Το πλάνο το οποίο έχει εκπονηθεί για τη μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση – θέμα προτεραιότητας της Κυβέρνησης, η οποία εξήγγειλε σήμερα την έναρξη δομημένου διαλόγου -, παρουσίασε από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Χρονικός ορίζοντας για την εφαρμογή των αλλαγών της πρώτης φάσης έχει ήδη οριστεί ο Σεπτέμβρης του 2024.
Τα βασικά σημεία, τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου είναι τα ακόλουθα:
-Ο εντοπισμός
-Η έγκαιρη αξιολόγηση
-Η πρώιμη παρέμβαση και στήριξη
-Οι εύλογες προσαρμογές (έγκαιρη λήψη απόφασης και άμεση υλοποίηση)
-Η επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων
-Οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί (διαδικασία πρόσληψης, προσόντα, καθήκοντα)
-Η αξιολόγηση επίδοσης/απολυτήριο
-Η συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, Υφυπουργεία και Υπηρεσίες
Όσον αφορά στις άμεσες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι: α) Η βελτίωση των διαδικασιών αναφορικά με τους συνοδούς και τα καλοκαιρινά σχολεία και β) η στήριξη των εκπαιδευτικών με υλικό που θα ενθαρρύνει τη διαφοροποίηση και με την επιμόρφωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας που αρχίζει είναι η σταδιακή μετάβαση στην Ενιαία και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση αφήνοντας πίσω την Ειδική όπως αυτή ίσχυε μέχρι τώρα καθώς επίσης και η ενδυνάμωση όλων των παιδιών σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής της στρατηγικής που θα διέπει και το διάλογο που αρχίζει έγιναν από πλευράς Υπουργού και συγκεκριμένες παραδοχές, κυρίως για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που επικρατούν εδώ και χρόνια στο εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό σύστημα (π.χ. έγκαιρος εντοπισμός, αποφάσεις Επιτροπων, συνοδοί, αξιολόγηση, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.), για ανάγκη ύπαρξης μιας στοχευμένης κι εστιασμένης πολιτικής και εξορθολογισμού για πιο αποτελεσματική δράση προς το συμφέρον των παιδιών, για νομοθεσία που είναι αναχρονιστική και δεν επιτρέπει τη μετάβαση στο ενιαίο/συμπεριληπτικό σχολείο καθώς επίσης, και για διαφορετικές απόψεις εμπλεκομένων φορέων ως προς τις αλλαγές που χρειάζονται για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι:
-Διάλογος με φορείς και ανταλλαγή απόψεων (Οκτώβρης – Δεκέμβρης 2023)
-Κατάθεση γραπτών εισηγήσεων από όλους στο υπουργείο Παιδείας
-Αξιοποίηση διεθνούς βιβλιογραφίας και καλών πρακτικών
-Κωδικοποίηση θέσεων
-Εντοπισμός συγκλίσεων και αποκλίσεων
-Συζήτηση προτάσεων της αρμόδιας Αρχής
-Λήψη αποφάσεων πολιτικής
-Υποβολή εισηγήσεων για νομοθεσία
-Χρονικός ορίζοντας εφαρμογής αλλαγών πρώτης φάσης (Σεπτέμβρης 2024)