Οι ειδικές περιστάσεις υπό τις οποίες δεκάδες στρατεύσιμοι πήραν αναβολή για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας, τίθενται υπό το μικροσκόπιο της αρμόδιας υπηρεσίας του κράτους.

Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ», η Ελεγκτική Υπηρεσία επέκτεινε τον έλεγχό της για την Εθνική Φρουρά και σ΄ αυτόν τον τομέα. Με πρόσφατη επιστολή της προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), μάλιστα, ζήτησε να της δοθούν αναλυτικά στοιχεία για όσους ανεστάλη η κατάταξη στο στράτευμα κατά τα τελευταία 3,5 έτη.

Η ομάδα ελέγχου, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πηγές πληροφόρησης, έχει ως στόχο να εξετάσει αναλυτικά και εις βάθος σε ποιους έχει δοθεί αναβολή, για ποιόν λόγο, αλλά και την ακριβή διαδικασία που ακολουθήθηκε για να εγκριθεί το σχετικό αίτημά τους. Με άλλα λόγια, η Ελεγκτική Υπηρεσία θέλει να διαπιστώσει κατά πόσον τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι επωφελήθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο που ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία από το ΓΕΕΦ. Η Ελεγκτική σε επιστολή της στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ζήτησε, συγκεκριμένα, ονομαστικό κατάλογο των περιπτώσεων στις οποίες χορηγήθηκε αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας από τον υπουργό Άμυνας ή το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τις σειρές κατάταξης 2020-2023.

Στη σχετική επιστολή η Ελεγκτική Υπηρεσία φέρεται να διευκρινίζει πως θέλει (1) ονοματεπώνυμα, (β) αριθμούς δελτίων ταυτότητας, (γ) κλάση εκάστου στρατεύσιμου που πήρε αναβολή και (4) αριθμό φακέλου απόφασης του υπουργού Άμυνας ή του Υπουργικού Συμβουλίου. Πηγές πληροφόρησης του «Φ» αναφέρουν ότι το ΓΕΕΦ δεν ήταν διατεθειμένο να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Φέρεται, συγκεκριμένα, να επικαλέστηκε θέμα προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, υπήρξε απάντηση από πλευράς Ελεγκτικής, η οποία επεξήγησε αναλυτικά στη βάση ποιών νομοθεσιών έχει το δικαίωμα να επεξεργαστεί προσωπικά δεδομένα οπλιτών.  Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι περιπτώσεις στρατεύσιμων που πήραν αναβολή από το 2020 μέχρι και σήμερα είναι τουλάχιστον 150.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική θα επιδιώξει να εξακριβώσει αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες. Δηλαδή, αν ο υπουργός πριν αποφασίσει να εγκρίνει αναβολή εκπλήρωσης θητείας λάμβανε υπόψιν την εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Η εν λόγω Επιτροπή, με βάση τον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, είναι πενταμελής και απαρτίζεται από έναν νομικό λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, έναν λειτουργό του Υπουργείου Άμυνας, έναν λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας και δύο ανώτερους αξιωματικούς του Στρατολογικού Σώματος. Ο πρόεδρος και τα μέλη της διορίζονται από τον υπουργό Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον αρχηγό Εθνική Φρουράς ή τον οικείο προϊστάμενό τους.