Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τις διαδικασίες προαγωγών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς από διαβαθμισμένη επιστολογραφία που εξασφάλισε ο «Φ» και παρουσιάζει σήμερα. Στη βάση αυτής τίθενται ζητήματα αξιοκρατίας, αλλά και ανακολουθίας, αν συγκρίνουμε αρχικές δεσμεύσεις που έγιναν και τις τελικές αποφάσεις που λήφθηκαν.

Στις επίμαχες επιστολές μεταξύ αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και του Υπουργείου Άμυνας, καταγράφονται απόψεις, εισηγήσεις και διαβουλεύσεις με αντικείμενο τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να αξιολογούνται οι αξιωματικοί των ανώτατων βαθμίδων. Η αλληλογραφία αφορά μια περίοδο περίπου δυο χρόνων, μεταξύ των αρχών του 2021 και του τέλους του 2022. Ωστόσο, όπως προκύπτει, θέσεις και δεσμεύσεις που γίνονταν γραπτώς για τις επίμαχες αξιολογήσεις, ξεχάστηκαν σκανδαλωδώς όταν συνήλθε το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων τον περασμένο Μάρτιο, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι λήφθηκαν αποφάσεις κατά το δοκούν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Σε επιστολογραφία που έχουμε στην κατοχή μας εμφανίζεται σε πέραν των μια περιπτώσεων να αναφέρεται στις διαδικασίες αξιολόγησης ανώτατων αξιωματικών για προαγωγή και να ξεκαθαρίζει και ο ίδιος ότι συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης θα τεθούν σε ισχύ από το την 1η Ιανουαρίου του 2024, επικαλούμενος μάλιστα τους Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς.

Όμως, το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων στο οποίο συμμετείχε τον περασμένο Μάρτιο, ακολούθησε εντελώς διαφορετική πορεία, αξιολογώντας στη βάση κριτηρίου που δεν είχε καμία ισχύ με βάση το νόμο. Ο λόγος για το κριτήριο της γλωσσομάθειας και συγκεκριμένα την πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας. Ο κ. Ζερβάκης εμφανίζεται στις επιστολές να καταγράφει ο ίδιος τη θέση ότι αυτό το κριτήριο θα ισχύει από το 2024 και εντεύθεν.

Σε επιστολή με ημερομηνία 3/2/2022 που απεστάλη από το γραφείο του και είχε ως αποδέκτη τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σας γνωρίζουμε ότι, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση των διατάξεων του άρθρου 46(5)(β) {…}, οι οποίες αφορούν στην καθιέρωση του κριτηρίου πιστοποιημένης γνώσης τουλάχιστον ‘πολύ καλό’ ως κριτηρίου κρίσης αξιωματικών βαθμού Αντισυνταγματάρχη και άνω και επίκειται να εφαρμοστούν από την 1-1-2024». Στη συνέχεια προτείνει ότι αυτό το κριτήριο της γλωσσομάθειας δεν πρέπει να ισχύει για όλους τους παλιότερους αξιωματικούς, αλλά για νεότερης κλάσης.

Σε άλλη επιστολή ημερομηνίας 1/12/2022 ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτος Ζερβάκης, εμφανίζεται να προσυπογράφει τη θέση του διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως με βάση των Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμούς, κριτήρια όπως αυτό της γλωσσομάθειας θα ισχύουν από 1-1-2024.

Εντέλει ο κ. Ζερβάκης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Κρίσεων που συνεκλήθη λίγους μήνες μετά από την προαναφερθείσα επιστολή, εγκρίνοντας προαγωγές και αποστρατεύσεις με βάση αυτό το κριτήριο που ο ίδιος αναγνώριζε πως δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν, αλλά εισηγείτο μάλιστα να μην προσμετρήσει στην αξιολόγηση των υπό κρίση αξιωματικών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιστολογραφία που έχουμε στην κατοχή μας αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων απαρτιζόταν από άλλους Υπουργούς. Ωστόσο, ο κ. Ζερβάκης συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης από τον Μάρτιο του 2020, που ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Εθνικής Φρουράς, μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων συνήλθε για τελευταία φορά στις 29 Μαρτίου. Κρίθηκαν 56 αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οι 22 αποστρατεύτηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους. Τότε είχαν εκφραστεί πολλά παράπονα για τα κριτήρια και ειδικότερα γι’ αυτό της γλωσσομάθειας, το οποίο θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από το επόμενο έτος. Ο «Φ» σε αρκετές περιπτώσεις ζήτησε επίσημη θέση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ. Παρ΄ όλα αυτά δεν έλαβε επίσημη γραπτή θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.