Η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου στις κοινότητες Μιτσερού της επαρχίας Λευκωσίας και Καλαβασού της επαρχίας Λάρνακας, εξακολουθεί να εκκρεμεί. Σημειώνεται ότι για την περιοχή Μιτσερού παρόλο που έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες, έχουν παγώσει οι εργασίες μετά την προσφυγή των επηρεαζόμενων κοινοτήτων στο δικαστήριο, όπου και αναμένεται τελεσίδικη απόφαση. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και λειτουργία τριών εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην κοινότητα Καλαβασού, οι επηρεαζόμενες κοινότητες διεκδικούν ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σημειώνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και από τα τρία έργα ταυτόχρονα από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό των εταιρειών και τέθηκε δτην Επιτροπη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, παρατηρούνται οσμές εντός των οικιστικών περιοχών στο Ζύγι, Μαρί, Πεντάκωμο και Καλαβασό από την παρουσία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Προς το σκοπό αυτό επικαιροποιήθηκαν τα συσσωρευτικά μοντέλα οσμών και αερίων εκπομπών για τις μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην Καλαβασό. Με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης των αέριων ρύπων των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες μονάδες αποτελούν μικρή πηγή επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα με ακτίνα επίδρασης έως 500 μέτρα από τις μονάδες.

Συνεπώς, σημειώνεται, εκτιμάται ότι οι μονάδες ασφάλτου δεν αποτελούν κίνδυνο για τις οικιστικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή μελέτης είναι επιβαρυμένη λόγω της παρουσίας διάφορων άλλων βιομηχανικών αναπτύξεων και ιδιαίτερα τη λειτουργίας της ΟΕΔΑ Λεμεσού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συσσωρευτικού μοντέλου για την εκτίμηση των τιμών των οσμών, αυξημένες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στην περιοχή ανάπτυξης της ΟΕΔΑ Λεμεσού με ακτίνα επίδρασης περί το 1 χιλιόμετρο. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις οσμών για την περίοδο 2018-2022 ανέρχονται σε 124.91 ou/m3 στην περιοχή ανάπτυξης της ΟΕΔΑ Λεμεσού, ενώ κυμαίνονται από 5.0 ou/m3 – 9.0 ou/m3 στην περιοχή των ασφαλτικών.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι η λειτουργία της ΟΕΔΑ αποτελεί πηγή όχλησης από οσμές για ακτίνα τουλάχιστον του ενός χιλιομέτρου.

Σχετικά, με την πλησιέστερη οικιστική περιοχή (κοινότητα Μαρί), οι χειρότερες παρατηρούμενες ωριαίες συγκεντρώσεις (98%) οσμών κυμαίνονται από 0.5 ou/m3 μέχρι 0.2 ou/m3. Οι εν λόγω τιμές είναι κάτω από 1 ou/m3 (κατώτατο όριο ανίχνευσης οσμής) και συνεπώς, δεν εκτιμάται ότι προκαλούν ενόχληση. Ωστόσο, η ακραία εκτιμώμενη τιμή ανέρχεται σε 10 OU, συγκέντρωση η οποία δύναται να προκαλέσει όχληση. Ως εκ τούτου, η λειτουργία της ΟΕΔΑ δύναται υπό συγκεκριμένες συνθήκες να προκαλεί όχληση στην περιοχή του Μαρί.