Ο πατέρας του νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Η κατάσταση του επιδεινώθηκε και επιβαλλόταν να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξειδικευμένη θεραπεία. Επικοινώνησε με την υπηρεσία ασθενοφόρων και τον ενημέρωσαν ότι η μεταφορά του πατέρα του θα μπορούσε να γίνει σε τρεις ημέρες. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το ασθενοφόρο του ιδιωτικού νοσοκομείου και πλήρωσε από την τσέπη του, αφού τα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο ΟΑΥ, εξαιτίας και της ανυπαρξίας νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων, επέλεξε να συνάψει συμφωνία με έναν μόνο πάροχο, τον ΟΚΥπΥ, αφήνοντας εκτός τον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η νομοθεσία που διέπει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προβλέπει για τη λειτουργία υπηρεσίας ασθενοφόρων στα νοσοκομεία αυτά.
Δεύτερος πολίτης είχε μεταφερθεί από φιλικό του πρόσωπο σε ιδιωτικό ΤΑΕΠ. Χρόνιος ασθενής. Έλαβε την περίθαλψη που χρειαζόταν, ωστόσο, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει ιδιωτικό ασθενοφόρο για να επιστρέψει στο σπίτι του. Παρέμεινε στο ΤΑΕΠ του ιδιωτικού νοσοκομείου περιμένοντας να ξημερώσει για να μεταφερθεί δωρεάν από κρατικό ασθενοφόρο.
«Αυτά τα δύο περιστατικά, σημειώθηκαν σε διάστημα ενός εικοσιτραώρου», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Ασθενοφόρων, Ρούλης Χρίστου, τονίζοντας ότι «εάν το νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας ψηφιστεί σε νόμο, τότε τα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν θα μπορούν καν να μεταφέρουν επείγοντα περιστατικά». Αυτό θα σημαίνει, είπε, ότι «ένας ασθενής τη στιγμή που αντιμετωπίζει μια σοβαρή δύσπνοια ή τραυματίζεται στο σπίτι του σοβαρά και θέλει να μεταφερθεί σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο που διαθέτει ΤΑΕΠ, δεν θα μπορεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο που διαθέτει το νοσηλευτήριο, όσο κοντά και αν βρίσκεται από το σπίτι του το νοσηλευτήριο και θα καλείται να περιμένει το κρατικό ασθενοφόρο να τον παραλάβει για να τον μεταφέρει στο ιδιωτικό ΤΑΕΠ».
Επιπρόσθετα, εάν επικρατήσει η άποψη του υπουργείου Οικονομικών και όχι του υπουργείου Υγείας και η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων υπαχθεί στον ΟΚΥπΥ και όχι στο αρμόδιο Υπουργείο, ο ασθενής που θέλει να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, θα καλείται να αποταθεί στην υπηρεσία του ΟΚΥπΥ (ο οποίος διαθέτει δικά του νοσοκομεία με ΤΑΕΠ) για να τον μεταφέρει στο ιδιωτικό νοσοκομείο του ΓεΣΥ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτει και δικά του ασθενοφόρα.
Ο πόλεμος για τη λειτουργία των ασθενοφόρων βρίσκεται προ των πυλών και όπως όλα δείχνουν η μπάλα βρίσκεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επιβάλλεται να αποφασίσει το κατά πόσον η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει τη θέση της αρμόδιας υπουργού και θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή προβλέποντας τη λειτουργία Εθνικής Αρχής υπό το υπουργείο Υγείας, ή εάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών και θα αποφασίσει, για οικονομικούς λόγους να εντάξει την Αρχή στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Παράλληλα και η Βουλή (εάν και εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας χωρίς καμία τροποποίηση), θα κληθεί να αποφασίσει το κατά πόσον τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου τους, «θα εκτελούν εντός ΓεΣΥ δρομολόγια ταξί και θα αφήσει μόνο στα ασθενοφόρα του δημόσιου τομέα να μεταφέρουν τα επείγοντα περιστατικά, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι πολύ συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω της μεγάλης ζήτησης. Άλλο να έχουμε 70 ασθενοφόρα στη διάθεση μας και άλλο να έχουμε 140».
