Υπερήλικη 88 ετών μεταφέρθηκε από μέλη της οικογένειας της σε εκτός ΓεΣΥ νοσοκομείο. Όταν αποφασίστηκε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, οι συγγενείς ρώτησαν και για το κόστος. Τους έδιωξαν κακήν κακώς με τον γιατρό, μάλιστα, να τους καταγγέλλει αναγράφοντας τη δική του εκδοχή στο δελτίο αναφοράς των αποτελεσμάτων της ακτινοδιαγνωστικής εξέτασης στην οποία είχε υποβληθεί η 88χρονη.
Ασθενής επικοινώνησε δύο φορές με το ιατρείο το προσωπικού του γιατρού για ανανέωση της συνταγής φαρμάκων που παίρνει. Και τις δύο φορές έλαβε μήνυμα για υπολογισμό επίσκεψης στον προσωπικό του γιατρό.
Η συνταγή ουδέποτε ανανεώθηκε. Αυτά και άλλα, όπως ο περιορισμός στην εξέταση παιδιών από οφθαλμίατρους αλλά και ο περιορισμένος αριθμός φυσιοθεραπειών που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, περιλαμβάνονται στα παράπονα που κατάγραψε τις τελευταίες εβδομάδες το Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
Στις 25 Αυγούστου, γυναίκα 88 ετών χρειάστηκε υπηρεσίες υγείας. Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στο παράπονο που υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών, η γυναίκα είχε τύχει περίθαλψης το προηγούμενο διάστημα και από κρατικό νοσηλευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι δεν θα χρειαζόταν και λόγω ηλικίας, να υποβληθεί στην οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, γι’ αυτό η κόρη της εύκολα αποφάσισε να αποταθεί σε εκτός ΓεΣΥ νοσοκομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει πιο ταχεία εξυπηρέτηση για τη μητέρα της.
Ο ορθοπεδικός που ανέλαβε την παρακολούθηση της, ενημέρωσε τους συγγενείς ότι επιβαλλόταν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κάτι το οποίο τους ξένισε με δεδομένο το γεγονός ότι επρόκειτο για υπερήλικη. Στις 27 Αυγούστου και ενώ η γυναίκα βρισκόταν ήδη σε νοσηλεία, οι συγγενείς της, ζήτησαν να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ενδεχομένως να ελλόχευαν από μια τέτοια επέμβαση στη δική της ηλικία και εξήγησαν ότι ενδεχομένως να υπήρχε πρόβλημα στην άμεση καταβολή του απαιτούμενου χρηματικού ποσού.
Όπως εξηγεί στο παράπονο που υπέβαλε η ανιψιά της ηλικιωμένης, «το πρόσωπο του γιατρού αμέσως άλλαξε. Ύψωσε τη φωνή του και με κατηγόρησε ότι αλλάζω τα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει προηγουμένως στην ξαδέλφη μου (κόρη της 88χρονης). Μόλις βγήκα από το ιατρείο του, ο γιατρός κάλεσε τη νοσηλεύτρια να μας δώσει έντυπο το οποίο θα έπρεπε να υπογράψουμε για να φύγει αμέσως η θεία μου από το νοσοκομείο, αφού υπήρχαν άλλοι ασθενείς που βρίσκονταν στην αναμονή». Την επομένη δόθηκε στην 88χρονη εξιτήριο και «υποτιθέμενη αναφορά για τα αποτελέσματα των ακτινοδιαγνωστικών της εξετάσεων».
Στην αναφορά, σύμφωνα με την παραπονούμενη, ο γιατρός είχε γράψει για τις ώρες που χρειάστηκε μέχρι να διευθετήσει τη μεταφορά της ηλικιωμένης σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση και υποστήριζε ότι οι συγγενείς της δεν τον άφησαν να τους εξηγήσει το είτε είχε προκύψει από την εξέταση αυτή. «Η αναφορά του γιατρού δεν αφορούσε την κατάσταση της υγείας της θείας μου αλλά το πως εκείνος είχε θυσιάσει το Σαββατοκύριακό του προκειμένου να την εξυπηρετήσουν». Η επιστολή καταγγελία στάλθηκε και το υπουργείο Υγείας αλλά και σε άλλους αρμόδιους φορείς.
Δεύτερο παράπονο αφορούσε γιατρό, εντός ΓεΣΥ νοσηλευτηρίου και υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο από την κόρη 79χρονης, η οποία απεβίωσε μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.
Η μητέρα της, όπως ανέφερε, χρειάστηκε να υποβληθεί σε γυναικολογική επέμβαση τον περασμένο Αύγουστο. Επειδή, όμως, η γυναίκα ήταν καρδιοπαθής και είχε υποβληθεί και σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν, η περίπτωση της θα έπρεπε να τύχει εξειδικευμένης διαχείρισης.
