Ισχυρισμοί που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την εξαγορά της Πολυκλινικής «Υγεία» στη Λεμεσό από Ουκρανό που διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές θέμα για αποστέρηση της υπηκοότητάς του, διαψεύδονται κατηγορηματικά από την διεύθυνση της Πολυκλινικής.

Μιλώντας στον «Φ» τόσο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Ανδρέας Μαραγκός, όσο και η διευθύντρια επιχειρησιακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ της Πολυκλινικής «Υγεία», Μαριάννα Φόρτωμα, υπογράμμισαν ότι ουδεμία σχέση έχει με το ιδιωτικό νοσοκομείο, ο εν λόγω Ουκρανός. Χαρακτήρισαν ψευδή και αναληθή τα όσα διαδίδονται και τα απέδωσαν σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια λασπολογίας με σκοπό να επηρεαστεί η ένταξη της πολυκλινικής «Υγεία» στο ΓεΣΥ στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. Προχωρώντας ακόμα ένα βήμα κάνουν λόγο για πόλεμο εκ των έσω από ομάδα γιατρών που δεν επιθυμούν την ένταξη στο ΓεΣΥ.

Ποιος είναι όμως ο Timur Novikov για τον οποίον κυκλοφορούν οι αβάσιμοι σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδιωτικού νοσοκομείου ισχυρισμοί ότι βρίσκεται πίσω από την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της πολυκλινικής «Υγεία» και ποια η εμπλοκή του με το θέμα των πολιτογραφήσεων;

Ο Timur Novikov απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα ως επενδυτής δυνάμει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 6/2/2008. Στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών (Νικολάτου) αναφέρεται ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την αίτηση του σε σχέση με τα οικονομικά κριτήρια ήταν παραπλανητικά και δεν ικανοποιούσαν το σχετικό κριτήριο. Πρόσθετα, ο επενδυτής ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους της PrivatBank, που εν τέλει κρατικοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από την ουκρανική κυβέρνηση και σχετικές έρευνες κατέδειξαν μεγάλης έκτασης απάτη σε περίοδο 10 ετών. Επίσης, η PrivatBank καταχώρισε αγωγή σε κυπριακό δικαστήριο και απαίτησε αποζημιώσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από τους πρώην ιδιοκτήτες Ihor Kolomoyskyi και Gennadiy Bogolyubov και από τον επενδυτή Timur Novikov κατηγορώντας τους για συναλλαγές απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όμως, σύμφωνα με ενημέρωση του «Φ» από το υπουργείο Εσωτερικών, η εισήγηση της Επιτροπής Νικολάτου δεν ήταν η άμεση αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, αλλά η εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης χωρίς να παραγνωρίζεται το τεκμήριο της αθωότητάς του, λόγω κυρίως αρνητικών δημοσιευμάτων, αλλά και άλλων δεδομένων στο πλαίσιο άσκησης εγγενούς εξουσίας ή/και για λόγους προάσπισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας ή/και του δημόσιου συμφέροντος. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία που να ικανοποιούν την νομοθεσία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκεκριμένη υπόθεση – με εισήγηση της Επιτροπής Νικολάτου – στο παρόν στάδιο διερευνάται από το ΤΑΕ Αρχηγείου για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Αναμένεται το πόρισμα της ποινικής διερεύνησης και εάν από το πόρισμα προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να συνηγορούν σε αποστέρηση, θα γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.