Ο μεγάλος αριθμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίοι επανέφεραν δυναμικά το αίτημά τους για αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων. Τα αρνητικά και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τους υφιστάμενους Κανονισμούς αναγνωρίζει και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), η οποία ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή Παιδείας της Βουλής πρόσφατα μέσω υπομνήματος που κατέθεσε ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Αντωνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΥ, μέχρι πριν από μερικές μέρες, στο πλαίσιο της στελέχωσης των σχολικών μονάδων για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024, προχώρησε σε 2.837 έκτακτους διορισμούς, Οι 245 αφορούσαν την Προδημοτική Εκπαίδευση, οι 633 την Ειδική Εκπαίδευση, οι 659 τη Δημοτική Εκπαίδευση, οι 1.093 τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και οι 207 τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, με τον προσδιορισμό των θέσεων που απαιτούνται, η ΕΕΥ προχωρεί κατά προτεραιότητα στην επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και στη συνέχεια καλύπτει τις υπόλοιπες θέσεις με την προσφορά διορισμού με ορισμένη σύμβαση. Αυτό γίνεται στη βάση της σειράς των εκπαιδευτικών στους πίνακες διοριστέων και διορισίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΥ εστιάζει σε δύο στοιχεία που έχουν οξύνει το πρόβλημα των διορισμών έκτακτων εκπαιδευτικών. Το πρώτο, είναι ο τεράστιος αριθμός συμβασιούχων που καλείται να διορίσει και το δεύτερο, η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών φέτος στα σχολεία ΔΡΑΣΕ και η προσφορά διορισμού με σύμβαση σε εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα αυτό, με βάση τη σειρά τους στους πίνακες διοριστέων και διορισίμων.
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η ΕΕΥ θα διορίσει επιπλέον εκπαιδευτικούς για να καλύψουν ανάγκες σε σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου. Πρόκειται για συμβάσεις μειωμένης απασχόλησης από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.