Ο δημόσιος διάλογος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για το συγκεκριμένο θέμα δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία εντός κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως πληροφορούμαστε, απάντησε και επίσημα στην υπουργό Υγείας, ότι επιμένει στην αρχική του θέση ότι η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων πρέπει να ενταχθεί στον ΟΚΥπΥ. Οι λόγοι καθαρά οικονομικοί αφού η μετακίνηση της σημερινής υπηρεσίας ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας θα επιβαρύνει το ταμείο του κράτους, ενώ η παραμονή της στον ΟΚΥπΥ θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του οργανισμού.
Αναφέρεται ότι η υπηρεσία ασθενοφόρων συμφωνεί με τη μεταφορά της στο υπουργείο Υγείας, αλλά ο ΟΚΥπΥ αντιτίθεται, ενώ και οι δύο διαφωνούν με τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών και από τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.
Ξεκάθαρη είναι η θέση των οργανωμένων ασθενών με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να τονίζει ότι «οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ένα κράτος το οποίο οφείλει να πληρώνει όσα χρειάζεται προκειμένου να σώζονται ζωές. Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο οι Αρχές ασθενοφόρων είναι ανεξάρτητες ή υπάγονται στο κράτος. Ο ΟΚΥπΥ είναι ένα ημικρατικός οργανισμός, πάροχος υπηρεσιών του ΓεΣΥ. Η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων πρέπει να λειτουργεί και εντός και εκτός ΓεΣΥ, να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών, είτε αυτοί επιθυμούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο του συστήματος είτε σε νοσοκομείο εκτός συστήματος». Όπως ανέφερε στον «Φ» εκ μέρους της ΟΣΑΚ, ο Μίλτος Μιλτιάδους, «το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να μετακυλά τις δαπάνες συνεχώς αλλού, διότι αυτό γίνεται συστηματικά τα τελευταία δύο τρία χρόνια. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη λειτουργία του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, κάποιοι έχουν θεωρήσει ότι το κράτος απαλλάχθηκε από τις υποχρεώσεις του για τη ζωή και την υγεία των πολιτών του. Από τη στιγμή που το αρμόδιο για την υγεία Υπουργείο υποστηρίζει τη λειτουργία της Αρχής υπό το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών προβάλλει εμπόδια επικαλούμενο οικονομικούς λόγους, επιβάλλεται να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το θέμα αφορά μια ουσιώδη για το κράτος υπηρεσία».
Ζητούν άμεση ένταξη των ιδιωτικών ασθενοφόρων στο ΓεΣΥ
Ο σύνδεσμος των ιδιωτικών ασθενοφόρων, «ζητά την ένταξη των ιδιωτικών ασθενοφόρων στο ΓεΣΥ», ανεξαρτήτως της πορείας του νομοσχεδίου. «Τα νοσηλευτήρια διαθέτουν δικά τους ασθενοφόρα. Είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ. Οι ασθενείς τους είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ αλλά τα ασθενοφόρα τους δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και είναι πολλές οι φορές που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους δικαιούχοι του ΓεΣΥ, για να εξυπηρετηθούν γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή ασθενοφόρα του ΟΚΥπΥ για να τους εξυπηρετήσουν και υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς περιμένουν ώρες ακόμα και μέρες για τη μεταφορά τους». Τα ιδιωτικά νοσοκομεία, πρόσθεσε, «διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να δώσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, εξιτήρια και να ελευθερώσουν έτσι τις κλίνες τους επειδή τα ασθενοφόρα του ΟΚΥπΥ δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά τα ασθενοφόρα μπορούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ υπό το νόμο για τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η νομοθεσία υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί».
Όπως πληροφορούμαστε, ο σύνδεσμος ετοιμάζεται να θέσει το αίτημα του αυτό και επίσημα ζητώντας την παρέμβαση της Βουλής.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Αν ήταν επιχείρηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα
Θα συμφωνήσω με τη θέση του εκπροσώπου της ΟΣΑΚ, ότι μάλλον το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη λειτουργία των ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, το κράτος έχει ξοφλήσει με τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών/ ασθενών. Βεβαίως, είμαι σίγουρη ότι εάν το κράτος καλείτο να δημιουργήσει ανεξάρτητη αρχή επιδοτήσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων που συχνά κλαίγονται ότι μια βρέχει, μια χιονίζει, μια έχει πόλεμο κοντά στην Κύπρο και μια μακριά από την Κύπρο και δεν τα βγάζουν πέρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είχε πρόβλημα να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της. Ήθελα να ήξερα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ίδια αντίληψη. Θέλω να πιστεύω πως όχι.