Έλαβε τις αποφάσεις της η κυβέρνηση και όπως φαίνεται είναι οριστικές. Οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, εντάσσονται πολύ σύντομα στο ΓεΣΥ και όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο υπουργείο Υγείας θα παραμείνει μόνο ένα μικρό σκέλος του προγράμματος που σήμερα βρίσκεται σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το πρόγραμμα, που σήμερα βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας θα μεταφερθεί, σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και στο υπουργείο Υγείας θα παραμείνει το σκέλος που αφορά τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ και για κάλυψη πολύ – πολύ επειγόντων περιστατικών τα οποία θα χρήζουν άμεσου χειρισμού».
Τις διαδικασίες που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, εξήγησε από πλευράς της στον «Φ» η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, «αναμένει από τον ΟΑΥ να ετοιμάσει τα χρονοδιαγράμματά του για να προωθηθούν οι διαδικασίες» και ταυτόχρονα, πρόσθεσε «εμείς ως Υπουργείο, αφού έχουμε στα χέρια μας αυτά τα χρονοδιαγράμματα θα προωθήσουμε τις δικές μας διαδικασίες για να γίνει εφικτή η μεταφορά έμπειρων λειτουργών του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με το αντικείμενο, στον ΟΑΥ».
Είναι γεγονός, παραδέχθηκε η κ. Κανάρη, «ότι ο ΟΑΥ, αυτή τη στιγμή και χωρίς να έχει την τεχνογνωσία που χρειάζεται, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Γι’ αυτό τον λόγο κι εμείς αντιλαμβανόμαστε την προϋπόθεση που έχουν θέσει ζητώντας μας αυτή την τεχνογνωσία την οποία διαθέτουν οι δικοί μας λειτουργοί. Ζητήσαμε τα χρονοδιαγράμματα για να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός και να προωθηθούν όλες οι διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν ώστε οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, όπως άλλωστε ορίζει και η σχετική νομοθεσία».
Ερωτηθείσα για τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή της παλαιότερης πολιτικής απόφασης βάσει της οποίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμεινε στο υπουργείο Υγείας, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι «όταν λήφθηκε η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Ήμασταν εν μέσω πανδημίας, τα πράγματα δεν είχαν ωριμάσει στο ΓεΣΥ. Τώρα, έχουμε πολύ διαφορετικά δεδομένα μπροστά μας και ήρθε η ώρα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και αυτές οι υπηρεσίες. Γι’ αυτό τον λόγο και εμείς ως Υπουργείο θέσαμε από τις αρχές Αυγούστου το συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον του ΟΑΥ. Πρέπει να πω ότι ήταν θετικότατοι σε αυτή την προοπτική και πλέον προχωρούμε. Θα δώσουμε την τεχνογνωσία που χρειάζονται και θεωρώ ότι με τη στήριξη αυτή το έργο τους δεν θα είναι και τόσο δύσκολο στη συνέχεια».
Τη θετική στάση του ΟΑΥ, επιβεβαίωσε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης. «Ως οργανισμός έχουμε προχωρήσει και σχεδόν ολοκληρώσαμε την ένταξη υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Στην πραγματικότητα, εκείνα που παραμένουν εκτός ΓεΣΥ είναι κάποια θέματα τα οποία μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το υπουργείο Υγείας και σιγά – σιγά πρέπει να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε εμείς. Μια από αυτές τις εκκρεμότητες είναι και οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό και είναι κάτι το οποίο ορίζει και η νομοθεσία ότι πρέπει να το αναλάβει ο ΟΑΥ. Έχουμε μιλήσει με την υπουργό Υγείας και θα προωθηθούν όλα όσα πρέπει για να μεταφερθεί το πρόγραμμα στον οργανισμό».
Κληθείς να σχολιάσει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το κατά πόσον ο ΟΑΥ θα καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο τη στιγμή που το ΓεΣΥ εξακολουθεί να παρουσιάζει καταχρήσεις και προβλήματα, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι «σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, αλλά ο ΟΑΥ δεν σταμάτα να εργάζεται για την επίλυση τους. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε το τεράστιο έργο που έχει, μέχρι σήμερα, παράξει ο οργανισμός και τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τους πολίτες. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ είναι αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε».
Η ένταξη στο ΓεΣΥ της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό αποτελούσε αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία, υπενθυμίζεται, τοποθετήθηκε δημόσια επί του συγκεκριμένου ζητήματος προ δεκαπενθημέρου. Όπως ανέφερε χθες στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «θέση μας είναι ότι ο ΟΑΥ επιβάλλεται να εφαρμόσει στο σύνολο της τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ. Εαν και η κυβέρνηση έχει την ίδια άποψη, τότε οι διαδικασίες πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση».