-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην περίπτωση που εκλεγείτε ως πρόεδρος του ΠΔΣ;
– Πρώτιστος στόχος η αποκατάσταση του κύρους του ΠΔΣ, και κατά συνέπεια του δικηγορικού κόσμου, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από λανθασμένους χειρισμούς, τοποθετήσεις, και αντιδράσεις σε μια σειρά θεμάτων, με κυριότερο το θέμα της επιβολής κυρώσεων σε επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών, ώστε από θέση ισχύος να διεκδικήσει αυτά που δικαιούνται οι δικηγόροι και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης της Κύπρου. H λήψη μέτρων που θα δώσουν άμεσα οικονομική ανάσα στα δικηγορικά γραφεία, όπως η άμεση επίλυση του προβλήματος της μη εκτέλεσης αποφάσεων και η αύξηση της δικηγορικής ύλης. Επίσης στις προτεραιότητες είναι και η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα αυτών της Λευκωσίας, όπως επίσης αυτό της μη επαρκούς στελέχωσης των Πρωτοκολλητείων. Η προώθηση και λήψη αποφάσεων για το Ταμείο Συντάξεως με τρόπο που δεν θα αδικηθεί καμία ηλικιακή ομάδα δικηγόρων.
– Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει επιτευχθεί, ωστόσο για τον πολίτη που καταφεύγει στη δικαιοσύνη δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε. Τι πρέπει να γίνει;
– Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην πραγματικότητα δεν αφορούσε και δεν επέφερε καμία αλλαγή στις πρωτόδικες δικαιοδοσίες όπου καταφεύγει ο περισσότερος κόσμος, με αποτέλεσμα να μην έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στο θέμα εκτέλεσης αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες, μετά από χρόνια αναμονής για να λάβουν απόφαση, καταλήγουν να μην μπορούν να την εκτελέσουν. Αυτά θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ως ζήτημα προτεραιότητας.
– Μετά τη μεταρρύθμιση τι άλλο πρέπει ν’ αλλάξει;
– Με την πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, επήλθε διαχωρισμός του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και σε νέο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο αριθμός που τα απαρτίζουν είναι εννέα στο ΑΣΔ και επτά στο ΑΔ, και είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσο είναι πράγματι αναγκαίο να διατηρηθεί ο εν λόγω αριθμός, ιδιαίτερα στο ΑΣΔ όπου ο αριθμός των υποθέσεων που θα επιλαμβάνεται δεν αναμένεται να είναι μεγάλος. Η όποια εξοικονόμηση επέλθει από τη μείωση του αριθμού των δικαστών στο ΑΣΔ, θα μπορούσε να διοχετευτεί στο ΑΔ ή κυρίως στο Εφετείο όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες. Σημαντική επίσης αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση του έργου της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
– Τι αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν ώστε η δικαιοσύνη να αποδίδεται πιο γρήγορα και ο πολίτης να καταφεύγει πιο εύκολα για να βρει το δίκαιο του;
– Όπως προανέφερα, η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν άγγιξε καθόλου τα Επαρχιακά Δικαστήρια όπου αποτείνεται και αναμένει κυρίως ο απλός πολίτης να βρει το δίκιο του. Χρειάζονται αρκετά χρόνια για να εκδοθεί δικαστική απόφαση και εν τέλει ούτε αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί. Θα πρέπει επιτέλους να προωθηθούν στη Βουλή προτάσεις για μέτρα εκτέλεσης αποφάσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων, το οποίο είναι σύνθετο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως μεταξύ άλλων τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την επάρκεια του προσωπικού και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων.
– Ποια μέτρα οφείλει να λαμβάνει ο ΠΔΣ ώστε να παταχθεί η όποια ανάμειξη δικηγορικών γραφείων στην παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;
– Ένας αξιόπιστος ΠΔΣ, με ηγεσία που θα προσεγγίζει τα ζητήματα με σοβαρότητα, με ενισχυμένο ακόμη περισσότερο το τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του, και ο οποίος θα εποπτεύει τα μέλη του με ζητούμενο την εκπαίδευση και υποβοήθηση τους ώστε να γνωρίζουν, ενσωματώνουν και ακολουθούν τις ορθές διαδικασίες, θα επιτύχει την πλήρη συμμόρφωση των μελών του με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, όπως και με άλλες υποχρεώσεις τους με βάση το Νόμο για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.
Η τιμωρία δεν είναι το ζητούμενο, αλλά η έσχατη επιλογή εκεί και όπου δεν υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης. Ασφαλώς δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις εκεί και όπου εντοπίζονται σοβαρές παραβάσεις, αλλά επαναλαμβάνω αυτό δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Πιστεύω ειλικρινά ότι με την ορθή καθοδήγηση των μελών μας, θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους και να τις εκπληρώσουν.
– Αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη «πονά» στη χαμηλή βαθμίδα της, με πάνω από 40.000 καθυστερημένες υποθέσεις. Πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα;
– Θα πρέπει να επαναλάβουμε το αυτονόητο, ότι δεν είναι αυτοσκοπός να εξαφανίσουμε τις υποθέσεις για να λέμε ότι δεν υπάρχει backlog. Υπάρχουν λύσεις, όμως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι να εκδίδονται ποιοτικές και δίκαιες αποφάσεις. Για να επιτύχουμε το στόχο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικότητες και οι δυνατότητες των πλείστων δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο, αλλά κυρίως τα προβλήματα του όλου συστήματος. Για να εκδικαστούν οι υποθέσεις γρήγορα (αλλά παράλληλα ποιοτικά), θα πρέπει το όλο σύστημα να είναι σε θέση να λειτουργήσει. Χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις, επαρκής στελέχωση των Πρωτοκολλητείων και δικαστών με προσωπικό και σταδιακή τεχνολογική αναβάθμιση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων, δεν θα φτάσουμε στο ζητούμενο. Άλλα αναγκαία μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι η προώθηση και αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, όπως διαιτησία και διαμεσολάβηση και η ανάθεση σε δικηγόρους αριθμού υποθέσεων για εκδίκαση στα πρότυπα της Αγγλίας.
Άθλιες εγκαταστάσεις στη Λευκωσία
– Επίσης, κτηριακά τα δικαστήρια πάσχουν με χειρότερο αυτό της Λευκωσίας. Ποιες είναι οι εισηγήσεις σας;
– Χωρίς σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, επαρκώς στελεχωμένες από προσωπικό, και σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτό, με αποτέλεσμα σήμερα σε όλες σχεδόν τις επαρχίες να υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα παρατηρείται στη Λευκωσία όπου οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες από το 1960 και έπειτα δεν επένδυαν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κακή κατάσταση. Η προσπάθεια ανέγερσης δικαστικού μεγάρου στον ίδιο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα δικαστήρια φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα. Επομένως, είναι καιρός να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές, και στα πλαίσια αυτά είχα εισηγηθεί την αξιοποίηση του κτιρίου που στεγαζόταν η τράπεζα FBME. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν νομικά προβλήματα για προώθηση της εν λόγω πρότασης, τα οποία όμως εξ όσων έχω πληροφορηθεί δεν υφίστανται πλέον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Κληρίδης: Αλλαγές και σε πρωτόδικα δικαστήρια