Μάχη για τα αυτονόητα… που φαίνεται πως στην Κύπρο δεν είναι και τόσο αυτονόητα, δίνει 15χρονος παιδοβουλευτής , o Φοίβος Χατζηιωάννου και η οικογένειά του, που παλεύουν για την ισότιμη πρόσβασή του στις δραστηριότητες που διοργανώνονται από την Παιδοβουλή. Ο 15χρονος διακινείται με τροχοκάθισμα, γεγονός το οποίο από πλευράς των διοργανωτών απαιτεί ρυθμίσεις, προκειμένου να συμμετέχει απρόσκοπτα στις εργασίες της Παιδοβουλής.

Σε πρόσφατη ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η μητέρα του 15χρονου Φοίβου, Νικολέτα Παπαμιχαήλ, εκφράζει πικρία για το γεγονός ότι ενώ δόθηκε αγώνας για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Παιδοβουλής και η μετάβασή του στον χώρο να γίνει με το ίδιο λεωφορείο που θα πήγαιναν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, εντούτοις παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου… μόνος στη γωνιά μακριά από τα άλλα παιδιά. Σχετική φωτογραφία στην οποία ο Φοίβος παρακολουθεί τις εργασίες μόνος του δημοσιεύει η εφημερίδα της ΣΕΚ «Εργατική Φωνή» στις 4 Οκτωβρίου.

Επικοινωνήσαμε με την μητέρα του Φοίβου, η οποία μας ενημέρωσε πως ο 15χρονος με την ψήφο των συμμαθητών του την περσινή σχολική χρονιά εξελέγη μέλος της Παιδοβουλής με διετή θητεία, προκειμένου να τους εκπροσωπήσει στο συγκεκριμένο Σώμα, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, φαίνεται πως οι διοργανωτές του προγράμματος, δεν επιθυμούν να λάβουν υπόψη ότι χρειάζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου ο Φοίβος να συμμετέχει στις δραστηριότητες του προγράμματος. Ο ίδιος ο Φοίβος, θεώρησε πως με τη συμμετοχή του στην Παιδοβουλή θα θεωρείτο αυτονόητο ότι θα είχε ισότιμη πρόσβαση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ωστόσο, όπως σημειώνει η μητέρα του, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως περίμεναν.

Σε κάθε περίπτωση, η οικογένειά του θα πρέπει να διερευνά εάν οι συνθήκες των εν λόγω δραστηριοτήτων επιτρέπουν στον Φοίβο να συμμετέχει με ασφάλεια και ισότιμη πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί με ευθύνη της οικογένειας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τονίζει, αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα η ομάδα των Παιδοβουλευτών χρειάστηκε να μετακινηθεί για σκοπούς συνεδρίου στη Λεμεσό. Και σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς του Φοίβου χρειάστηκε για άλλη μια φορά να παλέψουν για το αυτονόητο της μετακίνησής του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να συναντήσουν αρνητικές απαντήσεις πως δεν υπάρχει καμία λύση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον 15χρονο. Η λύση, αναφέρει η κα Παπαμιχαήλ, βρέθηκε μετά από συζητήσεις και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποιοι  φαίνεται να αγνοούν επιδεικτικά ότι ανάμεσα στους μαθητές βρίσκεται ένα άτομο με αναπηρίες.

Πάντως, από πλευράς της μητέρας του 15χρονου, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί το πρόγραμμα, το οποίο όπως σημειώνει θα έπρεπε να θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρίες, αλλά και τη συμμετοχή όλων των παιδοβουλευτών στον δημόσιο διάλογο, δίνοντας τους την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα όσα αντιμετωπίζει ο 15χρονος, ενημερώθηκε γραπτώς μέσω επιστολών από την οικογένειά του η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία με τη σειρά της απέστειλε επιστολή (ημερομηνίας 25 Απριλίου 2023) στη Γραμματεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, προκειμένου να διερευνήσει τα όσα καταγγέλλουν οι γονείς, χωρίς ωστόσο να έχει οποιανδήποτε απάντηση μέχρι στιγμής.

Σε δεύτερη επιστολή – υπενθύμιση της Επιτρόπου προς την αρμόδια γραμματεία (ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2023) ζητούνται εκ νέου απαντήσεις, με την κα Μιχαηλίδου να υπογραμμίζει πως ήδη παρήλθε το διάστημα των τεσσάρων μηνών που δίνεται προκειμένου να παρασχεθεί σχετική πληροφόρηση. Η Επίτροπος σημειώνει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία εάν δεν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία το πρόσωπο ή ο οργανισμός που υποχρεούται να παράσχει πληροφορίες, κρίνεται ένοχος αδικήματος που προνοεί φυλάκιση ή χρηματική ποινή.