Ξεδιπλώνει το όραμα του για τη Λεμεσό και δηλώνει έτοιμος να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την δημαρχία της Λεμεσού. Ο λόγος για τον Χρίστο Μιχαηλίδη,  ιδιοκτήτη του ομίλου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Cypronetwork, δημοσκόπου, σύμβουλο Επιχειρήσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και σχεδιασμού Συστημάτων Ποιότητας, εγκεκριμένο σύμβουλο διεύθυνσης, ισότητας των φύλων και προώθησης εξαγωγών.

Απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών αλλά και στα κόμματα δίνοντας επιλογή στους Λεμεσιανούς για επιλογή δημάρχου στη βάση όσων επιζητούν και συζητούν. Θέλει τη Λεμεσό πρωτεύουσα φωτός, πρότυπο ποιότητας ζωής και ευημερίας σε όλη τη Μεσόγειο.

-Εκδηλώσατε ενδιαφέρον για τη  δημαρχία Λεμεσού, τελικά θα είστε υποψήφιος;

-Ναι, ως έχουν τα δεδομένα σήμερα, σίγουρα θα είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος για την Δημαρχία της Λεμεσού.

Προσδοκάτε σε στήριξη από κόμματα;

-Βεβαίως προσδοκώ σε στήριξη των κομμάτων ή συμμαχιών κομμάτων, γιατί τα κόμματα είναι κύτταρα της Δημοκρατίας αλλά πρωτίστως απευθύνομαι στην κοινωνία των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά την ποιότητα της ζωής των πολιτών τα καθημερινά βιώματα και προβλήματα των δημοτών και αυτό είναι που μετρά περισσότερο για  τον κάθε δημότη και όχι ποιον επέλεξε το κόμμα  που συνήθως ψηφίζει, με σωστά η λάθος κριτήρια. Ο δημότης επιλέγει συνήθως ή κυρίως δήμαρχο με βάση την προσωπικότητα του και κρίνει ποιος έχει  όραμα και πρόγραμμα, ηγετικές και διοικητικές  ικανότητες να διαχειριστεί τον Δήμο, αναζητεί ένα έντιμο δήμαρχο χωρίς σύγκρουση συμφερόντων που μόνη του έγνοια θα είναι η προκοπή και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Ένα παθιασμένο Λεμεσιανό που θα θέτει υπεράνω προσωπικών συμφερόντων, ιδεολογικών πεποιθήσεων και κομματικού πατριωτισμού την ευημερία του συνόλου των πολιτών. Ένα δήμαρχο έντιμο με την βούληση να σπάσει κατεστημένα και σαθρά συστήματα που όλοι βλέπουν και γνωρίζουν. Σιγοψιθυρίζουν για αυτά στα καφενεία αλλά στο τέλος κουφαίνουν ή αλληθωρίζουν.

-Γιατί θα είστε υποψήφιος ;

Δεν έχω επιχειρηματικά η οικονομικά κίνητρα. Δεν εκπροσωπώ οποιαδήποτε συμφέροντα αλλά ούτε και προβολή ή δόξα αποζητώ. Η Λεμεσός είναι έκφραση αγάπης είναι ο τόπος που γεννήθηκα και ανδρώθηκα, νιώθω ότι με τις εμπειρίες μου έχω πολλά να προσφέρω και το θεωρώ ως την ελάχιστη υποχρέωση μου να δώσω στην πόλη μου ότι μπορώ, που θα είναι λίγο σε σχέση με το τι μας έχει προσφέρει. Άλλωστε πιστεύω ότι ο δήμαρχος όπως και ο Πρόεδρος η άλλο σχετικό αξίωμα που εκλέγεται από το λαό  μπορεί να είναι απλά μιας θητείας. Αν κάποιος είναι ικανός μπορεί να επιφέρει τις δομικές και άλλες αλλαγές στο δήμο και να τροχοδρομήσει αναπτυξιακά έργα εντός μιας πενταετίας χωρίς να έχει τα βαρίδια της επανεκλογής. Θα μπορεί δηλαδή να κάνει ότι είναι σωστό για τον δήμο και τους δημότες, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

