Από ένα μικρό δικαστικό σίριαλ χαρακτηρίζεται, για την ώρα, η υπόθεση που αφορά τον θάνατο του 27χρονου Συμβασιούχου Οπλίτη, δεκανέα Παναγιώτη Γιαννιού. Ο τελευταίος έχασε τη ζωή του μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, στις 27 Ιουνίου του 2022.
Ο μοναδικός κατηγορούμενος, από τον περασμένο Μάρτιο που η υπόθεση ορίστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, άλλαξε δυο φορές απάντηση για το αδίκημα που αντιμετωπίζει.
Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική ανατροπή. Περί τα τέλη Ιουνίου ο δικαστής που εκδίκαζε, ζήτησε εξαίρεση. Πλέον, η υπόθεση είναι ορισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα γίνει ακρόασή της ενώπιον άλλου δικαστή.
Η υπόθεση είχε καταχωρισθεί στο Επαρχιακό Στρατιωτικό Δικαστήριο Λευκωσίας αρχές του περασμένου Μαρτίου, με κατηγορούμενο τον αρχιλοχία της μοίρας καταδρομέων, ο οποίος βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο απ΄ όπου ο τελευταίος επιχείρησε τη μοιραία πτώση.
Αρχικά και συγκεκριμένα περί τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, απάντησε μη παραδοχή. Ακολούθησε η έναρξη ακροαματικής διαδικασίας και κλήθηκε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας. Κατόπιν τούτου, ο υπαξιωματικός άλλαξε απάντηση και παραδέχθηκε ενοχή στο αδίκημα. Η υπόθεση, λοιπόν, ορίστηκε για γεγονότα και αγορεύσεις, με το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του. Ωστόσο, προέκυψε πάλι ανατροπή, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει εκ νέου «μη παραδοχή». Η υπόθεση έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου ενώπιον νέου δικαστή, ενώ υπό τα υφιστάμενα δεδομένα θα γίνει ακροαματική διαδικασία.
Ο υπαξιωματικός των ΛΟΚ, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο άσκησης μελών των δυνάμεων καταδρομών, λόγω επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς φέρεται να επέφερε χωρίς πρόθεση τον θάνατο του δεκανέα κατά τη διαδικασία πτώσης από στρατιωτικό ελικόπτερο που βρισκόταν εν πτήσει, στη θαλάσσια περιοχή του Ακάμα. Από τη μαρτυρία που συγκέντρωσε το ΤΑΕ Πάφου, προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος αρχιλοχίας έδωσε οδηγίες στον αποβιώσαντα για να πραγματοποιήσει πτώση σε χρόνο που το ελικόπτερο δεν βρισκόταν σε παραμέτρους ρίψεως (βλ. ύψος και ταχύτητα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Συμβασιούχος Οπλίτης να πέσει από ύψος πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου, περί τα 23 μέτρα και να επέλθει ο θάνατος του.