Η επαφή του ανθρώπου με τη μητέρα-φύση σε συνδυασμό με την άσκηση θεωρείται μια από τις καλύτερες προσεγγίσεις για την εναρμόνιση της ψυχής και του σώματος.
Mάλιστα αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία αρκετοί από μας βιώσαμε και συνειδητοποιήσαμε περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας που επιβλήθηκε, η οποία μας ώθησε στο να αναζητήσουμε πιο έντονα την επαφή με τη φύση.

Κάπως έτσι αφήσαμε τους κλειστούς χώρους και στραφήκαμε στον υπαίθριο αθλητισμό, με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε οργανώσεις, όπως το Salonica View και το Active Zone Outdoor, οι οποίες με διαφορετικό σκοπό και αφετηρία, αλλά με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τη φύση, μας καλούν να συμμετέχουμε ολόχρονα σε ποικίλες δραστηριότητες, κάνοντας την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, την περιπέτεια, αλλά και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας, τρόπο ζωής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μountains Upside Down: Οκτώ εικαστικοί βλέπουν το Τρόοδος… ανάποδα
Τι θα λέγατε για καγιάκινγκ, γιόγκα κι αντισφαίριση στην παραλία; Aυτές είναι μόνο μερικές από τις αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι… όχι μόνο.
Προκειμένου, λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα τις δύο ομάδες και τις ποικίλες δράσεις που διοργανώνουν, συνομιλήσαμε με τη Νίκη Κάρουλλα (πρόεδρο Active Zone Outdοor) και τον Αντρέα Τσαγγάρη (ιδρυτή του Salonica View) και μάθαμε πώς ξεκίνησε η λειτουργία τους, ποιος ο σκοπός τους και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Active Zone Outdoor
Αναρρίχηση σε βράχο ή σε τοίχο, όρθια σανιδοκωπηλασία (Stand Up Paddle – SUP), παράκτια αντισφαίριση (beach tennis), γιόγκα στην παραλία, πεζοπορία, κατάδυση, ιστιοπλοΐα, dragon boat αποτελούν μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που διοργανώνει ολόχρονα ο Active Zone Outdoor.
Πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, με όραμα την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας των νέων και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνία.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οργανισμού θα λέγαμε ότι αποτελούν η κοινωνική ευαισθησία και η καινοτομία. Άλλωστε, αθλητικές δραστηριότητες με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η αναρρίχηση ατόμων με οπτική αναπηρία σε βράχο, δεν τις συναντούμε συχνά.

Πώς όμως δημιουργήθηκε ο Active Zone Outdoor; Όπως ανέφερε στο philenews η Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Νίκη Κάρουλλα, τα κοινά ενδιαφέροντα, ο κοινός τρόπος και φιλοσοφία ζωής, οι κοινές ευαισθησίες όπως η αγάπη για τη φύση, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ο αθλητισμός, οι υπαίθριες δραστηριότητες, η περιπέτεια στη φύση, η προσφορά προς την κοινωνία, καθώς και oι ευρωπαϊκες αξίες – όπως η ισότητα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ίσες ευκαιρίες, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η κοινωνική ένταξη – οδήγησαν νέους ανθρώπους, φίλους μεταξύ τους, στο να προχωρήσουν στην ίδρυση του οργανισμού.

Συνεπώς, όπως εξήγησε η κ. Κάρουλλα, δύο βασικοί σκοποί του αποτελούν η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων, μέσω της συμμετοχής τους σε υπαίθριες δραστηριότητες, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου και αθλητισμού, όπως επίσης η προσωπική ανάπτυξη των νέων και κατ’ επέκταση η κοινωνική αλλαγή, μέσω της εμπλοκής τους σε έργα νεολαίας σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο οργανισμός είναι μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ) κι έχει αποκτήσει την αθλητική του αναγνώριση.
Aποτελεί επίσης μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘TDM 2000 International’, όπου μαζί με άλλες οργανώσεις νεολαίας συνεργάζονται σε επίπεδο ανάπτυξης ευρωπαϊκών έργων, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη συντονισμένων στρατηγικών για την προσέγγιση κοινών ζητημάτων που επηρεάζουν τη νεολαία, προς ενδυνάμωση των νέων, των οργανώσεων και των κοινότητών τους.

Ανταλλαγές νέων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Όσον αφορά τις δραστηριότητες που διοργανώνει ο Active Zone Outdoor, η κ. Κάρουλλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως είναι το Erasmus+, ο Οργανισμός συντονίζει ανταλλαγές νέων, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νέους από χώρες της Ευρώπης να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον για ένα χρονικό διάστημα, ενώ αναπτύσσει έργα που απευθύνονται σε νέους εργαζόμενους, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θεματικές όπως είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού.
Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Active Zone Outdoor, ο οργανισμός συντονίζει έργα νεανικής πολιτικής και ενεργού συμμετοχής των νέων, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανταλλάξουν απόψεις, να εισηγηθούν και να καταλήξουν σε προτάσεις για επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους νέους.

Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε η κ. Κάρουλλα, «η συμμετοχή σε συμπράξεις συνεργασίας με φορείς από το εξωτερικό δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του οργανισμού να διερευνήσει, να μοιραστεί και να μεταφέρει καλές πρακτικές στην Κύπρο σε θεματικές που αφορούν τον αθλητισμό και την προστασία του ωκεανού (π.χ. Blue Deal), όπως και την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία (π.χ. In Touch – Accessible non-formal didactic tools for disabled)». Επίσης, μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, o οργανισμός συντονίζει έργα εθελοντισμού, προσφέροντας θέσεις εθελοντικής εργασίας σε νέους.
Έργα Αλληλεγγύης με σκοπό… την κοινωνική προσφορά
Σημαντικό χαρακτηριστικό του Active Zone Outdoor αποτελεί η στήριξη νέων στην ανάπτυξη Έργων Αλληλεγγύης, μέσω των οποίων τους δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα σε τοπικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό την κοινωνική προσφορά και τη θετική κοινωνική αλλαγή.
Ενδεικτικά παραδείγματα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του οργανισμού, αποτελούν η από κοινού δημιουργία βιολογικού λαχανόκηπου από νέους και άτομα τρίτης ηλικίας, η ενσωμάτωση παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία μέσω της μουσικής και τα μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες.
Μία επίσκεψη στις σελίδες του οργανισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ενδεικτική του εύρους των δραστηριοτήτων που προσφέρει. Φωτογραφίες από δραστηριότητες με λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα, όπως η όρθια σανιδοκωπηλασία (Stand Up Paddle – SUP), η αναρρίχηση σε βράχο ή σε τοίχο, η παράκτια αντισφαίριση (beach tennis), ο αγωνιστικός προσανατολισμός, η γιόγκα στην παραλία, η πεζοπορία, το dragon boat, η κατάδυση και η ιστιοπλοΐα κατακλύζουν τις σελίδες του οργανισμού. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης περιβαλλοντικής κουλτούρας, η ΜΚΟ διοργανώνει δενδροφυτεύσεις, καθαριότητες βυθού και παραλίας όπως επίσης και κατασκηνωτικά διήμερα.

Όπως ανέφερε η κ. Κάρουλλα, οι δραστηριότητες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στους νέους και κυρίως σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. άτομα με αναπηρίες, με οικονομικές δυσκολίες). Άλλωστε, στόχος του Active Zone Outdoor αποτελεί η προσβασιμότητα του κοινού στον υπαίθριο αθλητισμό.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο οργανισμός, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική στενότητα που χαρακτηρίζει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, επιδιώκει την ένταξη των περισσότερων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων, προκειμένου να προσφέρονται δωρεάν.

Καινοτομία και κοινωνική ευαισθησία
Όσον αφορά το τι ξεχωρίζει τον Active Zone Outdoor, τόσο ως προς τον σκοπό της οργάνωσης όσο και σε σχέση με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως απάντησε η πρόεδρος του οργανισμού, μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια δραστηριοποίησης, η έννοια της καινοτομίας είναι πλέον συνυφασμένη με τους σκοπούς και τις δραστηριότητές του.
«Αντιλαμβανόμαστε την καινοτομία ως μια διαδικασία αξιοποίησης υφιστάμενων γνώσεων και δεξιοτήτων και μεταφοράς τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον», υποστήριξε η κ. Κάρουλλα, σημειώνοντας ότι «δύο από τα κατεξοχήν αθλήματα με τα οποία καταπιάνεται ο οργανισμός είναι η αναρρίχηση και η όρθια σανιδοκωπηλασία (Stand Up Paddle)».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μέσω της δραστηριότητας αναρρίχησης, που διοργανώθηκε το 2021, στην οποία ο εκπαιδευτής ζήτησε από τους αναρριχητές να κλείσουν τα μάτια, με σκοπό να εξεταστεί εάν ο περιορισμός μιας αίσθησης θα επηρέαζε και σε ποιο βαθμό την εμπειρία των αναρριχητών, προέκυψε η ιδέα για σχεδιασμό και υλοποίηση δραστηριότητας αναρρίχησης για άτομα με οπτική αναπηρία.
Κάτι τέτοιο δεν είχε διοργανωθεί προηγουμένως στην Κύπρο, υπογράμμισε η κ. Κάρουλλά, σημειώνοντας ότι μετά από 3 μήνες σχεδιασμού, προετοιμασίας και πιλοτικής εφαρμογής, άτομα με οπτική αναπηρία κατάφεραν να αναρριχηθούν στους βράχους των Χασαμπουλιών στην Πάφο, καταρρίπτοντας κοινωνικά στερεότυπα που σχετίζονται με τις αναπηρίες.
«Έκτοτε έχουμε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία στην Κύπρο, κινητοποιώντας μας να αναπτύξουμε μια σειρά από έργα με στόχο την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ομάδας στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού», συμπλήρωσε ακολούθως, σημειώνοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους, έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο οι ακόλουθες αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν μαζί άτομα με και χωρίς οπτική αναπηρία: ποδόσφαιρο, ιππασία, αναρρίχηση σε βράχο, αναρρίχηση σε τοίχο, κολύμβηση, τζούντο, dragon boat, ιστιοπλοΐα.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, «προσεχώς θα πραγματοποιηθεί δραστηριότητα κατάδυσης για άτομα με οπτική αναπηρία, γεγονός που αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση στους εκπαιδευτές, δεδομένου ότι για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στην Κύπρο τέτοιου είδους κατάδυση, δίνοντας το κίνητρο στην ομάδα να προσαρμόσει γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για επίτευξη των σκοπών της δραστηριότητας».

