Με τα ίδια προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, αρχίζει σε μερικές μέρες και η νέα σχολική χρονιά, όσον αφορά στο θέμα των σχολικών συνοδών, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα σε μαθητές με αναπηρίες, προβλήματα υγείας και μαθησιακές δυσκολίες.

Αυτό διαπιστώνουν γονείς και εκπρόσωποι διαφόρων συνδέσμων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν από τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές τόσο στη νομοθεσία, όσο και στο σύστημα πρόσληψης και κατάρτισης σχολικών συνοδών.

Όπως ανέφερε στον «Φ», η πρόεδρος της οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, δυστυχώς ούτε και φέτος έχουν γίνει αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης συνοδών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο, να είναι ακόμη άλυτα. Επεσήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και τελικά πόσα παιδιά θα εξυπηρετηθούν από πόσους σχολικούς συνοδούς. Πέραν όμως από την κατάσταση αυτή, η οποία διαιωνίζεται, η κ. Πιτσιάλη ανέφερε ότι «πιστώνουμε την υπουργό Παιδείας, η οποία έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το θέμα, αναφορικά με αλλαγή της διαδικασίας ολιστικά, από μηδενική βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απομόνωσαν παιδί με αυτισμό από σχολική τάξη – Ζητά μέτρα η Επίτροπος Διοικήσεως

Ερωτηθείσα ποια είναι τα σημεία που θεωρούν ότι χρήζουν αλλαγών, η κ. Πιτσιάλη, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

>> Άμεση παρέμβαση για διόρθωση στρεβλώσεων.

>> Ανάγκη κατάρτισης των σχολικών συνοδών για τη σωστή αντιμετώπιση κάθε παιδιού, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες.

>> Οι ανάγκες σε σχολικούς συνοδούς αναλόγως και του αριθμού των παιδιών που χρειάζονται να στέλνονται από τα ίδια τα σχολεία.

>> Να τερματιστεί η ισχύς της ρήτρας περί εχεμύθειας, δηλαδή ένας σχολικός συνοδός να μην μπορεί να μιλήσει με τους γονείς του παιδιού που φροντίζει και στηρίζει για θέματα που αφορούν το παιδί στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΑΝ: Κάναμε περισσότερα για την Ειδική Εκπαίδευση

Επιπρόσθετα η κ. Πιτσιάλη αναφέρθηκε και σε περίπτωση σχολείου όπου εφτά παιδιά εκ των οποίων κάποια είναι με τετραπληγία, εξυπηρετούνται από τρεις συνοδούς.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ασχολείται με τα ζητήματα αυτά, Ανδρέας Θεοδωρίδης, ανέφερε στον «Φ» ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά κανονικά αφού έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις και έχουν δοθεί οδηγίες σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν, στις Σχολικές Εφορείες για κάλυψή τους. Όσον αφορά ενστάσεις που θα υποβληθούν, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι θα εξεταστούν εκ νέου, επισημαίνοντας ότι και οι σχολικοί συνοδοί είναι μέρος της στελέχωσης (όπως και ο εξοπλισμός που χρειάζονται μαθητές που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και δυσκολίες) και η διαδικασία αυτή είναι συνεχής. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν περίπου 858 συνοδοί για 2.096 παιδιά, διαβεβαιώνοντας όμως ότι εάν υπάρξουν επιπρόσθετες ανάγκες σε συνοδούς, το υπουργείο Παιδείας ζητά έγκριση για να καλυφθούν, κάτι που έκανε και την προηγούμενη χρονιά.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σχολικών Συνοδών, Σάββα Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι οι απαιτήσεις δικαίως αυξάνονται αλλά πρέπει να υπάρχει και κατοχύρωση του επαγγέλματος του σχολικού συνοδού με θεσμοθέτηση και των εργασιακών δικαιωμάτων ούτως ώστε να καλύπτονται και οι επαγγελματίες αλλά και οι ανάγκες των παιδιών με το κατάλληλο πρόσωπο. Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται τώρα η συζήτηση αυτή, η οποία έχει απασχολήσει αρκετές φορές και την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει μια στασιμότητα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το θέμα θα απασχολήσει σύντομα, ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις.