Δικηγόροι στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν πελάτες τους, οι οποίοι απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, επικοινωνούν επί καθημερινής βάσεως με υπαλλήλους του Τμήματος ζητώντας ενημέρωση ως προς το πού βρίσκεται η αίτηση που υπέβαλαν για μια υπόθεση που τους ενδιαφέρει.
Η αναφορά στους «επίμονους» δικηγόρους έγινε από τη διευθύντρια του Τμήματος, Μαρία Αδαμίδου σε σημερινή συνεδρία της Kοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία σχολιάζοντας σχετικές εισηγήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ένας δικηγόρος ρωτά 15 συνεχόμενες φορές, τη μια μέρα πίσω από την άλλη, για μια συγκεκριμένη υπόθεση αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στο Τμήμα».
Σε παρατήρηση βουλευτή πως η ενέργεια του υπό αναφορά δικηγόρου αποτελεί κατάχρηση της διαδικασίας, η κα Αδαμίδου απάντησε, πως «οι καταχρήσεις αυτές είναι καθημερινές. Δεν είναι ότι οι λειτουργοί δεν θέλουν να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά υπό τέτοιες συνθήκες δεν μπορούν να εργαστούν αποδοτικά», είπε η κ. Αδαμίδου.
Οι σχετικές αναφορές έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης Νόμου του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου που αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση τεχνολογιών, που προσφέρονται από εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ερμηνεία του όρου «υψηλή ειδίκευση», την οποία πρέπει να έχουν οι πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να πολιτογραφούνται Κύπριοι καθώς και η πολιτογράφηση των ανήλικων παιδιών τους
Με βάση την πρόταση, ταλαντούχοι και εξειδικευμένοι αλλοδαποί, κυρίως σε θέματα τεχνολογίας, θα μπορούν να πολιτογραφούνται όταν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα ή και με τη γνώση του τόπου.
Πάντως, προέκυψαν αντιδράσεις σχετικά με «το ποιος ελέγχει και πώς, αν ο αιτητής γνωρίζει καλά ελληνικά», με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Άριστο Δαμιανού να παρατηρεί, πως για τους αιτητές των 7.000 διαβατηρίων που δόθηκαν (αναφερόταν στους επενδυτές) δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε κανείς ως προς το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας, κάτι το οποίο επιδιώκεται να εφαρμοστεί για ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά θα προσφέρουν στον τόπο.
Ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε την πρόταση νόμου του κ. Παπαδόπουλου σημειώνοντας, πως αυτή αφορά την εισαγωγή εκσυγχρονιστικών προνοιών για τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης. Πρόκειται για πρόταση μέσω της οποίας καταβάλλεται προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης τεχνολογιών, που προσφέρονται από εταιρείες, που εδράζονται στην Κύπρο, είπε ο κ. Δαμιανού.
Ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου, μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών που ενδιαφέρονται να εργοδοτήσουν εξειδικευμένους αλλοδαπούς ανέφερε πως το 2022 ο τομέας της τεχνολογίας συνέβαλε στο 13% του ΑΕΠ σε σχέση με 7% το 2019. Είπε επίσης, πως από έρευνα προέκυψε πως τα μέλη του Techisland δαπανούν 80% των απολαβών τους στην Κύπρο (ενοίκιο, διαβίωση, σχολεία κοκ). Περαιτέρω ανέφερε, πως η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως τεχνολογικός κόμβος και να προσελκύει κολοσσούς.
Με βάση την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, για να πολιτογραφηθεί κάποιος Κύπριος πρέπει να έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στη Δημοκρατία για το χρονικό διάστημα των αμέσως προηγούμενων 12 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.