Συναντήσεις… πάνω σε σανίδες κωπηλασίας
Καταληκτικά η κ. Κάρουλλα επισήμανε ότι η περίοδος της καραντίνας ήταν καταλυτική στο να αντιληφθούν την ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται στο εξωτερικό περιβάλλον, να μην περιορίζεται στους τοίχους ενός σπιτιού, ενός γραφείου.

«Οφείλαμε ως οργανισμός να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προωθώντας την προσέγγιση των εναλλακτικών χώρων εργασίας. Αντί να νοικιάζουμε αίθουσες σε γραφειακούς χώρους ή ξενοδοχεία για πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων ή συζητήσεων, επιλέξαμε να μεταφέρουμε τον χώρο εργασίας μας στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, οι συναντήσεις της διευθυντικής ομάδας του οργανισμού πραγματοποιούνται πλέον πάνω σε σανίδες κωπηλασίας σε καταγάλανα νερά των ακτών της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ με επιτυχία έχουν στεφθεί δραστηριότητες συζήτησης νέων με φορείς χάραξης πολιτικής που υλοποιήθηκαν πάνω σε ιστιοπλοϊκά σκάφη. Άλλωστε πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα αποκτά η εργασιακή εμπειρία, όταν συνδυάζεται με φυσική ομορφιά και άσκηση», κατέληξε η πρόεδρος του οργανισμού.
Salonica View
Mε επιθυμία το «κτίσιμο» μίας κοινότητας ατόμων που έχουν ως κοινό παρανομαστή την αγάπη τους για δραστηριότητες στη φύση κι εστιάζοντας στο κάθε άτομο ξεχωριστά, χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό προς την προσωπικότητά του, δημιουργήθηκε το γραφείο εναλλακτικού κι αθλητικού τουρισμού Salonica View, το οποίο διοργανώνει μεταξύ άλλων περιηγήσεις και πεζοπορίες στα βουνά, ράφτινγκ, ιππασία και βαρκάδες σε λίμνες και ποταμούς στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, το 2020, τον Σεπτέμβριο, βραβεύτηκε ως η πιο πρωτοποριακή και ανερχόμενη εταιρεία στην κατηγορία ‘’Best outdoor fitness events’’ από τον πανελλαδικό διαγωνισμό fitness award, ο οποίος είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ το 2021 τον Ιούνιο το Salonica View έγινε επίσημα μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ ).

Η ιδέα του Salonica View ξεκίνησε από τον Αντρέα Τσαγγάρη το 2018, όταν ήταν τριτοετής φοιτητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε στο philenews ο κ. Τσαγγάρης, όλα ξεκίνησαν όταν ως ανήσυχος νέος, με προβληματισμό για το μέλλον κι επιθυμώντας να παρουσιάσει κάποια προγράμματα γυμναστικής, αλλά και κάποια βιντεάκια από προσωπικές προπονήσεις σε ασκούμενους, δημιούργησε μία σελίδα στο Facebook, το Salonica View.
Η ονομασία που έδωσε στη σελίδα δεν ήταν τυχαία, όπως εξήγησε ακολούθως, αφού πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η τοποθεσία στην οποία διέμενε όταν σπούδαζε, στην περιοχή 40 εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, όπου απλωνόταν μπροστά του όλη η πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Salonica» συμβολίζει την κάθε πόλη και την καθημερινότητά της, τη δυσκολία συνύπαρξης μεγάλων πληθυσμιακών μαζών στον ίδιο χώρο, τις δυσκολίες μετακίνησης, αλλά και όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Από την άλλη το «View», που στα ελληνικά σημαίνει θέα, συμβολίζει την άλλη οπτική γωνία, με την οποία μπορείς να αντικρίσεις την καθημερινότητα, βγαίνοντας για λίγο εκτός πόλεων. Όπως υποστήριξε ο δημιουργός της ομάδας, η ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από τους «λαβύρινθους» που κρύβουν οι πόλεις και να αντικρίσει αλλιώς τα πράγματα είναι μεγάλη.

