Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ γιατρών και ασθενών τις τελευταίες ημέρες μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ότι συγκεκριμένο φάρμακο (βιολογικός παράγοντας), δεν είναι πλέον διαθέσιμο, εξαιτίας της αδυναμίας της παρασκευάστριας εταιρείας να προμηθεύσει την Κύπρο με επιπρόσθετες ποσότητες. Ως λύση ανάγκης, ο ΟΑΥ συνέστησε την εναλλαγή της συγκεκριμένης θεραπείας με άλλο σκεύασμα (βιοομοειδές). Η πρόταση αυτή όμως, προκάλεσε ανησυχία στους γιατρούς, κυρίως στους γαστρεντερολόγους, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ασθενών τους. Στον ΟΑΥ, έχουν φθάσει σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας από πλευράς γιατρών αλλά και εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη θεραπεία (βιολογικός παράγοντας), χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαφορετικές παθήσεις γι’ αυτό και η σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ στάλθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, σε ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ειδικούς παιδίατρους και νοσοκομειακά φαρμακεία (από τα οποία διατίθεται το σκεύασμα). Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, καταγράφονται, μέχρι αυτή τη στιγμή, από πλευράς γαστρεντερολόγων με την επιστημονική τους εταιρεία να έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον ΟΑΥ.

Οι διαμαρτυρίες βεβαίως, δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη θεραπεία αντικαταστάθηκε με κάποια άλλη, αλλά επεκτείνονται και στο γεγονός ότι η ανακοίνωση από τον ΟΑΥ στάλθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι νωρίτερα με αποτέλεσμα ασθενείς, οι οποίοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού την επόμενη ημέρα, να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία αφού μετέβαιναν στα νοσοκομειακά φαρμακεία για να προμηθευτούν την θεραπεία τους και ενημερώνονταν ότι δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετηθούν. Παραπέμπονταν δε στους γιατρούς τους, οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν σε άλλες καθορισμένες διαδικασίες, προκειμένου να τους χορηγηθεί το νέο σκεύασμα.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες, αλλά και τις ανησυχίες των γιατρών, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε στο philenews ότι «είχαμε δύο επιλογές: Ή να ενημερώσουμε απλά ότι υπάρχει έλλειψη εξ’ υπαιτιότητας της εταιρείας, είτε να δώσουμε λύση με τη δυνατότητα εναλλαγής του σκευάσματος με άλλο «βιο-ομοειδές» ώστε να μη μείνουν χωρίς θεραπεία οι ασθενείς. Επιλέξαμε το δεύτερο αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και οι Επικεφαλής των Φαρμακορρυθμιστικών Αρχών που είναι οι αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί φορείς που αξιολογούν, αδειοδοτούν και παρακολουθούν τα βιο-ομοειδή όσον αφορά την ασφάλεια τους, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωσή τον Απρίλιο του 2022 σύμφωνα με την οποία τα εγκεκριμένα, στην ΕΕ, βιο-ομοειδή είναι εναλλάξιμα με το προϊόν αναφοράς (reference product) ή με ισοδύναμο βιο-ομοειδές».