Εμπλοκή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιών εντός δασών αλλά και στην πρόληψη τους, ήταν το αποτέλεσμα χθεσινής σύσκεψης ανάμεσα στην ΑΗΚ και στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας μεταξύ ΑΗΚ, Τμήματος Δασών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία να συνέρχεται κάθε μήνα και να παρακολουθεί την εξέλιξη και να δίνει λύσεις σε όποια προβλήματα πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τα δάση. Η ομάδα εργασίας ουσιαστικά θα προγραμματίζει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο.

Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκαν τα τρία κύρια προβλήματα σε σχέση με τα εναέρια δίκτυα της ΑΗΚ εντός των κρατικών δασών: Τα γυμνά καλώδια, τα χαλαρά καλώδια και οι μετασχηματιστές. Από το 2019 το Τμήμα Δασών απέστειλε στην ΑΗΚ κατάλογο με 475 δυνητικές επικίνδυνες ηλεκτροδοτήσεις οι οποίες διέρχονται τα κρατικά δάση. Το Τμήμα Δασών επιθυμεί όσες γραμμές είναι γυμνές να μονωθούν. Το καλύτερο για το Τμήμα Δασών είναι η τοποθέτηση υπόγειου δικτύου μεταφοράς στα κρατικά δάση, κάτι ωστόσο που δεν υποστηρίζεται από την ΑΗΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοβουλία Ιορδανίας – Κύπρου για δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης

Αποφασίστηκε να γίνει προγραμματισμός για να αντικατασταθούν με PVC τα γυμνά καλώδια με αρχή από τα σημεία που κρίνονται ως πιο επικίνδυνα. Περαιτέρω αποφασίστηκε να γίνονται συστηματικά κλαδέματα και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κάτω από τις γραμμές διανομής και μεταφοράς ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Σε ότι αφορά το δάσος Πάφου που ξέσπασε πρόσφατα η πυρκαγιά έχει τερματιστεί η ηλεκτροδότηση στη συγκεκριμένη περιοχή και γίνεται με ηλεκτρική γεννήτρια. Αποφασίστηκε ότι θα μελετηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασών στην περιοχή. Σημειώνεται ότι μέσα από το δάσος Πάφου διέρχεται εναέρια γραμμή από την Τσακκίστρα μέχρι το Σταυρό της Ψώκας. Όλη η γραμμή η οποία είναι με γυμνούς αγωγούς έχει μήκος 11 χιλιομέτρων. Από αυτά δεν θα γίνει επανασύνδεση του καλωδίου με εναέρια γραμμή στα 7 χιλιόμετρα. Στα υπόλοιπα 4 χιλιόμετρα δεν θα υπάρξει διακοπή. Στο σημείο αυτό θα δοθεί έμφαση στην αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με μονωτικό.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ ΑΗΚ, Υπουργείου Γεωργίας και Τμήματος Δασών, στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, η πρόεδρος της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, είπε ότι έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας που θα εξετάζει τις πυρκαγιές ειδικά στα κρατικά δάση και που θα κάνει τακτικές συνεδριάσεις. Σημείωσε ότι η ομάδα αυτή θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα «έτσι ώστε σύντομα, ελπίζουμε, να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για να μην έχουμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κάθε χρόνο».

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Γρηγορίου, είπε ότι «αναγνωρίστηκε το πρόβλημα ότι μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, που διέρχονται από τα κρατικά δάση, και την ύπαιθρο, είναι δυνατό να προκληθούν πυρκαγιές», γι’ αυτό αποφασίστηκε η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από την ΑΗΚ, το Τμήμα Δασών, και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα συνέρχονται μια φορά τον μήνα, πρόσθεσε, «ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός δράσεων που πρέπει να γίνουν από την ΑΗΚ με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος της ΑΗΚ, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, ο διευθυντής Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και λειτουργοί του Τμήματος Δασών και της ΑΗΚ.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ακόμη ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Δασών για τα θέματα των τελευταίων ημερών, τις πυρκαγιές ειδικά στα κρατικά δάση και σημείωσε ότι αυτό που πρέπει ένα τονιστεί «είναι ότι η προσπάθεια είναι συλλογική, ότι υπάρχει συνεργασία από όλους».

Καλοκαίρι του 2024 μονώνονται τα πιο επικίνδυνα σημεία

Ομάδα εργασίας μεταξύ ΑΗΚ και Τμήματος Δασών έχει δημιουργηθεί από το 2020 ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης στο οποίο να καταγράφονται οι εργασίες και να παρακολουθούνται.

Με την προσθήκη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ομάδα εργασίας ουσιαστικά καλύπτονται και οι περιοχές που εμπίπτουν στα όρια ευθύνης της. Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι ήδη είναι γνωστό και αποτυπωμένο το δίκτυο της ΑΗΚ που διέρχεται από τα κρατικά δάση και θα γίνει μια αξιολόγηση της επικινδυνότητας και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των καλωδίων, με καλώδια που έχουν μόνωση, «και, ως εκ τούτου δεν θα προκαλούν πυρκαγιές από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι ο άνεμος ή από το πέταγμα των πτηνών κ.λπ.».

Η προσπάθεια είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι τα επικίνδυνα σημεία να καλυφθούν, είπε, προσθέτοντας ότι θα γίνει ένας προγραμματισμός για αντικατάσταση τα επόμενα χρόνια