Την ίδια χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Τσαγγάρης, εγγράφηκε στη σχολή αυτοπροστασίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και μέσα από τις δράσεις της εθελοντικής αυτής ομάδας ήρθε σε επαφή με το βουνό αλλά και το υγρό στοιχείο.

«Μάθαμε πρώτες βοήθειες αλλά και πώς να αντιμετωπίζουμε διάφορα περιστατικά στο βουνό, αλλά και στην θάλασσα. Η επαφή με την ελληνική φύση με μάγεψε. Ακολούθησε η ειδίκευση μου στα Σ.Ε.Φ.Α.Α, στις υπαίθριες δραστηριότητες και στον αθλητικό τουρισμό. Μέσα από την ειδικότητά μου, έμαθα τα διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία πρέπει να ακολουθήσει κανείς για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, τρόπους καθορισμού ρόλων στην ομάδα, τρόπους «δεσίματος» της ομάδας μέσα από διάφορα παιχνίδια γνωριμίας, ενώ ήρθα επίσης σε επαφή με υπαίθριες δραστηριότητες, καινούργιες στον χώρο ή ακόμη όχι τόσο διαδεδομένες, όπως είναι το S.U.P (stand up paddle).
Τα πιο πάνω βοήθησαν στο να προσδώσω χαρακτήρα και ταυτότητα στην ομάδα που δημιούργησα. Το 2018 διοργάνωσα την πρώτη εκδήλωση πεζοπορίας στην Κύπρο, στο μονοπάτι Αφροδίτη, στον Ακάμα. Ακολούθως, το 2019 διοργάνωσα κατάβαση, ράφτινγκ στον Άραχθο ποταμό, στα Τζουμέρκα, κοντά στα Ιωάννινα. Η μία εκδήλωση διαδεχόταν την άλλη και έτσι σιγά σιγά η σελίδα μας πήρε τη μορφή που έχει σήμερα», αφηγήθηκε ο δημιουργός του Salonica View.

Ο σκοπός του, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαγγάρης, είναι να προσδώσει το κίνητρο σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, ικανότητας, να γνωρίσουν νέες δραστηριότητες στη φύση και νέους ανθρώπους, να εξερευνήσουν νέους τόπους, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, να αναδείξουν απομακρυσμένες περιοχές και να συμβάλουν στην προώθηση του εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού της κάθε περιοχής που δραστηριοποιούνται.
To γραφείο οργανώνει δραστηριότητες στη φύση κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, όπως πεζοπορίες, ιππασία, καγιάκ, σκι. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι διοργανώνεται καγιάκ στη θάλασσα κάτω από το φως του φεγγαριού, το φθινόπωρο, όπου δεν επικρατεί τόση ζέστη, διοργανώνεται πεζοπορία στο βουνό, ιππασία, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα διοργανώνεται σκι.

Κάποιες από τις δράσεις μας, που κέντρισαν το ενδιαφέρον, ήταν η συγκομιδή κερασιών στον Κάμπο, σημείωσε ο κ. Τσαγγάρης, ενώ, όπως εξήγησε, στις δραστηριότητες της ομάδας μπορούν να συμμετέχουν όλοι, με βασική προϋπόθεση να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες για κάθε εκδήλωση και τι απαιτείται κάθε φορά.
Καταληκτικά, ερωτηθείς τι είναι αυτό που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει, ο δημιουργός του Salonica View απάντησε ότι κατά πρώτον είναι «η εξειδίκευση που διαθέτουμε σε αυτό που προσφέρουμε», σημειώνοντας ότι «η ομάδα μας αποτελείται από γυμναστές και γνώστες πρώτων βοηθειών», κατά δεύτερον η αγάπη που έχουμε για αυτή την ομάδα, η οποία μεταφέρεται και στους συμμετέχοντες και κατά τρίτον η όρεξη, που έχουμε ως νέοι, για να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο του τόπου μας χωρίς να επεμβαίνουμε και να δημιουργούμε αρνητικές επιπτώσεις.