-Ποιες οι γνώσεις και εμπειρίες σας στην τοπική αυτοδιοίκηση;

-Καταρχήν είχα την χαρά και την τιμή να λειτουργήσω ως σύμβουλος και να τρέξω τις εκστρατείας των Αντώνη Χ’Παύλου, Δημήτρη Κοντίδη και Αντρέα Χρίστου και αριθμό άλλων δημάρχων εκτός του δήμου Λεμεσού. Ως δημοσκόπος διεξάγω έρευνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1991 και ως σύμβουλος έχω διεξάγει άπειρες μελέτες σε 14 και πλέον δήμους όπως για θέματα οργάνωσης, διαχείρισης προσωπικού, Αναπτυξιακά προγράμματα, συστήματα ποιότητας και ασφάλειας & υγείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, ευρωπαϊκά και επικοινωνιακά προγράμματα και δράσεις, τεχνοοικονομικές μελέτες , κατάρτιση στελεχών για την μεταρρύθμιση. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το φάσμα των υπηρεσιών των δήμων είναι μεγάλο και διευρύνεται  σημαντικά τώρα με την μεταρρύθμιση και συνεπώς οι προκλήσεις είναι τεράστιές. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι κάθε θετική ενέργεια έχει αντίκτυπο στο δημότη. 

Ποιο το όραμα σας για την Λεμεσό;

Είναι να καταστήσουμε τη Λεμεσό πρωτεύουσα φωτός, πρότυπο ποιότητας ζωής και ευημερίας σε όλη τη Μεσόγειο. Μια πόλη των ίσων ευκαιριών και κοινωνικά υπεύθυνη. Μια σύγχρονη πόλη αριστείας με ευφυείς υποδομές, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον όπου ο εκσυγχρονισμός και η αειφόρια θα συνυπάρχουν με τη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η Λεμεσός πρέπει να διατηρήσει την ζωντάνια της, να είναι μια πόλη ζηλευτή για την ποιότητα ζωής και ασφάλειας που προσφέρει στους κατοίκους της ντόπιους και ξένους. Οραματίζομαι να καταστήσουμε τη Λεμεσό μας ένα ποιοτικό τουριστικό, γαστρονομικό και ψυχαγωγικό προορισμό, προεξέχων επιχειρηματικό, ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Κέντρο φωτός για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Μια πόλη με ευαισθησίες και φροντίδα για τη νεολαία, την παιδεία, τον αθλητισμό, την τρίτη ηλικία και τις ευάλωτες ομάδες. Μια νεοφυή, οικολογικά φιλική και άκρως ανθρωποκεντρική πόλη.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος σας;

Καταρχήν να σας πω ότι οι δημότες πέρα της δίκαιας επιθυμίας τους να έχουν λόγο για τα τεκταινομένα στο δήμο θέλουν να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στην πόλη τους. Θέλω να στηθεί ένας μηχανισμός που θα αξιοποιεί όλη αυτή την δύναμη που λέγεται Λεμεσιανός δημότης να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία, εμπειρίες, ιδέες και κάθε τρόπο που ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Ασπάζομαι πλήρως την φιλοσοφία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αλλά όχι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η στοχευμένη μείωση θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση των αυτοκινήτων. Διαφωνώ επίσης με το δυσανάλογο κόστος.

Μπορεί να αναπτύξουμε τις υποδομές και με πολύ πιο ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς  και έξυπνα μέτρα να επιφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι Σύμβουλος αλλά καμία μελέτη δεν είναι πανάκεια . Πρέπει να ενδυναμωθεί η επικοινωνία με του δημότες και να εγκαθιδρυθούν μηχανισμοί αμφίδρομής επικοινωνίας και συμμετοχής ακόμη και ψηφοφορίες των Δημοτών στις σημαντικές αποφάσεις. Όλα στο φως και συμμετοχή.

Οι βέλτιστες υποδομές και αυτάρκεια (πλατείες, θέατρα, σινεμά, πράσινες διαδρομές) της κάθε συνοικίας είναι επιβεβλημένη για ικανοποίηση των Δημοτών. Για κάθε περιοχή θα πρέπει να γίνει ειδικό Masterplan και να προγραμματιστεί και ενθαρρυνθεί η εμπορική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική αυτονομία κάθε περιοχής πρωτίστως  για ικανοποίηση  των αναγκών κάθε περιοχής και παράλληλα συμβάλλοντας στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού.

