Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, μιλά στον «Φ» αγγίζοντας σημαντικά ζητήματα που άπτονται του περιεχομένου της εκπαίδευσης.
Στο προσκήνιο μπαίνουν θέματα όπως είναι τα Αναλυτικά Προγράμματα και η ανάγκη για αλλαγή τους, η επίμαχη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στον απόηχο της ψήφισης της νέας νομοθεσίας καθώς επίσης και τα χρονίζοντα κεφάλαια της αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες, η κ. Βασιλείου ενημερώνει για την επίσημη θέση που έχει λάβει η οργάνωση των δασκάλων από το υπουργείο Παιδείας και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στοχοποιηθούν εκπαιδευτικοί που θα κληθούν να διδάξουν την εν λόγω ενότητα και σχολικές μονάδες.
-Αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Δημοτική Εκπαίδευση τι αλλάζει από τη νέα σχολική χρονιά με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί;
Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από πλευράς του υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας, την ώρα που ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης. Κι εδώ, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης που εντοπίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς μας και καταγγέλθηκαν άμεσα στην Αστυνομία. Και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό έγινε εφικτό μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας της εν λόγω ενότητας, η οποία αφορά και την Προδημοτική Εκπαίδευση.
-Ωστόσο, το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όσον αφορά τις αντιδράσεις μερίδας γονέων, οι οποίοι διατυπώνουν τις διαφωνίες τους. Μάλιστα, παρακολουθούμε στο διαδίκτυο και αναρτήσεις περί λήψης δυναμικών μέτρων σε σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οι θεματικές από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο
Παρακολουθούμε τη δημόσια συζήτηση που γίνεται γύρω από το εν λόγω θέμα με σεβασμό πάντα στην αντίθετη άποψη. Εκείνο όμως που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ως ΠΟΕΔ είναι ότι δεν θα αποδεχτούμε στοχοποίηση εκπαιδευτικών ή σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, καλούνται να διδάξουν στα παιδιά και θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη βάση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού και στο πλαίσιο των υφιστάμενων Αναλυτικών Προγραμμάτων.
– Μιλώντας για τα Αναλυτικά Προγράμματα, πιστεύετε ότι αυτά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χρήζουν αλλαγών ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα; Κι αν ναι, σε ποια σημεία;
Η συνεχής αξιολόγηση με στόχο τη βελτίωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, είναι εκ των ων ουκ άνευ ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο τα Αναλυτικά Προγράμματα θα είναι ικανά να ανταποκρίνονται στους σκοπούς και στους στόχους ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος. Τα υφιστάμενα Αναλυτικά Προγράμματα αποτελούν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008. Εφαρμόστηκαν το 2011 ενώ το 2013 έγινε η πρώτη αξιολόγηση. Εδώ και δέκα χρόνια όμως δεν έχει γίνει άλλη ουσιαστική αξιολόγηση. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι σε κάποια γνωστικά αντικείμενα υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των σχολικών εγχειριδίων και των υφιστάμενων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ανοίξει διάλογος μεταξύ Υπουργείου και ΠΟΕΔ για το ζήτημα αυτό. Σημαντική παράμετρος είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός από πλευράς υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε οι όποιες αλλαγές σε Αναλυτικά Προγράμματα ή σχολικά εγχειρίδια να συνοδεύονται από την απαραίτητη επιμόρφωση αλλά και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
-Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου;
Καταρχάς είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην άποψη ότι σήμερα δεν γίνεται αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ουδέν αναληθέστερο. Αξιολόγηση γίνεται αλλά ο εν λόγω κανονισμός χρήζει εκσυγχρονισμού. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η ΠΟΕΔ σε καμία περίπτωση δεν ήταν απέναντι στην όποια προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου κανονισμού αξιολόγησης. Ως οργάνωση πολλές φορές ζητήσαμε την έναρξη του διαλόγου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου. Επιπλέον όσες φορές κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε διάλογο ήμασταν εκεί καταθέτοντας τις θέσεις μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε έξι διδακτικές περιόδους
Από τον Μάρτιο του 2022, δεν έχουμε κληθεί ξανά σε διάλογο με την επίσημη πλευρά έτσι ώστε να προχωρήσει το θέμα. Στόχος πρέπει να είναι ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί έτσι ώστε να μην ισοπεδωθεί και το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης. Επομένως για πολλοστή φορά δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε με το Υπουργείο το εν λόγω θέμα.
Στόχος δεν είναι η σύγκριση των παιδιών μεταξύ τους
-Το σύστημα αξιολόγησης μαθητών που εφαρμόζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση αποτυπώνει την πραγματική εικόνα;
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη φιλοσοφία της αξιολόγησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση στόχος δεν είναι η σύγκριση των παιδιών μεταξύ τους και η κατάταξή τους αλλά ο εντοπισμός των αδυναμιών των παιδιών ώστε να μπορέσει ο/η εκπαιδευτικός να βοηθήσει το παιδί να βελτιωθεί. Το κάθε παιδί συγκρίνεται με τον εαυτό του έτσι ώστε να διαφανεί η πρόοδός του και οι αδυναμίες του. Από το 2019 έχει θεσμοθετηθεί η λεγόμενη Σχολική Έκθεση Προόδου (ΣΕΠ), που στην ουσία καταγράφει σε ένα συγκεκριμένο έντυπο την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού σε Ελληνικά, Μαθηματικά και Μαθησιακές/Κοινωνικές/Συναισθηματικές Δεξιότητες, στη βάση συγκεκριμένων σημείων και δύο φορές τον χρόνο γίνεται ενημέρωση των γονιών για την πρόοδο του παιδιού.
Ως ΠΟΕΔ αναγνωρίζουμε τη σημασία της αξιολόγησης για αυτό και οι εκπαιδευτικοί μας καθημερινά και ως μέρος της διδασκαλίας τους χρησιμοποιούν πολλαπλά είδη και πρακτικές αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά στη ΣΕΠ, ως ΠΟΕΔ ζητήσαμε την έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας για να βελτιωθούν ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των παιδιών αξίζει να γίνει αναφορά στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριές της Δημοτικής Εκπαίδευσης σε διεθνείς έρευνες που αφορούν τόσο τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες (TIMSS 2019), όσο και τη Γλώσσα (PIRLS 2021). Ταυτόχρονα οι τελευταίες έρευνες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε σχέση με το τεστ αλφαβητισμού, επιβεβαιώνουν τη μείωση του ποσοστού παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού. Επομένως, χωρίς να λέμε ότι όλα είναι καλά είναι σημαντικό να καταγραφεί η προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στις τάξεις από παιδιά και εκπαιδευτικούς. Από εκεί και πέρα και με βασική παραδοχή ότι όσο πιο νωρίς εντοπιστούν οι αδυναμίες ενός παιδιού και γίνει έγκαιρη παρέμβαση, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, σημειώνουμε την ανάγκη συνεχούς στήριξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικές πολιτικές που θα ενισχύσουν τον ρόλο των εκπαιδευτικών τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό των αδυναμιών των παιδιών όσο και στην έγκαιρη παρέμβαση.