Αθωώθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο πρώην ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας.
Του καταλογιζόταν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 στις Βρυξέλλες κι ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμά του στη βελγική πρωτεύουσα, είχε φιλήσει ερωτικά 26χρονη και έβαλε το χέρι της σε συγκεκριμένο σημείο του σώματός του. Η εν λόγω γυναίκα έκανε καταγγελία στην Αστυνομία μετά από περίπου 6,5 χρόνια (11/2/2021). Ο ευρωβουλευτής είχε δώσει διαφορετική εκδοχή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπήρχε καθόλου επαφή του προσώπου του με αυτό της παραπονούμενης.
Ο ανώτερος επαρχιακός δικαστής, Μιχάλης Χαραλάμπους, κατέληξε στην απόφαση αθώωσης και απαλλαγής του πολιτικού από την κατηγορία, αφού έκρινε πως η μαρτυρία της νεαρής γυναίκας σε βάρος του κατηγορούμενου, δεν ήταν τέτοια ώστε να γίνει αποδεκτή. Αντίθετα, έκανε λόγο για θετική εντύπωση που έκανε στο Δικαστήριο η μαρτυρία του κατηγορούμενου.
Τα γεγονότα που περιβάλλουν την υπόθεση έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες κατά την επίδικη ημερομηνία (30/9/2014). Η παραπονούμενη την συγκεκριμένη περίοδο επεδίωκε να εργοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ευρισκόμενη στις Βρυξέλλες, όπου επισκέφτηκε φιλικά της πρόσωπα (μήνες προηγουμένως είχε ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα) και αφού πρώτα την παρότρυνε το οικογενειακό της περιβάλλον, επικοινώνησε με τον κ. Χατζηγεωργίου. Σκοπός της ήταν να της δώσει κάποιες συμβουλές και καθοδήγηση. Ο ευρωβουλευτής διευθέτησε να δειπνήσουν σε εστιατόριο, πράγμα που έγινε. Εν συνεχεία, αποχωρώντας από τον χώρο εστίασης ο ευρωβουλευτής και η παραπονούμενη πήγαν στο διαμέρισμα του πρώτου. Εκεί φερόταν να σημειώθηκε και το επίδικο συμβάν με την άσεμνη επίθεση.
Στην έκτασης 46 σελίδων ετυμηγορία του δικαστή, που είναι χωρισμένη σε υποενότητες και αιτιολογούνται λεπτομερώς τα ευρήματά του, γίνεται χαρακτηριστική αναφορά στην αξιολόγηση της μαρτυρίας της παραπονούμενης. Αν και δείχνει σεβασμό προς αυτήν, με συγκεκριμένες αναφορές του («κρίνω με κάθε σεβασμό προς την παραπονουμένη»), εντούτοις σημειώνει μεταξύ άλλων: «{…}η μαρτυρία της παρουσιάζει τέτοιου βαθμού αμφιταλαντεύσεις και έχει κλονισθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι ακροσφαλές για το Δικαστήριο να καταλήξει σε ασφαλή ευρήματα μέσω αυτής. {…} είχε ουσιώδεις ασυνέπειες, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων με τις πράξεις που καταλογίζει στον κατηγορούμενο και οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντες ή ότι αφορούν παρεμφερείς λεπτομέρειες. Το ζήτημα {…} άπτεται της απουσίας ασφαλούς μαρτυρικού υποβάθρου για εξαγωγή και των ανάλογων ευρημάτων, με την αναγκαία σιγουριά που απαιτείται σε ποινική διαδικασία. Η παραπονουμένη είχε αμφιβολίες εφόσον δεν ήταν σταθερή στις θέσεις και δεν ήταν απόλυτα βέβαιη για το πώς πραγματικά έλαβαν χώρα τα επίδικα περιστατικά. Με άλλα λόγια η μαρτυρία της δεν ρίχνει φως ως προς τα επίδικα γεγονότα της υπόθεσης. Συνεπακόλουθα {…} απορρίπτεται στον βαθμό που αυτή συγκρούεται με τη λοιπή αποδεκτή μαρτυρία».
Ο δικαστής σημειώνει προηγουμένως ότι η νεαρή γυναίκα δεν ήταν καθόλου σταθερή στις θέσεις της, ήταν συγχυσμένη, ενώ η εκδοχή της δεν έχει λογική συνοχή. Ακολούθως παραθέτει τουλάχιστον 10 σημεία, τα οποία αναλύει, για να στηρίξει τα πιο πάνω ευρήματά του. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι προκύπτει ανάμεσα σ΄ άλλα ότι μαρτυρία που είχε δώσει σε φιλικό της πρόσωπο ταίριαζε περισσότερο με την εκδοχή του Χατζηγεωργίου παρά με τα όσα κατήγγειλε αργότερα. Επιπλέον, γίνεται λόγος για αντιφάσεις που προέκυψαν κατά την αντεξέτασή της από τον συνήγορο υπεράσπισης Ηλία Στεφάνου (εμφανίστηκε με τους Ζαχαράκη και Δημητρίου), ενώ επισημαίνεται ότι τεκμήρια που αφορούν συνομιλίες των δυο προσώπων στο facebook, καταρρίπτουν εκδοχές που είχε δώσει η παραπονούμενη.