Ο καρδιολόγος που για χρόνια την παρακολουθούσε, έδωσε τις σχετικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θα έπρεπε να ενεργήσουν κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής χειρουργικής επέμβασης, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η κόρη της, ο καρδιολόγος του νοσοκομείου στο οποίο θα γινόταν η επέμβαση, δεν δέχθηκε τις οδηγίες αυτές. «Εδώ να σημειώσω πως με τις οδηγίες του καρδιολόγου της η μητέρα μου είχε κάνει στο παρελθόν 3 μεγάλες επεμβάσεις (υστερεκτομή, αντικατάσταση του ισχίου της και τοποθέτηση πλατίνας στο πόδι μετά από ατύχημα) χωρίς να πάθει το παραμικρό».
Η γυναίκα υπεβλήθη στη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση υπό τις οδηγίες του καρδιολόγου του νοσηλευτηρίου. «Δύο ημέρες μετά δόθηκε στη μητέρα μου εξιτήριο, αφού ο καρδιολόγος έδωσε εντολή να τη βγάλουν από το νοσοκομείο», με πηκτικότητα σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ο καρδιολόγος της είχε προτείνει. «Δεν έδωσε καμία οδηγία στον πατέρα μου ή σε μένα ή στα αδέρφια μου για το τι έπρεπε να κάνουμε μετεγχειρητικά.
Το μόνο που έκανε ήταν να δώσει οδηγίες στις νοσηλεύτριες να μας πουν να πάμε στον καρδιολόγο μας». Δύο εβδομάδες αργότερα, «αφού δεν ελεγχόταν σωστά το ΙΝR, ανέβηκε απότομα η πηκτικότητα του αίματος της μητέρας μου και υπέστη ισχυρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο». Μετά τον θάνατο της 79χρονης, ο καρδιολόγος, τον οποίο η οικογένεια καταγγέλλει, απέδωσε το εξιτήριο που δόθηκε στην ασθενή, στο γεγονός ότι ο ίδιος θα έφευγε για ταξίδι στο εξωτερικό.
Η καταγγελία στάλθηκε, επίσης, στον ΟΑΥ και τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ.
Τρίτο παράπονο που υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών, αφορούσε, επίσης, νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ. Ο παραπονούμενος, ενημέρωνε την ΟΣΑΚ για το γεγονός ότι από το 2021 εκκρεμεί στην Αστυνομία υπόθεση μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε για τον θάνατο του αδελφού του, τον οποίο η οικογένεια αποδίδει σε ιατρική αμέλεια.
Σοβαρά ασθενείς, χρειάζονται μεγαλύτερο αριθμό φυσιοθεραπειών
Ανάμεσα στα παράπονα που υποβλήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και παράπονα τα οποία αφορούσαν την συμπεριφορά προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι και η ΟΣΑΚ διαπιστώνει ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι αναφορές των ασθενών για τους προσωπικούς τους γιατρούς μειώθηκαν σημαντικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η περίπτωση πολίτη, ο οποίος πάσχει από σοβαρή χρόνια πάθηση και λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Όπως ανέφερε, η επαναλαμβανόμενη συνταγή του έφθασε στη λήξη της. Επικοινώνησε δύο φορές με το ιατρείο του προσωπικού του γιατρού για την ανανέωση της. Και τις δύο φορές, μετά το τηλεφώνημα του, έλαβε μήνυμα ότι του καταχωρήθηκε επίσκεψη. Η συνταγή του όμως δεν είχε ανανεωθεί.
Αρκετά παράπονα αφορούσαν τον αριθμό των φυσιοθεραπειών που δικαιούνται μέσω του ΓεΣΥ οι ασθενείς, ενώ δύο παράπονα σχετίζονταν με τις οφθαλμολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ και τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά τα παιδιά.
Άλλα παράπονα αφορούσαν την καθυστέρηση στην ένταξη στο ΓεΣΥ συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι ακριβά αναλώσιμα δεν προσφέρονται μέσω του συστήματος και οι ασθενείς υποχρεώνονται να τα εξασφαλίσουν πληρώνοντας από την τσέπη τους.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οι καταγγελίες πρέπει να ερευνηθούν
Οι σοβαρές καταγγελίες που υποβλήθηκαν τόσο στην ΟΣΑΚ, όσο και στο υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, πρέπει να διερευνηθούν. Εάν οι αρμόδιες Αρχές δεν τις διερευνήσουν, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο μεγάλο αφού από τη μια, εάν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται, κάποιοι γιατροί θα συνεχίσουν να ενεργούν κατά τον συγκεκριμένο τρόπο και από την άλλη, αν αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν, οι γιατροί αυτοί θα συνεχίσουν να διασύρονται.
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τους πολίτες. Δεν έχουμε τη γνώση για να καταδικάσουμε τους γιατρούς. Επιτέλους, όμως, οι καταγγελίες πρέπει να τυγχάνουν διερεύνησης από όποιον είναι ο αρμόδιος ανά περίπτωση.