Ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις των χάκερς αποτελεί το σύστημα αισθητήρων κυβερνοασφάλειας, το οποίο εγκατέστησε πρόσφατα το υφυπουργείο Καινοτομίας σε κρίσιμες υποδομές του κράτους.

Όπως σημείωσε στον «Φ» ο υφυπουργός, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, οι όποιες προσπάθειες έγιναν από το εξωτερικό σε βάρος της Κύπρου, ανετράπησαν με επιτυχία.

Εξήγησε, δε, ότι οι αισθητήρες σημαίνουν συναγερμό όταν αντιληφθούν ύποπτες ενέργειες, διαδραματίζοντας έτσι και αποτρεπτικό ρόλο για μελλοντικά χτυπήματα σε βάρος της χώρας μας.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, ότι το υφυπουργείο Καινοτομίας μετακομίζει εντός της εβδομάδας στα νέα του γραφεία, ενώ, παράλληλα, προχωράει και η μεταστέγαση των κρατικών σέρβερς, οι οποίοι υπέστησαν βλάβες πριν λίγους μήνες όταν πλημμύρισε το υπόγειο όπου ήταν τοποθετημένοι στο υπουργείο Οικονομικών. Η μεταστέγαση τους σε χώρους της Cyta αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές φθινοπώρου.

Σχετικά με τους αισθητήρες κυβερνοασφάλειας, ο κ. Χατζηζαχαρίας υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί ένα τέτοιο σύστημα σε εφαρμογή, κάτι το οποίο διαπίστωσε ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαφορετικές επιθέσεις από χάκερς. «Δεν μείναμε στα λόγια.

Αναπτύξαμε ένα σύστημα με αισθητήρες κυβερνοασφάλειας σε 24 κρίσιμες υποδομές για τις οποίες το Υφυπουργείο μέσω του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Επιπλέον, αισθητήρες θα τοποθετηθούν και σε άλλες έξι κρίσιμες υποδομές, οι οποίες δεν είναι κάτω από την εποπτεία μας, δηλαδή δεν υποστηρίζονται άμεσα από το σύστημα πληροφορικής. Ωστόσο, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη τους για ολοκλήρωση της εγκατάστασης». Υπογράμμισε, δε, ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και επαφές, ώστε το έργο να αναπτυχθεί συνολικά στις 30 υποδομές.

Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για υποδομές ζωτικής σημασίας για το κράτος, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ομαλή του λειτουργία σε τομείς όπως της υγείας, της προστασίας, της ασφαλείας, της οικονομίας κα.

Ουσιαστικά ο αισθητήρας τοποθετείται στο πληροφορικό σύστημα της κρίσιμη υποδομής και σε περίπτωση επίθεσης, στέλνει ειδοποίηση στο αρμόδιο τμήμα της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας. «Το σύστημα αισθητήρων, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει ύποπτες ενέργειες και προσπάθειες παραβίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνοεπιθέσεις και τρόποι πρόληψης

Αμέσως σημαίνει συναγερμός, στέλνεται σήμα στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ενεργοποιείται το σχέδιο δράσης», φράζοντας έτσι και την πρόσβαση στους χάκερς. Σε περίπτωση επίθεσης ακολουθείται πρωτόκολλο που εφαρμόζεται με την υποστήριξη του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής. Το σύστημα των αισθητήρων, χαρτογραφεί τις κρίσιμες υποδομές και διατηρεί επαφή μαζί τους.

Οι αισθητήρες βρίσκονται σε λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τυγχάνουν και συνεχούς ενημέρωσης και αναβάθμισης. Επιπλέον, πραγματοποιούνται δοκιμές παρείσφρησης (penetration tests), οπόταν ελέγχεται η αποτελεσματικότητά του. Παράλληλα, γίνονται και δοκιμές παρείσφρησης στα πληροφορικά συστήματα των υποδομών για να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες.

«Το σύστημα αντιλαμβάνεται τυχόν προσπάθειες διεισδύσεις από μη αδειοδοτημένα πρόσωπα», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα τα emails που στέλνονται δήθεν από κάποια υπηρεσία και τα οποία εμπεριέχουν κακόβουλο λογισμικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτροπή Ελέγχου: Δεν έχουν καταβληθεί λύτρα στις Κυβερνοεπιθέσεις

Στο διάστημα κατά το οποίο λειτουργεί το σύστημα κυβεροασφάλειας, έχουν καταγραφεί κάποιες απόπειρες χάρκερ από το εξωτερικό να διαπεράσουν τις ασπίδες ασφαλείας μας. «Στάλθηκαν ειδοποιήσεις στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας. Όμως, βρίσκουν ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά τους. Είναι σαν κάποιος ληστής να επιχειρεί να μπει σε οικία, όμως αντί για πόρτα βρίσκει μόνο τοίχο», είπε ο κ. Χατζηζαχαρίας και πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά και για τυχόν μελλοντικές προσπάθειες κυβερνοεπίθεσης. «Θα φύγουν από εμάς και θα προσπαθήσουν κάπου αλλού».

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι στη διάρκεια του Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις κινδύνου στις υποδομές όπου τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες. Ολοκληρώθηκαν, δε, συναντήσεις για να συμφωνηθεί το πεδίο εφαρμογής (scoping) των αξιολογήσεων αυτών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει δοκιμές παρείσφρησης στις κρίσιμες υποδομές όπου έχουν τοποθετηθεί οι αισθητήρες.