Ακόμα και οι ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου θα εμπλακούν στην προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος που παρουσιάζεται στο ΓεΣΥ και αφορά τον μεγάλο χρόνο αναμονής των ασθενών για ραντεβού με ειδικό γιατρό του συστήματος ενώ μετά την προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ έβαλε μπρος και αναλύει τα δεδομένα του.
Ο ΟΚΥπΥ από πλευράς του, όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των γιατρών του δημοσίου οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση που λήφθηκε και αφορά την επέκταση του προγράμματος απογευματινής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων με την υπουργό Υγείας να μην κλείνει την πόρτα στις συντεχνίες, αλλά, να τονίζει σε δηλώσεις της ότι η αύξηση των ωρών και ημερών κατά τις οποίες προσφέρονται υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων και τα απογεύματα στο δημόσιο, αποτελούν μια από τις λύσεις του μεγάλου προβλήματος που ταλαιπωρεί σήμερα χιλιάδες ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
Η Πόπη Κανάρη, τόνισε ταυτόχρονα ότι έχει δοθεί χρόνος που δεν ξεπερνά τον ενάμιση μήνα στον ΟΑΥ για να καταθέσει τις εισηγήσεις του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εισηγήσεις θα εφαρμοστούν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.
Η επομένη των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης της Δευτέρας ξημέρωσε με τις αντιδράσεις της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία σε σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι τίποτα από τα όσα έχουν αποφασιστεί δεν δεσμεύουν τους γιατρούς μέλη της.
Το θέμα, «δεν είναι συνδικαλιστικό», ήταν η άμεση απάντηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν και τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων, εφαρμόζεται μετά από συμφωνία μεταξύ του οργανισμού και των συντεχνιών και λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Υπέδειξε παράλληλα ότι τα πάντα συζητούνται μεταξύ του οργανισμού και των διευθυντών των διαφόρων κλινικών/ειδικοτήτων.
Πέραν από τα όσα διαδραματίστηκαν και αφορούσαν τον δημόσιο τομέα, χθες την ετοιμότητα του να επιλύσει το πρόβλημα του χρόνου αναμονής για ραντεβού με ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ, δήλωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Άθω Τσινωντίδη να τονίζει ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται σε πολλές αιτίες και όχι σε μια και η επίλυση του θα επιτευχθεί με πολλές κινήσεις και όχι με μια».
Δηλαδή, είπε, «αν αρθούν απλά κάποιοι περιορισμοί και δοθεί στους προσωπικούς γιατρούς περισσότερη ελευθερία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση φαρμάκων ή διαγνωστικών εξετάσεων, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Ούτε αν απλά επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του δημοσίου, ούτε αν απλά κατηγοριοποιήσουμε τα παραπεμπτικά που εκδίδονται προς ειδικούς γιατρούς».
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, «πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι κινήσεις αλλά και άλλες ταυτόχρονα. Μεταξύ αυτών που πρέπει να γίνουν, είναι να εκπαιδεύσουμε σωστά και τους ασθενείς μας για να ξέρουν τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούνται εντός του ΓεΣΥ».
Από την μέχρι τώρα ανάλυση των δεδομένων «που έχουμε στη διάθεση μας φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτό που λένε οι ειδικοί γιατροί ότι κάποιοι ασθενείς κλείνουν ταυτόχρονα ραντεβού σε δύο γιατρούς της ίδιας ειδικότητας. Όπως παρατηρούμε, όντως ένα ποσοστό ασθενών εφαρμόζουν αυτή την πρακτική». Ταυτόχρονα, «από τις αναφορές πολλών προσωπικών γιατρών διαπιστώνουμε ότι πολλοί από τους δικαιούχους τους, φθάνουν σε σημείο να τους ασκούν μπούλινγκ για να τους παραπέμψουν σε ειδικό γιατρό ενώ οι γιατροί κρίνουν ότι το πρόβλημα τους μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και από τους ίδιους».
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν προχθές, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι «ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να επανεξετάσει κάποιους περιορισμούς και να δώσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων στους προσωπικούς γιατρούς. Για να γίνει σωστή δουλειά όμως, πρέπει να γίνει και σωστή μελέτη των όσων ισχύουν σήμερα».
