Το μπάχαλο που επικρατεί στο ΡΙΚ διέφανη, χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συζητήθηκε η αρχική απόφαση του συγκροτήματος να απομακρύνει τη δημοσιογράφο Δέσποινα Ρούσου από το «Πρωινό Δρομολόγιο», εκπομπή στην οποία διαδραματίζει κύριο ρόλο τα τελευταία 30 χρόνια.
Το θέμα, το οποίο η Επίτροπος Διοικήσεως υπέδειξε ως παραβίαση του δικαιώματος στην εργασία λόγω αναπηρίας, είχε αίσιο τέλος για τη δημοσιογράφο αφού θα παραμείνει στη θέση της. Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι, με τον διευθυντή ειδήσεων του ΡΙΚ, Γιαννάκη Νικολάου, να εκφράζει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λάθη και αστοχίες. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε υποβληθεί καμία παραίτηση.
Η ένταση μεταξύ των στελεχών του ΡΙΚ φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ, Γιώργος Κέντας, είπε ότι θα τοποθετηθεί εκ μέρους του συγκροτήματος, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα μέλη του ΡΙΚ που είχαν προσκληθεί.
Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, έλαβε τον λόγο μετά από την προειδοποίησή του ότι θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αφού δεν πρόκειται να μιλήσει.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο «Φ» επικοινώνησε με τον Γιώργο Κέντα ώστε να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Νικολάου, ότι σκοπεύει να παραιτηθεί. «Όχι δεν υπέβαλε παραίτηση, μέχρι στιγμής. Η δική μου η βούληση είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το ΡΙΚ. Είναι δικαίωμα του κ. Νικολάου, άλλα θεωρώ ότι η παραίτηση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Ήταν μια δύσκολη στιγμή, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε. Ο κ. Νικολάου έχει προσφέρει στο ΡΙΚ», μας είπε ανάμεσα σε άλλα. «Δεν περισσεύει κανείς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα στελέχη του ΡΙΚ», ανέφερε ακόμη.
Μετά τη συνεδρία, ο «Φ» επικοινώνησε και με τον διευθυντή ειδήσεων του ΡΙΚ, Γιαννάκη Νικολάου, ωστόσο, αρνήθηκε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, στη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί ψεύδη και ανακρίβειες γύρω από το θέμα. Ανέφερε, επίσης, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Αμέσως μετά την τοποθέτησή του, αποχώρησε.
Σε κόντρα με την Επίτροπο Διοικήσεως βρέθηκαν ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος και η αναπληρώτρια διευθύντρια ραδιοφωνικών και μουσικών προγραμμάτων, Κατερίνα Μηλιώτη.
Οι συμπαρουσιάστριες του «Πρωινού Δρομολόγιου», Ελένη Βρεττού και Πόλα Σπόντα ξεκαθάρισαν στην Επιτροπή ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με τη Δέσποινα Ρούσου.
Στην έκθεση των προσωπικών δεδομένων της Δέσποινας Ρούσου και των προβλημάτων που της δημιουργεί η αναπηρίας της, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λαμπριανίδης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ). «Είναι απαράδεκτο», είπε και υπογράμμισε ότι το ΡΙΚ είχε τη νομική και ηθική υποχρέωση να προσφέρει τις εύλογες προσαρμογές, ώστε να κρατά τον εργοδοτούμενό του ενσωματωμένο και στη θέση του. Ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν κάποια ευαλωτότητα, είπε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε στον «Φ» ότι το ΡΙΚ παραβίασε τη νομοθεσία και «είχε νομική υποχρέωση να δώσει στήριξη και όχι να αλλάξει καθήκοντα».
Μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του δ.σ., Γιώργος Κέντας, είχε την ευθιξία να αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους του ΡΙΚ και να απολογηθεί. «Την απολογία, όμως, στη Δέσποινα Ρούσου, κυρίως οφείλουν άλλοι αξιωματούχοι του Ιδρύματος που χειρίστηκαν την υπόθεση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αντίληψη των ατυχέστατων χειρισμών που έκαναν. Αυτό ήταν εμφανές και από τις τοποθετήσεις τους ενώπιον της επιτροπής και τις αντιπαραθέσεις που είχαν με την Επίτροπο Διοίκησης».
Αυτό που διεφάνη, συνέχισε, είναι ότι τα διευθυντικά στελέχη του ΡΙΚ δεν έχουν κατανοήσει το «έγκλημα» που διέπραξαν με τη συμπεριφορά τους, σε βάρος της αξιοπρέπειας της δημοσιογράφου. «Η κουλτούρα διαχείρισης ευάλωτων προσώπων επιβάλλεται να αλλάξει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Για ανθρώπους όπως η Δέσποινα Ρούσσου, η εργασία τους είναι ίσως το μόνο που τους δίνει δύναμη για να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή και να συνεχίσουν να παλεύουν σε καθημερινή βάση», κατέληξε.