Τη δρομολόγηση ενός έργου τεχνικής υποστήριξης για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της ολοήμερης σχολικής φοίτησης στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εν λόγω έργο θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα εξετάσει τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται και θα διατυπώσει συστάσεις για την καθιέρωση ολοήμερης σχολικής φοίτησης στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην εφαρμογή της σε επιλεγμένα σχολεία.
Όπως έχει ανακοινώσει η Κομισιόν, τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είναι πολλά. Η ολοήμερη σχολική εκπαίδευση διατηρεί τα παιδιά ασφαλή και έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία τους, ενώ τα προετοιμάζει καλύτερα και για τη διά βίου μάθηση. Μπορεί επίσης να μειώσει την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις όλων των μαθητών και των μαθητριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Η ολοήμερη σχολική εκπαίδευση προωθεί επίσης την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, μειώνοντας και τον φόρτο των γονέων όσον αφορά τη φροντίδα μετά το σχολείο.
Το έργο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση ποιοτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους, καθώς και με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους δρόμους προς τη σχολική επιτυχία.
Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) είναι το κύριο μέσο της Επιτροπής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών. Αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, ήτοι του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, το οποίο από το 2017 έχει υλοποιήσει μαζί με το TSI περισσότερα από 1.500 έργα τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη μέλη.
Στηριζόμενη η Επιτροπή στην τελευταία έκθεση του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνει ότι στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου παρατηρείται χαμηλό επίπεδο επιδόσεων των μαθητών. Κατά μέσο όρο, ένας στους 10 μαθητές εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο στην Κύπρο, ενώ το ποσοστό μεταξύ των νέων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ανέρχεται σε 30%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι υψηλό (16,6%). Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την προώθηση της συμμετοχής των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου ζήτησε τη στήριξη της Επιτροπής για την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης που θα προετοιμάσει το έδαφος για την ολοήμερη σχολική φοίτηση στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ολόκληρο το νησί.