Για την φραγή στην ταυτόχρονη διευθέτηση ραντεβού σε δύο γιατρούς της ίδιας ειδικότητας, εξήγησε ότι «και αυτό εξετάζεται αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην στερήσουμε το δικαίωμα της δεύτερης ιατρικής γνώμης από τους πολίτες».
Ρόλο στην προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος των χρόνων αναμονής στο ΓεΣΥ αναλαμβάνει και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, σε ό,τι αφορά το θέμα της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ασθενών. «Εδώ και αρκετό καιρό συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΥ για την ετοιμασία της εκστρατείας που φέρει τον τίτλο «ταξίδι του ασθενή. Στόχος να δώσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο σε όλους τους πολίτες τις σωστές οδηγίες ώστε να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες που χρειάζονται», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Στόχος να αυξηθούν οι γιατροί σε συγκεκριμένες ειδικότητες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ότι αφορά τον χρόνο αναμονής των ασθενών, παρουσιάζεται, σύμφωνα και με όσα προκύπτουν από το λογισμικό του ΓεΣΥ αλλά και από τα στοιχεία που καταγράφει ο ΟΚΥπΥ, σε ιατρικές ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων γιατρών. Για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, όπου γενικά δεν παρατηρείται καθυστέρηση στην διευθέτηση ραντεβού με ειδικό γιατρό, (σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα), στις ειδικότητες της ενδοκρινολογίας και της αλλεργιολογίας το πρόβλημα υπάρχει και είναι μάλιστα μεγάλο με τις ημερομηνίες στις οποίες δίνονται ήδη στους ασθενείς να αφορούν τους πρώτους πέντε μήνες του 2024.
Στον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις δύο αυτές ειδικότητες, η καθυστέρηση είναι ακόμα πιο μεγάλη αφού ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ μικρός. Στην ενδοκρινολογία εντός του ΓεΣΥ προσφέρουν υπηρεσίες 24 γιατροί και στην αλλεργιολογία μόλις 2. Ο αριθμός των γιατρών στις ειδικότητες αυτές είναι εξίσου μικρός και σε ότι αφορά τις υπηρεσίες εκτός ΓεΣΥ.
Για να αντιμετωπιστεί και αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, πέραν των συγκεκριμένων δύο, το Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Πόπη Κανάρη, «έχει ήδη γίνει επαφή με τα πανεπιστήμια που διαθέτουν ιατρικές σχολές, ώστε όταν οι γιατροί ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους και θα έρθει η στιγμή για να επιλέξουν ειδικότητα, να παροτρύνονται να ακολουθήσουν τις ειδικότητες αυτές».
Η υπουργός Υγείας, έκανε αναφορά και στο μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους ασθενείς. «Πρέπει να καλλιεργηθεί η σωστή κουλτούρα και να κατανοήσουν όλοι ότι υπάρχουν επείγοντα περιστατικά τα οποία πρέπει να τυγχάνουν άμεσης εξυπηρέτησης και τα «θέλω» ορισμένων μπορούν να περιμένουν». Σε ό,τι αφορά γενικά τις αποφάσεις που λήφθηκαν τη Δευτέρα, η υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αναμένονται πολλές διαφοροποιήσεις από τον ΟΑΥ και αυτές θα πρέπει να κατατεθούν σε ενάμισι μήνα». Όπως πληροφορούμαστε, η επόμενη συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έχει ήδη οριστεί για τις αρχές Νοεμβρίου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Οικονομικά συμφέρει στον ΟΚΥπΥ
Η κάθε επιπρόσθετη υπηρεσία, η οποία προσφέρεται από τον δημόσιο τομέα, αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ, ως εκ τούτου και τα έσοδα του ΟΚΥπΥ, αυξάνονται. Οι αντιδράσεις της συντεχνίας των γιατρών, μετά τις αποφάσεις της Δευτέρας ήταν αναμενόμενες αφού για να λέμε την αλήθεια, αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα. Το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Ως εκ τούτου, όσοι γιατροί επιθυμούν να ενισχύσουν την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων τα απογεύματα, θα το πράξουν εθελοντικά. Όσοι δεν θέλουν, καλή τους ώρα.
Ο ΟΚΥπΥ μελετά και το ενδεχόμενο αξιοποίησης των Κέντρων Υγείας για την λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτό, εάν τεθεί επίσημα προς συζήτηση.