Οι αποσπάσεις και οι απαλλαγές εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2020 και την ειδική του έκθεση 2022, με θέμα τον εξορθολογισμό των δαπανών της δημόσιας Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου αυτοί αξιοποιούνται σαν σύμβουλοι (κυρίως στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, στην ΕΕΥ κ.α.) η Ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη θεωρεί απαράδεκτη την τακτική της επιλογής προσώπων χωρίς διαφανή, ανοικτή διαδικασία. Ο κ. Μιχαηλίδης κάκισε το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες που καμία σχέση είχαν με την Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικούς που ήταν αποσπασμένοι στο Προεδρικό, στο γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων καθώς επίσης και σε πρεσβεία στο εξωτερικό.

Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα στο υπουργείο Παιδείας, ο Ελεγκτής επεσήμανε ότι τώρα είναι μειωμένοι αλλά με βάση τα στοιχεία φαίνεται ότι το 2015-16 ανέρχονταν στους 350 και το 2019 στους 313. Από πλευράς της η γενική διευθύντρια του Υπουργείου, Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη ξεκαθάρισε ότι πράγματι υπάρχει πολιτική μείωσης των αποσπάσεων, επισημαίνοντας πως τώρα στο υπουργείο Παιδείας ανέρχονται στις 274. Τόνισε, επίσης, ότι στο δικό της γραφείο δεν υπάρχει κανένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός.

Το θέμα των αποσπάσεων προκάλεσε την έντονη παρέμβαση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλαιδώρου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι εκπαιδευτικοί διοριζόμαστε για να είμαστε στην έδρα και παίρνουμε προαγωγή για να διοικούμε σχολεία και όχι για να είμαστε από γραφείο σε γραφείο στο Υπουργείο». Ο κ. Ταλιαδώρος είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας ψεύδεται καθώς προσφάτως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποσπασμένα διευθυντικά στελέχη, λέγοντας πως στα διάφορα Τμήματά του υπάρχουν βοηθοί διευθυντές. «Υπήρχε άτομο, το οποίο διορίστηκε καθηγητής και τελικά αφυπηρέτησε από το υπουργείο Παιδείας ως διευθυντής», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, με τον όρο «απαλλαγές» διαφώνησαν έντονα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τονίζοντας πως πρόκειται για ανάθεση εξωδιδακτικών καθηκόντων που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και τα οποία είναι εξίσου χρήσιμα για τη μαθησιακή και παιδαγωγική διαδικασία στα σχολεία (ετοιμασία εκδηλώσεων, υπεύθυνοι τμήματος, υπεύθυνοι για διάφορες δραστηριότητες του σχολείου κ.λπ.).

Εξάλλου, οι γενικές πτυχές τις οποίες σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο της έκθεσής της, η οποία στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων που δαπανώνται για την Εκπαίδευση είναι: α) Οι επιδόσεις ειδικά στη Μέση Εκπαίδευση, υστερούν σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, β) ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και γ) και οι αποσπάσεις, οι οποίες θεωρεί πως πρέπει να τερματιστούν και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους στα σχολεία.

Όσον αφορά στους αριθμούς των εκπαιδευτικών, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι το σχολικό έτος 2022-2023 ανήλθαν στις 13.756, ενώ το 2016-2017 ήταν 11.979.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ επενδύονται τεράστια ποσά στην Εκπαίδευση, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. «Ο Κύπριος φορολογούμενος επιβαρύνεται πάνω σε ετήσια βάση 1,160 δισ. ευρώ. Το 36% των εσόδων του πολίτη στο υπουργείο Παιδείας. Στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού είναι 5%. Στο υπουργείο Άμυνας 7%, σε μια ημικατεχόμενη χώρα. Το Υγείας είναι 14%. Άρα κάπου βαδίζουμε στραβά», είπε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να συγυριστούν τα του οίκου μας και στα σχολεία.