Η ένταξη ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ, όπως ήταν αναμενόμενο αποκάλυψε το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Κύπρο και αφορά την έλλειψη νομοθεσιών που να ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των ΤΑΕΠ, τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, τον τρόπο λειτουργίας των ασθενοφόρων και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να προσφέρονται ορθές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στους πολίτες.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας σήμερα δεν κατέληξε σε αποφάσεις αφού η κάθε εμπλεκόμενη πλευρά κατέθεσε τις δικές της θέσεις (σε κάποιες περιπτώσεις οι θέσεις του ενός φορέα συγκρούονται με τις θέσεις άλλου ή άλλων φορέων) και συμφωνήθηκε ότι όλοι θα επανέλθουν σύντομα στη συζήτηση προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Αρκετή συζήτηση έγινε επί της πρόσφατης εγκυκλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέσω της οποίας καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, δημόσιων και ιδιωτικών. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από την ημέρα της αποστολής της σε όλους τους εμπλεκόμενους έχει προκαλέσει αντιδράσεις που αφορούν κυρίως το πότε ένας ασθενής μεταφέρεται σε ποιο νοσηλευτήριο.

Σε γενικές γραμμές, προβλέπεται η μεταφορά όσων ασθενών μπορούν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα των ασθενοφόρων, στο νοσηλευτήριο της επιλογής τους και όσων ασθενών δεν είναι σε θέση να εκφράσουν την επιθυμία τους στο πλησιέστερο καταλληλότερο ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ.

Η φράση «πλησιέστερο καταλληλότερο ΤΑΕΠ», συζητείται εδώ και καιρό στο παρασκήνιο μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς όπως διαπιστώνεται, δεν μπορούν όλα τα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ να εξυπηρετήσουν όλα τα επείγοντα περιστατικά εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων και τμημάτων.

Η έλλειψη αυτή βεβαίως, οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει προϋποθέσεις και κριτήρια για την λειτουργία των ΤΑΕΠ των νοσοκομείων (το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας).

Ο ΟΑΥ έδωσε τις δικές του θέσεις, ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος διαχειρίζεται μέχρι τώρα (λόγω μη ύπαρξης νομοθεσίας και μη ύπαρξης εθνικής αρχής ασθενοφόρων) τα ασθενοφόρα, τοποθετήθηκε εκφράζοντας διαφορετικές θέσεις, ενώ γιατροί και λοιποί εμπλεκόμενοι έδωσαν τις δικές τους εισηγήσεις.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, «στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του Υπουργείου, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ, ως επίσης και των νοσηλευτηρίων, τα ΤΑΕΠ των οποίων, προσφέρουν υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ». «Στο πλαίσιο της σύσκεψης, τέθηκε το περιεχόμενο εγκυκλίου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΑΥ αναφορικά με το πρωτόκολλο διαδικασίας παραπομπής μη διαχειρίσιμων περιστατικών επείγουσας φύσης, το οποίο υποχρεούνται να ακολουθούν, τα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό Νοσηλευτήρια που διαθέτουν ΤΑΕΠ. Πρέπει να κατηγοριοποιηθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα ΤΑΕΠ των οποίων έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, στη βάση των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Σκοπός είναι, όπως τόνισε, να υπάρχει σαφής κατεύθυνση προς την Υπηρεσία Ασθενοφόρων για τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών προκειμένου αυτά να τυγχάνουν ενδεδειγμένου και άμεσου χειρισμού».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συστάθηκε επιτροπή, με στόχο την κατηγοριοποίηση των ΤΑΕΠ με βάση τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Εντός 15 ημερών, η Επιτροπή θα υποβάλει τις τελικές της εισηγήσεις, ενώπιον της Υπουργού Υγείας.