Όχι μόνο δεν λύνεται το χρόνιο πρόβλημα της καθίζησης του εδάφους στο Πισσούρι, αλλά αντιθέτως, διογκώνεται, αφού η νέα κατολίσθηση στο πυρήνα του χωριού έρχεται να αλλάξει άρδην τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Το θέμα της νέας κατολίσθησης εντός της κοινότητας όπως και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την αστάθεια του εδάφους, απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τους υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν διευθυντές και λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, των Δημοσίων Έργων, των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών και ο Έπαρχος Λεμεσού.

Συζητήθηκε εκτενώς το τι έγινε μέχρι σήμερα, τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που δημιουργούνται με τη νέα κατολίσθηση εντός του πυρήνα της κοινότητας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», κατά τη σύσκεψη λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και καθορίστηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε σύσταση διυπουργικής επιτροπής υπό την εποπτεία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης το οποίο εμπίπτει στο υπουργείο Γεωργίας.

Λόγω και της νέας κατολίσθησης, η οποία εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια στον πυρήνα της κοινότητας, έχει αποφασιστεί όπως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, προβεί σε ετοιμασία ολοκληρωμένης μελέτης για όλη την περιοχή Πισσουρίου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τόσο την περιοχή «Λίμνες Πισσουρίου», όπου έγιναν κατασκευαστικές εργασίες πασαλοστοιχιών, αλλά και τον πυρήνα του χωριού, για να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος ούτως ώστε να ληφθούν μέτρα και για τις δύο περιοχές.

Εξαιτίας των νέων εξελίξεων εντός της κοινότητας, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκοπής, ενδεχομένως να καλέσει και ομάδα ειδικών από το εξωτερικό για επί τόπου αυτοψία. Ανάλογα με τα πορίσματα της μελέτης η οποία έχει χρονοδιάγραμμα 8 μήνες, θα διαφανεί κατά πόσο απαιτείται η μερική μετακίνηση κατοίκων και σταθεροποίηση του εδάφους εκεί και όπου κληθεί αναγκαίο. Επίσης, από τη μελέτη θα διαφανεί πόσες κατοικίες κινδυνεύουν και κατά πόσο θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Όσον αφορά τη νέα κατολίσθηση στον πυρήνα της κοινότητας έχουν ήδη εκδοθεί διατάγματα εγκατάλειψης για πέντε κατοικίες. Την ίδια ώρα η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού κατόπιν εισήγηση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, προβαίνει σε έλεγχο κατοικιών που επηρεάζονται από την αστάθεια, με σκοπό εκεί και όπου κριθεί η ακαταλληλότητα κατοίκισης, να εκδοθούν διατάγματα εγκατάλειψης και κατ’ επέκταση, προστασίας των κατοίκων.

Κληθείς να τοποθετεί στον «Φ» ο κοινοτάρχης Πισσουρίου, Λάζαρος Λαζάρου, σε σχεση με τα νέα δεδομένα και την κατολίσθηση εντός του πυρήνα του χωριού, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων. Τόνισε ωστόσο ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΣ σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την σύσκεψη, χωρίς να θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο.