Βγάζουν μάτι οι περιπτώσεις τοποθέτησης οπλιτών σε ζηλευτά πόστα, όπως είναι το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ), το ΓΕΕΦ, ο Λόχος Στρατηγείου και οι Λέσχες Αξιωματικών, όπως προκύπτει από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος διαβλέπει τζάκια και γνωριμίες πίσω από κάποιες κινήσεις.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση υπό τον τίτλο «Έλεγχος της διαδικασίας τοποθετήσεων οπλιτών σε ευνοϊκές θέσεις», καταγράφονται τα ακόλουθα:

-37% των οπλιτών που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις το 2022, έχει τουλάχιστον ένα γονέα με εισοδήματα άνω των €100.000 ετησίως.
-58% των οπλιτών που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις το 2022, αποφοίτησαν από επτατάξιο (ιδιωτικό) σχολείο, κάτι που επίσης υποδηλώνει το οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειάς τους.
-Ουδεμία από τις οικογένειες των υπό αναφορά οπλιτών ήταν λήπτες ΕΕΕ.
-Δύο από τους πιο πάνω οπλίτες ήταν αδέλφια, αλλά διαφορετικής ΕΣΣΟ, οπόταν δεν αιτιολογείται η υπηρεσία στην ίδια μονάδα, στη βάση του Άρθρου 38 του περί ΕΦ Νόμου.
-Άλλοι δύο οπλίτες ήταν πρώτα ξαδέλφια, επίσης διαφορετικής ΕΣΣΟ.

Και παιδιά κρατικών αξιωματούχων
Τέσσερεις οπλίτες είναι παιδιά κρατικών αξιωματούχων. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, όσοι έχουν επιλεγεί είχαν συγγένεια με κρατικούς αξιωματούχους ή γνωστούς επιχειρηματίες ή άλλα άτομα με επιρροή και/ή σημαντικό οικογενειακό οικονομικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα πιο πάνω χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα στις περιπτώσεις των οπλιτών που υπηρετούν στο κυλικείο των κεντρικών γραφείων του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία με τη μεταστέγαση του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ.

Από την πίσω πόρτα
Από τους 114 οπλίτες στο Τάγμα Στρατηγείου του ΓΕΕΦ, οι μισοί οπλίτες είχαν τοποθετηθεί εκεί απευθείας (μέσω του μηχανογραφικού συστήματος), ενώ οι υπόλοιποι μετατέθηκαν αργότερα, πρακτική η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.
Συνολικά 14 οπλίτες των 2021 και 2022 ΕΣΣΟ, απόφοιτοι του ΑΞΙΚ και άλλων κλάδων που σχετίζονται με τη μαγειρική κοκ, δεν τοποθετήθηκαν σε Λέσχες Αξιωματικών, και μάλιστα οκτώ από αυτούς τοποθετήθηκαν σε Μονάδες στις οποίες δεν λειτουργούν μαγειρεία. Αντίθετα, άλλοι οπλίτες τοποθετήθηκαν σε λέσχες αξιωματικών. Την περίοδο 2019-2022 υπηρέτησαν σε λέσχες στη Λευκωσία 102 οπλίτες εκ των οποίων οι 82 καλύφθηκαν με μεταθέσεις.
Ο αριθμός οπλιτών που είναι τοποθετημένος στα κεντρικά γραφεία για τις ανάγκες του ΥΠΑΜ από δύο που ήταν το 2019 αυξήθηκε στους δέκα το 2022.
Η δύναμη του Τάγματος Στρατηγείου σε οπλίτες, που αποστέλλει στρατιώτες σε ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ, διπλασιάζεται μέσω μεταθέσεων.
Προνομιούχοι σε εξόδους/σκοπιές
Tο καθεστώς των νυχτερινών υπηρεσιών και εξόδων των οπλιτών που υπηρετούν στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ (σε σχέση με τους οπλίτες που υπηρετούν στο στρατόπεδο του Τάγματος Στρατηγείου, αλλά και γενικότερα σε σχέση με την τυπική υπηρεσία στην ΕΦ) είναι πιο ευνοϊκό.
Είναι όμως ακέραιοι
Απουσία κριτηρίων για την τοποθέτηση στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ από τη δύναμη του Τάγματος Στρατηγείου, η επιλογή των οπλιτών γίνεται με «άτυπα κριτήρια που αφορούν κυρίως την ακεραιότητα των ατόμων». Ο τρόπος εντοπισμού των συγκεκριμένων οπλιτών είναι αδιαφανής και ο λόγος επιλογής τους δεν αιτιολογείται, ούτε καταχωρίζεται οποιαδήποτε σχετική αναφορά στον προσωπικό φάκελο των οπλιτών.
Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, δεν έχουν καθοριστεί κριτήρια επιλογής των ατόμων που τοποθετούνται στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ και ο τρόπος επιλογής είναι εντελώς αδιαφανής. Ο λόγος επιλογής των συγκεκριμένων οπλιτών δεν αιτιολογείται, ούτε καταγράφεται, ενώ δεν γίνεται οποιαδήποτε σχετική αναφορά στον προσωπικό φάκελο των οπλιτών.
Μετρά και η συνέντευξη
Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε στον Γενικό Ελεγκτή, πως η επιλογή των οπλιτών που τοποθετούνται στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, γινόταν κατόπιν προφορικής συνέντευξης από τους αντίστοιχους διευθυντές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε θέσης. Ο ίδιος ανέφερε πως η ΕΦ δεν διαχωρίζει τους οπλίτες με βάση το οικογενειακό οικονομικό υπόβαθρό τους.
«Παρόλα αυτά», παρατηρεί ο Γενικός Ελεγκτής «αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι το 31% – 40% των οπλιτών που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις κατά τα έτη 2019 – 2022, έχει τουλάχιστον ένα γονέα με εισοδήματα άνω των €100.000 ετησίως, το οποίο έρχεται σε αντιδιαστολή με τα πιο πάνω σχόλια.
Στα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται, πως η πρακτική που εφαρμοζόταν για επιλογή των οπλιτών που τοποθετούνταν στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διακηρυχθείσα αρχή του ΓΕΕΦ, η οποία κάνει λόγο σε αξιοκρατία, ισονομία, μετρήσιμα κριτήρια και αδιάβλητες διαφανείς διαδικασίες.