Δεν αλλάζουν τα δεδομένα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με τον χρόνο ένταξης της Πολυκλινικής «Υγεία» στο ΓεΣΥ, παρά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν καταγγελίες για πιθανή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του νοσηλευτηρίου Ουκρανών οι οποίοι φέρονται να ήταν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Privat Bank που το 2016 πέρασε στα χέρια του ουκρανικού κράτους λόγω ζημιών αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προήλθαν από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διαφθορά και γενικά κακοδιαχείριση.
Ο ΟΑΥ, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του οργανισμού Σταύρος Μιχαήλ, «δεν έχει ούτε την εξουσία και ούτε την αρμοδιότητα για να διεξάγει έρευνα για να δούμε εάν πίσω από τον οποιονδήποτε μέτοχο του νοσοκομείου κρύβεται οτιδήποτε. Εμείς, εκείνο που είπαμε είναι ότι εξαιτίας αυτών των καταγγελιών θα αποταθούμε στους αρμόδιους θεσμούς του κράτους όπως είναι για παράδειγμα το υπουργείο Υγείας, ο Έφορος Εταιρειών, η ΜΟΚΑΣ κ.τ.λ. για να πράξουν εκείνοι όπως κρίνουν».
Ως οργανισμός, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «όταν διαβουλευόμασταν με το νοσοκομείο για την ένταξη του στο ΓεΣΥ, διαβουλευόμασταν με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους, όπως κάνουμε με όλα τα νοσηλευτήρια. Με αυτούς υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση για την ένταξη του «Υγεία» στο ΓεΣΥ. Πρόκειται για ένα αδειοδοτημένο από το υπουργείο Υγείας νοσοκομείο και εμείς ενεργήσαμε όπως ενεργούμε σε όλες τις περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, εάν σε κάποια στιγμή έρθουν οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους και κάνουν την οποιαδήποτε υπόδειξη εμείς θα συμμορφωθούμε αναλόγως. Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν πίσω από μια εταιρεία κρύβεται ο οποιοσδήποτε από τη στιγμή που το νοσοκομείο έχει άδεια από το κράτος και λειτουργεί νόμιμα». Διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ουδέποτε τέθηκε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, όπως αναφέρθηκε σε άλλα δημοσιεύματα.
Στον ΟΑΥ, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, στάλθηκε χθες από την Πολυκλινική «Υγεία» αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα όλων των μετόχων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» ο κατάλογος αποτελείται από 161 νομικά και φυσικά πρόσωπα εκ των κανένας δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών. Μεγαλύτερος μέτοχος παρουσιάζεται να είναι κυπριακή εταιρεία, με πακέτο 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Στα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και αρκετοί γιατροί.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ανδρέας Μαραγκός, ανέφερε ότι οποιοσδήποτε έχει την αρμοδιότητα μπορεί να έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεση του για να διεξάγει την οποιανδήποτε έρευνα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε ομάδα γιατρών του νοσοκομείου οι οποίοι από την αρχή αντιδρούσαν στην ένταξη της πολυκλινικής στο ΓεΣΥ αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και σε μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι με την ένταξη του νοσοκομείου στο ΓεΣΥ, στις 25 Σεπτεμβρίου, αριθμός γιατρών του νοσηλευτηρίου οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα θα μείνουν στην πραγματικότητα άστεγοι. Οι συγκεκριμένοι γιατροί εδώ και αρκετούς μήνες διεκδικούν τα δικαιώματα τους ενώ αρχικά είχαν ζητήσει από το νοσηλευτήριο να τους δώσει δύο χρόνια περιθώριο ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαγγελματική στέγη αλλού. Προς αποκατάσταση των γιατρών αυτών, είχε εξάλλου κατατεθεί και στην Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού πρόταση νόμου η οποία προέβλεπε την παραμονή τους στο νοσηλευτήριο για περίοδο δύο ετών από την ημέρα ένταξης του νοσοκομείου στο ΓεΣΥ. Η πρόταση νόμου ωστόσο δεν προχώρησε στην Ολομέλεια για ψήφιση αφού δεν έτυχε στήριξης από την πλειοψηφία των κομμάτων. Οι γιατροί αυτοί αποτάθηκαν και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, επίσης διεκδικώντας χρόνο για να εξεύρουν επαγγελματική στέγη.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ αποτάθηκε στο νοσηλευτήριο μετά την καταγγελία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στην ΕΠΑ προκειμένου να ενημερωθεί, εάν μετά από αυτή την εξέλιξη άλλαζε οτιδήποτε στην ημερομηνία ένταξης του νοσοκομείου στο σύστημα και έλαβε την απάντηση ότι δεν προκύπτει καμία αλλαγή.