Ο Γενικός Ελεγκτής καρφώνει τον Γενικό Εισαγγελέα σχετικά με την πολυτέλεια στο νέο κτήριο που προωθεί προς ανέγερση η Νομική Υπηρεσία ύψους 13 ορόφων, το οποίο χωροθετείται σε περιοχή που προβλέπονται έξι όροφοι. Εξάλλου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει, πως ενώ το επιτρεπόμενο ύψος φτάνει τα 24 μέτρα, τελικά εκτοξεύεται στα 50 μέτρα, με έγκριση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

Απίστευτη είναι και η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή, ότι με βάση το κόστος του έργου και τον αριθμό του προσωπικού της Νομικής Υπηρεσίας, το κεφαλαιουχικό κόστος περιλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται σε €133.875 ανά λειτουργό.

Εξάλλου, κάνει αναφορά σε κατάχρηση στα ζητούμενα εμβαδά, χωρίς να τεκμηριώνονται, «εκτοξεύοντας σε αχρείαστα ύψη το κόστος του κτηρίου, πρακτική που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

Εξάλλου, επειδή δεν ελήφθη πρόνοια εκπόνησης κανονικής περιβαλλοντικής μελέτης (θα ανατεθεί στον εργολάβο), ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται ακύρωση του διαγωνισμού. Κάνει επίσης αναφορά σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και καταγράφει σειρά αρνητικών στοιχείων στην όλη διαδικασία.

Οι σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Διευθυντή Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο οποίος κληρονόμησε την όλη διαδικασία προώθησης του έργου.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει επίσης ότι: Το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενάμιση χρόνο πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, ζήτησε την υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αντί όμως το Τμήμα Δημοσίων Έργων να ετοιμάσει τη μελέτη ώστε ο σχεδιασμός του κτηρίου να τύχει έγκρισης, παρανόμως προώθησε το έργο και προκήρυξε διαγωνισμό.

Ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει και τα ακόλουθα:

«Ενόψει των πιο πάνω, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας επειδή ετοιμάστηκε κτηριολογικό πρόγραμμα αξίας €45 εκατ. πλέον ΦΠΑ, στη βάση εντελώς λανθασμένων δεδομένων, αφού ούτε το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ούτε η Νομική Υπηρεσία, ως ο χρήστης, ενδιαφέρθηκαν να λάβουν, ως όφειλαν, τις πρόνοιες του εν ισχύ Σχεδίου Ανάπτυξης από το Τμήμα Πολεοδομίας.

Στην επιστολή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, πως η Νομική Υπηρεσία, ζήτησε στην περίπτωση που το Σημείωμα Έργου (που έχει υποβληθεί) τύγχανε θετικής αξιολόγησης, την προώθηση αιτήματος προς τον Υπουργό Οικονομικών για εξαίρεση από την ανάγκη διεξαγωγής της προβλεπόμενης Μελέτης Βιωσιμότητας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η ανέγερση κτηρίου κρινόταν ως επιτακτική ανάγκη καθώς αποτελούσε τη μοναδική ολοκληρωμένη λύση και οι εναλλακτικές επιλογές της ενοικίασης/ενοικιαγοράς κτηρίου, της ελάχιστης παρέμβασης στα υφιστάμενα υποστατικά της Υπηρεσίας και της μηδενικής παρέμβασης είχαν, και πάλι από την ίδια, απορριφθεί.