Πέρα της αυτονόητης καθαριότητας και πράσινου θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ένα βιώσιμο Δήμο σύμφωνα με την πράσινη συμφωνία και τους 17 στόχους των ΟΗΕ όπου η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη θα είναι η στόχευση μας. Να φυτεύσουμε χιλιάδες δέντρα, να διασφαλίσουμε την αναγκαία σκίαση σε κάθε γειτονιά και σε όλη την πόλη και να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους ένα Μητροπολιτικό πάρκο.  Επιβάλλεται επίσης η ενίσχυση του Branding της πόλης για να έχει το κύρος και την εικόνα που της αρμόζει.

Στο επισιτιστικό και ίσως στον εμπορικό τομέα θα ενθαρρύνουμε την συνομολόγηση ενός σύμφωνου ποιότητας όπου θα προωθεί την αναβάθμιση της ποιότητάς και την ανάδειξη της αριστείας. Θα δημιουργήσουμε ένα φορέα «Λεμεσός και ανάπτυξη» στον όποιο θα συμμετέχει κάθε συντελεστής της ανάπτυξης της πόλης και θα αξιοποιεί όλες τις συνεργίες των δράσεων κάθε φορέα και στα πλαίσια ενός ολιστικού στρατηγικού πλάνου.

Θέλω να καταστήσω την Λεμεσό ολιστικό προορισμό ασφάλειας και υγείας με τα ανάλογα  συστήματα όπου ο κάθε δημότης ντόπιος και ξένος θα νοιώθει ασφάλεια στον γειτονιά του, στους δημόσιους χώρους, πλατείες, παραλίες, κλπ. Θέλω να επαναλειτουργήσω τα συνοικιακά συμβούλια και εισάξω συμπληρωματικά ερευνητικά εργαλεία όπως το Panel όπου θα καταγράφονται σε real time τα προβλήματα της κάθε περιοχής και να αξιολογούνται συνεχώς οι υπηρεσίες του δήμου. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη αλλά πρέπει να τερματιστεί η πολεοδομική αταξία.

Θέλουμε ένα δήμο βιώσιμο όπου η αναγκαία και επιθυμητή ανάπτυξη δεν θα κατά ποντίζει το περιβάλλον, οι οποίες αναπτύξεις να γίνονται με ορθολογισμό και θα πρέπει να εισάξουμε διαφανή αντισταθμιστικά μέτρα με ειδικά ταμεία ούτως ώστε ο πλούτος και η ευημερία της πόλης να έχει μια ευρεία διανομή στην κοινωνία. Να ενισχύσουμε επιτυχημένες εκδηλώσεις όπως το Reflect και να εγκαθιδρύσουμε και θεσμοθετήσουμε σειρά πολιτιστικών και επιχειρηματικής φύσης εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας. Πρέπει μέσω κατάλληλης στρατηγικής και κίνητρα να διευρύνουμε την συμμετοχή του κοινού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέσω αντισταθμιστικών κ.α. μέτρων να απαμβλύνουμε το μεγάλο θέμα του στεγαστικού. Το πιο σημαντικό δε από όλα θα είναι αυτό που λέμε εδώ και καιρό και που καταγράφονται από της διαχρονικές έρευνες μας είναι η επίλυση όλων των θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητάς του πολίτη κυκλοφοριακό – καθαριότητα – πράσινο – ασφάλεια – επικοινωνία – εξυπηρέτηση.

Μεταξύ όλων αυτών που μας αναφέρατε ποιες οι προτεραιότητες σας;

Να αφουγκραστούμε τους κατοίκους κάθε γειτονιάς της Λεμεσού ξεκινώντας από τις πιο παραμελημένες και σχεδιάζοντας Masterplan για κάθε περιοχή. Να ενεργοποιήσω και αξιοποιήσω αυτή την μεγάλη αγάπη των Λεμεσιανών για την πόλη τους και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών.