Μελέτη ξεκινά τον Σεπτέμβριο για την ανάθεση της ευθύνης των πυρκαγιών υπαίθρου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Τμήμα Δασών.
Πρόκειται για τεράστιο εγχείρημα που θα αλλάξει τα πάντα στη διαχείριση και καταπολέμηση των πυρκαγιών, αφού αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, τότε διαχωρίζονται πλήρως οι ευθύνες των δύο κρατικών τμημάτων που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα.
Μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών είχαν διαφωνίες ως προς την ευθύνη μιας πυρκαγιάς. Και πολλές φορές η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προσφέρει βοήθεια στο Τμήμα Δασών για κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, την οποία το τμήμα αρνούνταν.
Τα προβλήματα συντονισμού διαφάνηκαν στις δύο μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή της Σολιάς και του Αρακαπά. Τα όποια ζητήματα ανέκυπταν ξεκινούσαν από την ώρα που «τελείωνε» η ευθύνη της μιας υπηρεσίας και ξεκινούσε η ευθύνη της άλλης. Τότε υπήρχαν θέματα συντονισμού, ανταπόκρισης και κυρίως διαφωνίες για τον τρόπο που έπρεπε να «κτυπηθεί» η φωτιά, ποιες περιοχές να προστατευθούν και με ποιον τρόπο.
Για το θέμα έγιναν αρκετές συζητήσεις, κυρίως όσον αφορά στον συντονισμό, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία τα τελευταία 3-4 χρόνια μεταξύ της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών, ωστόσο κρίνεται πως πλέον ήρθε ο καιρός οι δυο υπηρεσίες να διαχωριστούν πλήρως αφού εκτιμάται ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα και προς την κοινωνία.
Είναι γι’ αυτό που διορίστηκε εμπειρογνώμονας ώστε να διενεργήσει μελέτη για τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη αλλαγή στις αρμοδιότητες των δύο υπηρεσιών. Από τη μια θα αυξηθούν οι ευθύνες του Τμήματος Δασών, από την άλλη όμως η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αφοσιωθεί στις αστικές πυρκαγιές, όπου εκεί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ιδιαίτερα αποδείχτηκε ότι στις βιομηχανικές ζώνες, δεν υπάρχει έλεγχος, στοιβάζονται τόνοι παράνομων υλικών και πολλές φορές επικίνδυνων, χωρίς οι πυροσβέστες να γνωρίζουν τι θ’ αντιμετωπίσουν σε περίπτωση φωτιάς.
Αυτό φάνηκε και στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, όπου ανταποκρίθηκαν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της. Στην Πυροσβεστική διερωτώνται τι θα γινόταν αν ξεσπούσε μια, επίσης, μεγάλη πυρκαγιά στην ύπαιθρο και θα έπρεπε να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις από τη Λευκωσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου βάζει «φωτιά» στα δάση – Περιοχές γεμίζουν αγριόχορτα
Ο νέος Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής, Νίκος Λογγίνος, ευνοεί την ανάθεση της ευθύνης κατάσβεσης των πυρκαγιών υπαίθρου στο Τμήμα Δασών, ώστε η Υπηρεσία του να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις πυρκαγιές εντός των αστικών περιοχών, συν τα άλλα σοβαρά καθήκοντά της όπως η αποπαγίδευση τραυματιών σε τροχαία δυστυχήματα, η μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο, η ανταπόκριση στα αεροδρόμια σε περίπτωση βλαβών αεροσκαφών, ο απεγκλωβισμός ατόμων σε ασανσέρ, πτώση σε γκρεμούς και πηγάδια, η διάσωση ζώων κ.ά.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Λογγίνος, στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να εγκαταστήσει θερμικές κάμερες στις βιομηχανικές ζώνες, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να γίνεται άμεσα αντιληπτή και η ανταπόκριση να είναι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση του Τμήματος Δασών για αποφυγή ενεργειών που προκαλούν πυρκαγιά
Τη μετεξέλιξη του συστήματος ευθύνης των πυρκαγιών ευνοεί και το Τμήμα Δασών, αφού θα έχει εκτός από τις δασικές και αυτές στην ύπαιθρο, κάτι που γίνεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ιδιαίτερα τώρα που ενισχύθηκε με μέσα το Τμήμα Δασών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στα νέα καθήκοντα και παράλληλα εκεί και όπου χρειάζεται να συνδράμει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Διότι, όπως τονίστηκε στον «Φ», δεν νοείται να καίγεται μια έκταση στην ύπαιθρο ή σε ένα δάσος, να χρειάζονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης βοήθεια και τα μέσα της Πυροσβεστικής να μένουν στα υπόστεγα επειδή δεν είναι αστική η φωτιά.
Εξελίξεις αναμένονται τον Οκτώβριο οπόταν και η μελέτη θα είναι έτοιμη για να συζητηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.