την γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος για το αξίωμα του πρόεδρου του συλλόγου, με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης συνεχάρη με προσωπικό του μήνυμα τον Μιχάλη Βορκά για τη νίκη του.

Πρόεδρος με τις τριπλάσιες ψήφους

Ο Μιχάλης Βορκάς εξελέγη πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου με 1.841 ψήφους έναντι 604 του Χρίστου Κληρίδη που επαναδιεκδικούσε εκλογή. Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν παγκύπρια 2.477 δικηγόροι από τους πέραν των 4.500 που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι όλα τα μέλη του συνδυασμού του κ. Βορκά εξελέγησαν, με την Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου να εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (1.376). Ο Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος συμμετείχε στον συνδυασμό του κ. Κληρίδη έμεινε εκτός συμβουλίου για τέσσερις μόλις ψήφους, λαμβάνοντας 914.

Ως αιρετά μέλη στο Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου εξελέγησαν οι: Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδου – 1.376 ψήφους, Νικόλας Τσαρδελλής – 1.214 ψήφους, Αυγερινός Χαρτσιώτης – 1.093 ψήφους, Μιχάλης Φιλίππου – 918 ψήφους (συνδυασμός Μιχάλη Βορκά). Οι δικηγόροι του έτερου συνδυασμού και οι ψήφοι που έλαβαν: Γιώργος Χριστοφίδης – 914, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου – 776, Μελίνα Πύργου: 527 ψήφους, Νίκκη Ξενοφώντος – 347 ψήφους.

Τους τέσσερις εκλεγέντες θα πλαισιώνουν στο 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη τριετία οι πρόεδροι των τοπικών δικηγορικών συλλόγων, καθώς και οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες τοπικές εκλογικές διαδικασίες.

Οι πρόεδροι των τοπικών δικηγορικών συλλόγων: Στέφανος Σκορδής (πρόεδρος Δ.Σ. Λευκωσίας), Λουίζα Πρωτοπαπά (πρόεδρος Δ.Σ. Λεμεσού), Δημήτρης Καλλένος (πρόεδρος Δ.Σ. Λάρνακας), Χρίστος Καράς (πρόεδρος Δ.Σ. Αμμοχώστου), Νικόλας Κωνσταντινίδης (πρόεδρος Δ.Σ. Κερύνειας), Ιάσωνας Τηλεμάχου (πρόεδρος Δ.Σ. Πάφου).

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών δικηγορικών συλλόγων: Ορέστης Νικήτας(Λευκωσία),  Αλέξανδρος Τσιρίδης (Λεμεσός), Χριστάκης Μούσκος (Λάρνακα),  Αιμιλία Πάση (Αμμόχωστος), Μαρία Κουσταή (Κερύνεια) και Σοφία Χατζηνεοφύτου (Πάφος).

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Η «ανάγνωση»

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί  αντικείμενο συζήτησης από το βράδυ της Τετάρτης. Στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας το διοικητικό σχήμα του ΠΔΣ υπό τον Χρίστο Κληρίδη είχε να επιδείξει δράση σε θέματα που απασχόλησαν τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Με δημόσιες παρεμβάσεις και δράσεις. Ωστόσο, πρόσωπα με γνώση γεγονότων που μίλησαν στον «Φ», εκτιμούν ότι παρά την πιο πάνω εικόνα και το γεγονός ότι αναγνωρίζονταν ενέργειες της απελθούσας ηγεσίας, μεγάλη μερίδα δικηγόρων ήθελαν να δουν πρόοδο σε ό,τι αφορά επαγγελματικά/ συντεχνιακά ζητήματα, με τα οποία έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι. Όσοι υποστηρίζουν τα πιο πάνω, επισημαίνουν τον μεγάλο αριθμό νεοεισελθόντων στο επάγγελμα και το γεγονός ότι οι τελευταίοι ενδιαφέρονταν κυρίως για τις εργασιακές τους συνθήκες. «Αυτό φαίνεται να διαδραμάτισε ρόλο» σχολίασε χαρακτηριστικά άτομο που μας μίλησε. Υπέδειξε, ταυτόχρονα, ότι στο θέμα με το Ταμείο Συντάξεων, που αποτέλεσε σημείο τριβής και απασχολούσε έντονα μέλη του συλλόγου, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος την προηγούμενη τριετία.